Ринок сої та ріпаку — два сценарії прогнозу

Соя та ріпак — прогнози врожаю та експорту на новий сезон
Соя та ріпак — прогнози врожаю та експорту на новий сезон
Джерело фото: Elevatorist.com

Продовжуємо тему прогнозів на новий сезон по ринку олійних культур. Про бачення ситуації на ринку соняшника аналітиками ІА «АПК-Інформ» ми писали у попередньому матеріалі, а зараз поговоримо про сценарії розвитку подій у соєвому та ріпаковому сегментах — аналітик олійних ринків Світлана Киричок поділилася ними на онлайн-конференції «Український ринок олійних: оптимістичний чи песимістичний прогноз».

Соєві боби

Загальна ситуація на ринку сої — Україна у цьому році вибуває з топ-10 світових виробників сої й переміщується на 11 місце. Але Україна залишається у топ-10 світових експортерів сої, де вона займає 8 сходинку.

За словами Світлани Киричок, соя не так постраждала від війни, як соняшник; у порівнянні з ним, посівні площі під культурою скоротилися набагато менше. Врожай очікується непоганий, але він буде мінімальним з 2014 року.

«Посівні площі сої зосереджені у центрі країни, крім того, спостерігається велике зміщення їх до західних областей. Тому вони були майже не зачеплені бойовими діями. Взагалі показник сівби менший за попередній сезон, але врожай, який очікується до збору, має бути десь на рівні попередніх сезонів», — говорить аналітик.

Баланс пропозиції та розподілення на соєвому ринку

Якщо порти продовжать роботу у рамках Зернової угоди, аналітики навіть очікують невеличке збільшення обсягів переробки та експорту соєвих бобів. При оптимістичному сценарії, Україна у новому сезоні отримає 2,9 млн тонн врожаю сої, з них у переробку піде 42% олійної — 1,5 млн тонн. Ще 1,6 млн тонн буде експортовано, у перехідних залишках буде 0,21 млн тонн.

При песимістичному сценарію розвитку подій, якщо дія Зернової угоди буде припинена, з 2,9 млн тонн врожаю перероблять лише 1,2 млн тонн сої, на експорт відправиться 1,3 млн тонн, а позначка перехідних залишків зросте до 0,85 млн тонн.

За словами експерта, експорт сої вже відновився до довоєнного рівня, і з травня навіть перевищує довоєнні обсяги.

«Це єдина культура, яка показує результати експорту кращі за минулорічні. В основному це завдяки стабільному попиту з боку країн ЄС та значному підвищенню попиту на українську сою з боку Туреччини», — каже Світлана Киричок.

Експорт сої

Світлана Киричок зазначає, що експорт соєвого шроту та соєвої олії відновився досить швидко і зараз демонструє уже ті показники, які ми бачили до війни.

Обсяги переробки сої також поступово підтягуються до довоєнного рівня. В першій половині сезону показники значно перевищували минулорічні, зараз вони трошечки нижче обсягів минулого сезону.

А ось попит на цю продукцію на внутрішньому ринку України слабкий, темпи реалізації соєвого шроту невисокі. Внутрішнє споживання — це великий відсоток ринку соєвого шроту, і,безумовно, цей фактор тисне на ціни.

Аналітик у докладі представила таблицю, де станом на 1 січня 20022 року наведена частка областей у загальному об'ємі поголів'я тваринництва в Україні. Тваринницька галузь і є тим самим внутрішнім споживачем соєвого шроту, отже окупація та втрати у цій галузі неодмінно позначаються й на соєвому ринку.

«Все це доволі приблизно: області які зараз знаходяться в окупації, або на території яких ведуться значні бойові дії. Вони сумарно доволі значні, близько 12%, по ВРХ це 14%, це суттєва частка споживання шроту на внутрішньому ринку. Тому ціни, що ми зараз бачимо на шрот, доволі таки низькі»,— пояснює Світлана Киричок.

Тваринництво у розподілі по областях

Таблиця була складена до визволення територій Харківської області, але зазначимо, що за весь час боїв визволенні території зазнали значного руйнування, тож дані, наведені у таблиці, скоріше за все залишаються актуальними у плані втрат.

Ріпак

Ріпак — ця культура відчула на собі вплив воєнних дій пізніше за інші олійні. Ціни на неї значно просіли лише у травні-червні, коли експортери контракутвали новий врожай. Водночас ріпак має самі великі втрати по площам сівби через війну.

Але Україна у цьому році попри війну залишається у топ-10 світових виробників ріпаку, і займає там 6 місце. Крім того, Україна замикає трійку найбільших світових експортерів ріпака — 3 місце у топ-3.

Баланс пропозиції та розподілення на ринку ріпака

Щодо цін на цю олійну культуру, то вони знаходяться одному з самих високих рівнів серед інших олійних. Ціни попиту з боку переробників на соняшник зараз складають 13500-16500 грн/т, в залежності від регіону, на сою — 11500-14000 грн/т, на ріпак — 14500-16000 грн/т.

Взагалі ціни на ріпак трималися на високому рівні від початку війни. Така ситуація, на думку Світлани Киричок, дає надію на те, що посівні площі під озимим ріпаком скоротяться не дуже катастрофічно.

«Ріпак у тому році був засіяний на рекордній площі, близько 1, 5 млн га. Але значні площі зараз в окупації, чи були на території, де велися бойові дії. Ми очікуємо, що площа збирання суттєво скоротиться , це буде найменший показник збору відносно до сівби за всю історію. Але врожай очікуємо непоганий, близько 2,7 млн тонн», — говорить аналітик.

Експорт ріпаку

Отже, за оптимістичним прогнозом, в Україну врожай ріпаку нового сезону аналітики оцінюють на рівні 2 млн 729 тис. тонн, з них на експорт піде 2 млн 485 тис. тонн — 91% валового збору. Обсяг переробки оцінюється у 230 тис. тонн.

За песимістичним сценарієм зросте доля експорту — до 93% від загального валового збору, до 2 млн 535 тис. тонн. Відповідно, зменшується доля переробки ріпаку — до 130 тис. тонн.

Майя Муха, Elevatorist.com