Вартість сушіння кукурудзи цього року може сягнути $50 за тонну

Доведення вологої кукурудзи до базових показників у цьому сезоні може коштувати близько $50 за тонну.

Такими розрахунками поділилася комерційна директорка HarvEast Тетяна Алавердова на міжнародному форумі Agro&Food Security Forum: Grains, Oilseeds, Pulses, повідомляють журналісти Latifundist.com.

«Якщо ми кажемо, що треба просушити 10% в середньому, бо десь при 25% починають збирати кукурудзу, то $50 на тонні —  це витрати, щоб посушити культуру», — сказала Тетяна Алавердова.

Керівниця вважає, що за таких умов аграрії будуть скорочувати виробництво кукурудзи, оскільки вона стане зовсім не рентабельна. 

Такою ж думкою поділилася і експертка ринку олійних культур «УкрАгроКонсалт» Юлія Гаркавенко. За її словами, відмова від вирощування кукурудзи — це тренд, який спостерігається не тільки в Україні.

«Ми робили дослідження, і побачили тренд, що від кукурудзи будуть відмовлятися і в Європі. І основні наші конкуренти по вирощуванню соняшнику — це Румунія і Болгарія —  теж будуть більше вирощувати саме соняшник, бо це лузга, яку можна спалювати і заміняти газ. А для кукурудзи потрібно багато газу, тому вони теж будуть від цього відмовлятися», — каже Юлія Гаркавенко.