Формування партій зерна по вологості допомагає економити газ під час сушіння — експерт

Формування партій зерна по вологості допомагає отримати якісний продукт і не витратити в процесі сушіння зайве паливо. В оперативних ємностях формують партії таким чином, щоб різниця по вологості була в межах 1-1,5%, максимум — 2%.

Про це розповів начальник департаменту технічного забезпечення компанії «Волинь-зерно-продукт» Олександр Попов в матеріалі Еlevatorist.com «Як знизити витрати газу на елеваторі: економна зерносушарка, підготовка зерна до сушіння. Частина 1».

Він зазначив, що якщо сушити зерно з великою різницею по вологості в одному потоці, наприклад, кукурудзу 22% і 26-28%, то частина зерна або не досушиться, або пересушиться. А це, знову ж таки, перевитрата палива, якої можна було б уникнути.

Фахівець звернув увагу також на те, що переходити з однієї партії зерна на іншу потрібно в потоці, тобто, не зупиняти і не зачищати зерносушарку, якщо дозволяє регламент. Тут важливий досвід і професіоналізм майстра зерносушарки.

«Питання тут і в розмірі партії: через пару годин не повинно бути переходу назад на 22%. Тобто, скомпонували партію, і працюємо з нею», — зазначив Олександр Попов.

Формування партій по вологості забезпечує потрібну якість зерна на виході і економію палива, вважають і на елеваторі «Агродар-Бар» компанії «Агропросперіс». Керівник елеватора Роман Андрейків звернув увагу також і на те, що підготовка партій перед сушінням повинна включати і очищення зерна, коли засміченість партії висока.

«Якщо перед сушінням з зерна забрали сторонні домішки, то продукт краще сушиться, відповідно, це сприяє економії», — каже Роман Андрейків.

Нагадаємо, зростання цін на газ призведе до чергового підвищення тарифів на сушку зерна.