Ціни на сушіння зерна: що кажуть в українських агрокомпаніях

Які ціни на сушіння зерна встановили українські агрокомпанії цього року?
Які ціни на сушіння зерна встановили українські агрокомпанії цього року?
Джерело фото: Elevatorist.com

Наближається час активного сушіння пізніх зернових. Ціна на газ підскочила майже до 50 тис. гривень за тисячу кубічних метрів. Якою ж буде вартість сушіння зерна у нинішньому сезоні? Elevatorist.com дізнався відповідь на це питання у холдингів «Агропросперіс», «Волинь-зерно-продукт», «Епіцентр» та «НІБУЛОН». Всі компанії, з якими ми спілкувалися, планують приймати зерно від поклажедавців на сушіння, а ось за якими цінами — читайте в матеріалі.

Елеватор Агродар-Бар компанії Агропросперіс

Основне джерело енергії на елеваторі «Агродар-Бар» — природний газ. Також на підприємстві є можливість користуватися зрідженим газом та твердим паливом. Встановили інфраструктуру під альтернативні види палива від початку війни 2014 року, тому зараз підприємство може обирати вигідніші джерела енергії, залежно від особливостей сезону.

«Балансуємо і використовуємо різні види у різні періоди часу, у різні сезони, намагаючись оптимізувати витрати на сушіння. Цього року будемо зміщуватися у зріджений газ, і твердопаливний генератор будемо старатися використовувати більше. Зараз, вже на осінній період, природний газ є найдорожчим видом палива для сушіння зерна, хоча ще у липні більш дорогим був зріджений газ», — каже директор елеватора «Агродар-Бар» Роман Андрейків.

Елеватор Агродар Бар компанії Агропросперіс. Фото: adept-group

За словами керівника, ціни на сушіння зерна цього року зросли на 50% у порівнянні з минулорічними. На елеваторі «Агродар-Бар» орієнтуються на цифру 160 грн за тонновідсоток вологи кукурудзи. Загалом вартість сушіння у регіоні знаходиться в діапазоні 160-200 грн за т/%.  

«Якщо і далі буде суттєве подорожчання газу, ціна може бути переглянута у бік збільшення. Це буде залежати від того, яка буде ціна, наприклад, на жовтень чи на листопад. Виходячи з вартості, яка на сьогодні відома, орієнтир для сушіння в нас такий —  160 гривень», — розповів Роман Андрейків.

Також цікаво: Робота елеваторів у зоні ризику, — що кажуть учасники ринку?

 

Елеватор Агро компанії Агрейн

На підприємстві «Елеватор Агро» компанії «Агрейн» зерносушарки працюють на природному газі та на пелетах. Два теплогенератори по 9 МВт на елеваторі встановили минулого року. Як розповів керівник елеватора Сергій Назаров, за допомогою пелет сушать до 20% від загального обсягу зерна.

Альтернативне паливо почали закуповувати ще влітку, тому більшу частину потрібного об’єму мають на складах. Зараз пелети дорожчають. Якщо влітку можна було купити пелети по 5,6-6 тис. грн за тону, то зараз ціни зросли до 8-8,5 тис. грн за тону.

«На альтернативному паливі у нас перекривається відсотків 20 від загального сушіння. Сушарки потужністю тисячу тонн на добу працюють на пелетах, а ті сушарки, що на газу, можуть сушити до 5 тис. т зерна. Тобто, від 16 до 20% можемо сушити тільки на пелеті. Коли формуємо ціну на сушіння, то не відокремлюємо пелети, а окремо газ. Ставимо середнє значення», — каже Сергій Назаров.

Директор елеватора каже, що вартість послуг сушіння по всій Україні дуже відрізняються.

Елеватор Агро компанії Агрейн

«Незрозуміло, як формуються ціни на сушіння, тому що я моніторив, і вилка там від 130 до 210 гривень. Чим воно так обумовлено, не знаю», — каже Сергій Назаров.

На «Елеваторі Агро» вже погодили попереднє приймання певних об’ємів зерна з деякими клієнтами.

