Де не вистачає робітників на елеваторах і яких спеціалістів шукають

Чи є нестача працівників на елеваторах і яких спеціалістів потребує ринок?
Чи є нестача працівників на елеваторах і яких спеціалістів потребує ринок?
Джерело фото: Elevatorist.com

Хтось переїхав в більш безпечні області чи навіть закордон, багато чоловіків вступили в ЗСУ і ТрО. Щоб зберегти штат, агрокомпанії можуть бронювати працівників, намагаються працевлаштовувати внутрішньо переміщених осіб. Проте для роботи на елеваторах потрібні вже досвідчені кадри. Як війна позначилася на укомплектованості елеваторів працівниками і чи дійсно є критичний дефіцит спеціалістів, дізнавався Elevatorist.com.

На роботу приймають працівників із досвідом

В компанії «Епіцентр Агро» розповіли, що частина працівники пішла в лави ЗСУ, наприклад, найпершим пішов обороняти державу директор елеватору «Вендичани» Роман Хмарук. Проте основна частина працівників залишається на своїх робочих місцях і забезпечує повноцінну роботу елеваторів, розповіла керівниця центрального офісу агрохолдингу і елеваторного напряму «Епіцентр Агро» Світлана Никитюк.

Проблеми з кадрами, які виникають, намагаються вирішувати оперативно: закривають вакансії внутрішнім резервам працівників, тому що навчання нових людей займає час. Проте при нагоді працевлаштовують і внутрішньо переміщених осіб.

«Там, де це можливо, розглядаємо прохання переселенців щодо працевлаштування. Але перевагу віддаємо фаховим працівникам, які мали досвід роботи раніше, бо, на жаль, не маємо часу навчати», — розповіла Світлана Никитюк.

Сезонний персонал вже працює на елеваторах

У компанії «Кернел» дефіциту працівників немає, розповіла HR-директорка Наталія Теряхіна. За словами керівниці, в теперішній нестабільній ситуації працівники міцно тримаються за свої робочі місця й цінують, що компанія всіляко підтримує їх та стабільно виплачує заробітну плату.

Цього року сезонний персонал для роботи в компанії найняли на кілька місяців раніше.

«Ми навіть прийняли тимчасовий сезонний персонал раніше, ніж планувалось, тому що Центр зайнятості не виплачував їм заробітну плату. Традиційно ми звільняємо персонал в листопаді-грудні, і люди до нас повертаються на початку сезону. Якщо агро, то це десь березень, якщо елеватори, — це травень-червень для ранніх зернових і липень-серпень для пізніх. Ми прийняли працівників ще у березні, тому зараз у нас питання з персоналом взагалі не стоїть», — прокоментували ситуацію з працівниками Наталія Теряхіна.

Оперативні силоси для зберігання зерна. Фото ілюстративне

За словами керівниці, зараз також активізувалися студенти, і компанія вже запустила практику майбутніх спеціалістів на олієекстракційних заводах «Кернел». Загалом Наталія Теряхіна каже, що у великих агрокомпаніях немає великої кількості вакансій.

«У нас дефіциту немає, і, наскільки я знаю, по великих агрокомпаніях також. … Я думаю, що точкові складнощі виникають в залежності від регіону. Якщо люди поїхали, і там бізнес намагається якось працювати, то це проблематика конкретного регіону, конкретного активу, конкретного бізнесу», — каже HR-директорка компанії «Кернел».

Варто прочитати: Альтернативні способи зберігання зерна — традиції та сучасність

Агровакансії швидко закриваються

Компанія «Агропросперіс», що володіє активами як в західних, так і у східних й північних областях країни, теж не відчуває нестачі кадрів. Однак в компанії також надають роботу вимушеним переселенцям.

«Перш за все намагаємося працевлаштувати переміщених осіб. Їх беремо поки тимчасово, бо люди планують повернутися. Тому у нас теж нема дефіциту. Є відкриті вакансії, знов-таки, тимчасові, — для заміни працівників, які призвані до лав ЗСУ або ТрО. Ми розміщуємо ці вакансії, але вони дуже точкові. На ринку більше профіцит, тобто кандидатів вистачає, вакансія закривається дуже швидко», — розповіла HR-директорка компанії Agroprosperis Group Людмила Горова.

За словами Людмили Горової, із початку повномасштабної війни в компанії періодично відкривалися вакансії як керівників, так і робочих професій, наприклад, шукали водіїв.

Робоче місце оператора зерносушарки. Фото ілюстративне

В холдингу «Кусто Агро», що працює в Житомирській, Вінницькій і Хмельницькій областях, також немає нестачі в людських ресурсах. Компанія забронювала близько 200 осіб.

«Переважно це працівники виробничих підрозділів, які активно братимуть участь у польових роботах, та працівники елеваторів. Ще приблизно 20-25 людей вступили в лави ЗСУ й тероборони», — розповів в інтерв’ю генеральний директор «Кусто Агро» Алішер Тяжин.

Зверніть увагу: Зерновими відходами повністю заміняють газ на елеваторі в Тернопільській області

На півдні — нестача інженерів і технічних працівників

Протилежна ситуація в регіонах, що зараз більш наближені до лінії фронту. В ГК G.R. Agro розповіли, що відчули дефіцит спеціалістів достатньо сильно. Елеватори компанії працюють на півдні країни. Значна частина співробітників G.R. Agro долучилася до оборони України. Хтось був мобілізований, хтось пішов в ЗСУ добровольцем.

«Зараз є труднощі з наявністю працівників за інженерно-технічними спеціальностями та робочим персоналом, а особливо — з водіями зерновозів», — розповіли в пресслужбі G.R. Agro.

Щоб закрити проблему кадрів, в G.R. Agro навчають людей з інших сфер, які потребують роботу. В компанії відзначили, що знайти готових спеціалістів зараз на ринку праці в регіоні нереально. Також на елеваторах оптимізують робочі процеси, підлаштовуючи їх під наявну кількість співробітників.

В цілому дефіцит кадрів для компанії відчутний, але не критичний, тому що кількість роботи в цей період року також зменшилася.

Зерносушарка на елеваторі. Фото ілюстративне

В ГК «Прометей», активи якої знаходяться в центральних і південних областях, теж відчувається дефіцит працівників. Загалом штат компанії скоротився на 20%, розповів в інтерв’ю голова наглядової ради ГК «Прометей» Рафаель Гороян. За словами керівника, директорів елеваторів та ще ряд працівників звільнили від військової служби, але загалом в компанії нестача трудових ресурсів існує.

Також на тему: Українські елеватори в умовах війни

На заході бажаючих працювати достатньо

На елеваторі «Навчально-виробничого об’єднання «Енергоощадні технології», що працює на Тернопільщині, кажуть, що саме зараз дефіцит кадрів зник. Якщо раніше багато українців їхали працювати за кордон, то він початку повномасштабного вторгнення людей, охочих працювати, стало більше.

«Багато переселенців приходить, хочуть влаштуватися на роботу. І люди, які раніше могли працювати десь так, неофіційно, зараз хочуть працевлаштуватися. У нас, на щастя, зараз немає вакууму. А от до війни відчувалася відсутність професійних кадрів», — каже керівник компанії «Енергоощадні технології» Іван Іскерський.

Які вакансії зараз відкриті на елеваторах

Загалом на ринку праці є вакансії профільних спеціалістів для роботи на елеваторах. На порталі «Агроробота» зараз шукають працівників у Львівській і Рівненській областях. Відкриті вакансії:

На інших ресурсах шукають інженерів, старших лаборантів, головного бухгалтера, завідувача елеватора.

Олена Гайдук, Elevatorist.com