Корисні матеріали про елеватори і роботу з зерном — підбірка Elevatorist.com

Про що ви читали найактивніше в 2021 році?
Про що ви читали найактивніше в 2021 році?

Зібрали матеріали сайту, які найбільше читали минулого року. Що цікавило елеватористів, які події обговорювали і які корисні поради давали ринку, — читайте  в підбірці. Більшість цих матеріалів не втрачають актуальності, бо й основні проблеми, і практика роботи з зерном майже не змінюються із року в рік.

Сушіння кукурудзи врожаю-2021: Сушити не можна залишити в полі

Високі ціни на газ і значна вологість кукурудзи — ці слова додали сивини не одному елеватористу й аграрію у 2021-му. Хто як розв'язував цю проблему: хтось оперативно підключав до сушарок альтернативне пальне, десь сушили зерно собі в мінус, десь залишали кукурудзу в полі.

Про свої варіанти вирішення проблеми розповіли на «Білозаводському елеваторі», в компаніях A.G.R. Group«Агропросперіс»МХПG.R. Agro, і ФГ «Геркулес».

Читати…

Як знизити витрати природного газу на елеваторі

Лічильник рахує, а елеваторист  ̶п̶а̶н̶і̶к̶у̶є̶  думає, як знизити потребу у газі. Про способи, що дійсно допомагають економити, читайте від експертів, які не перший рік скорочують витрати газу, бо волога кукурудза для регіону, — це звичайна справа. Як готувати зерно до сушки, що робить зерносушарку ощадливішою, чим вирізняється економне сушіння і коли можна недосушити?

Частина 1: економна зерносушарка, підготовка зерна. Читати…

Частина 2: методи роботи з зерном і альтернативне паливо. Читати…

Вибір альтернативи: теплогенератори

З моменту підняття цін на природний газ злетів і ринок альтернативного палива: хто не захотів сушити зерно в кілька разів дешевше? В компанії «Греко Груп», що виробляє теплогенератори для фермерських елеваторів і великих зерносховищ, розповіли важливі нюанси вибору і роботи з таким обладнанням.

Втричі дешевше: як теплогенератори дозволяють елеваторам економити. Читати…

Потужність і місце на елеваторі: що треба знати про встановлення котлів для альтернативного палива. Читати…

Проект PROСушка

Але що ми тільки про кукурудзу… В матеріалах проекту PROСушка спеціалісти пояснювали, як працювати з різними культурами так, щоб зерносушарка стала сильною і надійною частиною елеватора. Досвідом ділилися на зерносховищах зі всієї України. Про сушіння зерна розповідали і виробники обладнання — компанія KMZ Industries.

Почитати матеріали проекту можна за посиланнями:

Всі шість матеріалів PROСушки можна знайти на сторінці проекту: читати…

Як зволожують зерно на елеваторах — успішні і провальні способи

Так, очі вас не підводять. На деяких зерносховищах півдня і центру України стоїть інша задача: зволожити зерно, бо із поля воно йде занадто сухе. Діло це не просте, як і сушіння. Залити воду в силос може кожен, але проблем від того стане ще більше. Успішними та провальними способами зволоження зерна елеватористи ділились, але анонімно.

Читати…

Як обладнати лабораторію елеватора

Звісно, що можна визначити вологість зерна, кинувши його «на зуб», клас пшениці «на око» (чи навпаки?:), а відсоток засміченості підкаже серце того, хто вирощував. Але на елеваторах одній лиш інтуїції в цьому питанні не довіряють, тому облаштовують гарні лабораторії з десятками пристроїв. 

Що, як і для чого використовується, пояснювали експерти із зерносховищ «Норія Грейн»«Зоря», «Білозаводський елеватор», компанії «Аргопросперіс» та із зернового термінала EVT:

Фузаріоз пшениці: як відрізнити хворі зерна від рожево забарвлених і знебарвлених

Цього року аграріїв лякали і фузаріозні зерна в пшениці. Погода сприяла розвитку хвороби, на деяких полях було до 30% фузаріозних зерен. Як відрізнити вражене зерно від того, що просто має нестандартний для пшениці колір, дуже детально розповіли в лабораторії філіалу ВКПК «Вінницької птахофабрики».

Читати…

Бюджетний елеватор: як фермери організовують власне зберігання зерна без великих вкладень

Зібрали з поля, треба десь і зберегти. В останні роки фермерам більше подобається мати власні зерносховища, однак вони потребують вкладень. Тому ось основні способи зберегти зерно на власній території від експертів, які щодня працюють із фермерами.

Читати…

Як перевезти машинобудівний завод до іншого міста — досвід KMZ Industries

Цього року вирішували нестандартні ситуації абсолютно всі. Українська компанія KMZ Industries, наприклад, почала перевозити завод! Обладнання, що важить кільканадцять тонн, зовсім непросто доставити із Харківської області в Полтавську. В KMZ Industries розповіли, чому не поспішали з перевезенням верстатів, як готували цех під нове обладнання і про плани модернізації.

Читати…

Закон про перевантаження: плюси, мінуси та реакція ринку

Продовжуємо тему перевезень. У 2021 році ВР прийняла закони проти перевантажень: автоматичну фіксацію габаритно-вагового контролю комплексами WiM, а також встановили відповідальність відправників вантажу за порушення норм ваги. Як до цього поставився ринок і де потрібно допрацювати закони, —  про це дуже детально в матеріалі.

Читати…

Азбука зернотрейдингу: найбільш ходові базиси продажів зерна в Україні

Підвищуємо знання аграріїв зі сфери міжнародної торгівлі зерном: на яких базисах частіше за все продають українське зерно і як це все взагалі працює? Пояснював засновник проектів Zernovoz.ua і Zernotorg.ua Олександр Мащенко.

Читати…

Аналіз і прогнози: що буде далі в зерновій і елеваторній сферах?

Перед новим 2022 роком експерти розповіли про стан української зернової сфери та спрогнозували подальший розвиток урожайності, щиро сказали, що думають щодо залізничної й річкової логістики, елеваторного ринку в цілому. Також з’ясували, чи є в Україні потреба в будівництві нових елеваторів.

Читати…

Залізобетонне зберігання: які бетонні елеватори існують і як їх будували

Писали у 2021 році також про минулий досвід зберігання зерна. Саме тут є детальна інформація про різницю між монолітними й збірними силосами, в тому числі силосами канелюрного типу, зовсім незвичайними для нас, про плюси та мінуси будівництва і користування кожного різновиду.

Читати…

Як пилова хмара руйнує елеватор

Чому на кожному зерносховищі ризикують, як на ризики не зважали раніше і розплачувались за це людськими життями й цілими підприємствами, — в цьому матеріалі.

Читати…

Морські далекобійники: як перевозять зерно балкерами по великій воді

Як виявилось, цікаво живуть не лише елеватористи :) Другий помічник капітана балкера великої міжнародної компанії розповів про свою роботу і життя на борту. Причому, не тільки про своє, але частково і про зернове. В якому режимі працюють моряки і що вони роблять для збереження якості зерна на балкері, — дізнавайтеся з цікавезного матеріалу.

Читати….

Підготувала Олена Гайдук, Elevatorist.com