Волинь-зерно-продукт

На елеваторах холдингу «Волинь-зерно-продукт» тариф за сушіння одного тоннопроценту зерна зараз складає близько 150 гривень.

«Ціна може змінюватися в залежності від вартості палива, але ми своїм клієнтам говоримо: якщо ви хочете зрозумілу ціну за тоннопроцент, ми вам показуємо формулу розрахунку, а ви, в свою чергу, можете передплатити наперед газ, який ми будемо для вас закуповувати на сушіння», — розповів начальник департаменту технічного забезпечення компанії «Волинь-зерно-продукт» Олександр Попов.

Елеватор компанії Волинь-зерно-продукт

На елеваторах холдингу також використовують альтернативну — дизельне паливо і зріджений газ.  За словами керівника, питання зараз стоїть не в ціні газу, а в тому, чи буде він у трубах.

«Ми для себе розглядаємо як диверсифікація природному газу, додаткові установки з пропан-бутаном. На сьогодні пропан-бутаном сушити дешевше, а навіть якщо буде дорожче, то це паливо буде в наявності, його можна завезти з-за кордону», — каже Олександр Попов.

А ось тверде паливо у компанії не розглядають як прийнятний варіант для сушіння зерна. Оскільки на підприємствах «Волинь-зерно-продукт» сушать від 6 до 10 тис. т зерна кукурудзи за добу, то для сушіння такої кількості зерна потрібно дуже багато пелет чи щепи. Тому для великих елеваторів найкращий варіант — робота на газу, і якщо ціна знизиться, всі повернуться до цього палива.

Актуальна тема: Глибока переробка зерна в Україні: привабливість доданої вартості та виклики виробництва

Епіцентр

На елеваторах компанії «Епіцентр Агро» для сушіння зерна використовують тільки природний газ, за виключенням одного підприємства — на «Вендичанському елеваторі» працюють на скрапленому газі.

«Ще влітку ціна на природний газ була 28000 грн, зараз він коштує близько 50000 грн. Тому через збільшення вартості газу майже у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року, ціну на сушіння  змушені були підняти», — розповіла керівниця центрального офісу департаменту з аграрних питань «Епіцентр Агро» Світлана Нікітюк.

На елеваторах компанії планують і сушити, і зберігати зерно поклажедавців. На випадок дефіциту власних потужностей у «Епіцентр Агро» завчасно приготували силобеги на 300 тис.т зерна.

Вінницький елеватор компанії Епіцентр Агро

За словами Світлани Никитюк, у компанії розглядають варіанти альтернативного палива для сушіння зерна на елеваторах, проте інвестувати зараз у такі проєкти невигідно, оскільки логістика майже відсутня, а ціни на зерно низькі.

Також цікаво: Ринок сої та ріпаку — два сценарії прогнозу

НІБУЛОН

На елеваторах ТОВ СП «НІБУЛОН» для сушіння зерна використовується виключно газ. У компанії зазначили, що на сьогодні ринкова ціна на газ на 55-65% вища ніж влітку, та на 35-45% вища ніж у жовтні минулого року.

На елеваторах компанії планують надавати послуги стороннім поклажодавцям, за кожним зерновим складом  уже  закріплений  плановий  обсяг зерна, яке приймуть від клієнтів. При цьому вартість сушіння зерна зросла.

«Станом на вересень 2022 року ціни на послуги сушіння зернових складають 142,2 грн/т/%, на послуги сушіння олійних — 155,1 грн/т/%. Залежно від коливань ціни на газ компанія буде приймати рішення про зміну тарифу на  жовтень. Минулого року у жовтні вартість послуги сушіння становила  близько 80 грн/т/% для зернових культур, та 90 грн/т/% — для олійних культур», — повідомили у компанії «НІБУЛОН».

У компанії зазначили, що перехід на альтернативне паливо раніше був неефективним через відсутність державної підтримки та спеціальних державних програм. Зараз проводять моніторинг доцільності переходу на скраплений газ та на пелетне паливо.

Олена Гайдук, Elevatorist.com