Як шукати роботу на елеваторі за кордоном — досвід керівниці ПТЛ і поради тим, хто шукає

Керівниця зернової лабораторії Тетяна Нікулушкіна
Керівниця зернової лабораторії Тетяна Нікулушкіна

Якщо ви все життя працюєте із зерном, і не хочете полишати свою професію навіть закордоном, чи є шанси знайти роботу на іноземному елеваторі? Керівниця ПТЛ Тетяна Нікулушкіна, що працювала і в сюрвейєрських компаніях, і на зерновому терміналі, виїхала з України разом зі своїми дітьми на початку березня. Далі поставила собі за мету знайти роботу за спеціальністю. Чи вдалося це зробити і що можна порадити українським спеціалістам для успішного пошуку роботи, дізнавався Elevatorist.com.

Пошук роботи за кордоном

За спиною у Тетяни Нікулушкіної 11 років роботи в зернових лабораторіях різних компаній. «Бачила себе в лабораторії. Я іноді жартую, що народилася в білому лабораторному халаті», — розповідає Тетяна.

Починала свою роботу пані Тетяна в ПТЛ херсонської філії турецької компанії «Дженерал Сюрвей», де мали справу із зерновими, олійними культурами та продуктами їхнього перероблення. Після шести років роботи Тетяну запросили на термінал «Аскет Шипінг» в Миколаєві. Згодом керівниця знову перейшла в сюрвейєрську компанію — «Котекна Україна Лімітед», де працювала майже чотири роки. Все змінилося 24 лютого.

«Коли почалася війна, то всі порти закрилися, і я фактично залишилася без роботи. Нас не звільнили, компанія зараз нам оплачує відпустки. Але тим, хто виїхав закордон або далеко від Миколаєва, вже в червні виплат не буде. Нікого не звільняють, але виплат більше не буде», — розповідає Тетяна.

19 березня Тетяна Нікулушкіна разом з двома дітьми виїхала в Румунію. В країні гарно прийняли сім’ю, забезпечили житлом і харчуванням. Але Тетяна прагне працювати, і хотіла б, щоб робота була пов’язана з її основною спеціальністю.

«Ми вже понад місяць тут, і весь цей час я в пошуку якогось підробітку чи роботи, бо розумію, якщо війна і може швидко закінчитися, то порти запрацюють нескоро. Тому у мене програма приблизно на рік, тому що мінімум рік нашої роботи в Україні точно не буде», — каже Тетяна.

Лабораторія для оцінки якості зерна

Пошуки не були безрезультатними. За цей час Тетяна знайшла і відгукнулася на декілька вакансій — в Молдові, Польщі та в Бельгії.  Наприклад, з зернового підприємства в Бельгії прислали тестове завдання, яке Тетяна пройшла, але у відповіді компанія написала, що бере на посаду іншого спеціаліста. Більш успішні результати співбесіди з двох інших країн.

«В Молдові я знайшла вакансію на work.ua. Мені імпонувало, що там немає мовного бар'єра, бо там російськомовне населення. В Молдові є школи з навчанням російською і з вивченням української мови, — це мені теж сподобалося. Також вони запропонували житло і оплату комунальних послуг. Але, зважаючи на ситуацію в Придністров’ї, ми узгодили з роботодавцем, що почекаємо деякий час. Якщо там буде більш-менш спокійно, то ми вирушимо в Молдову», — розповідає Тетяна.

В Польщі є вакансія в лабораторію млина, на яку Тетяну теж готові брати. Якщо сім’ї допоможуть знайти житло в найближчому до підприємства містечку, то Тетяна поїде із Румунії до Польщі, щоб працювати там.

Читайте також: Де не вистачає робітників на елеваторах і яких спеціалістів шукають

Як знайти роботу в Європі

Щоб отримати успішний результат від пошуку роботи, Тетяна Нікулушкіна радить «стукати, і вам відкриють». Вона постійно моніторить ринок праці в Європі. Також Тетяна радить писати електронні листи в компанії, які працюють по вашому профілю. В листах варто відразу додавати своє резюме англійською.

«Треба шукати компанії по цьому профілю в інтернеті, знаходити їхні сайти, брати електронну пошту і писати листи. І найголовніше — в темі писати або Help Ukraine, або «український співробітник» чи «український колега» англійською, щоб вони не пропустили цей лист», — каже Тетяна.

Тетяна розповідає, що писала такі листи, і відповіді приходили майже завжди, навіть коли у компаній не було вакансій:

«Наприклад, коли я написала в «Котекна Польща», мені запропонували забрати мене зі Львова і надати житло, але роботи, вакансій у них не було. В румунському офісі написали «Ми раді, що ви в безпеці», але вакансій теж немає».

Отож, щоб знайти роботу за спеціальністю в Європі, варто:

  • моніторити українські сайти типу work.ua,
  • скористатися телеграм-каналом uahelpinfo, де є збірки ресурсів по кожній країні (особливості проживання в країнах, наявність фінансової допомоги, перелік сайтів, де можна розмістити резюме і подивитися вакансії),
  • шукати вакансії на телеграм-каналах «Робота закордоном»,
  • шукати сайти з вакансіями в ЄС, наприклад, ec.europa.eu, або шукати ресурси по країнах їхніми державними мовами,
  • писати листи в профільні компанії з резюме англійською,
  • шукати дописи по запиту «робота на елеваторі» в Facebook, відранжувавши оголошення по даті, щоб бачити найсвіжіші. 

Також варто нагадати, що на елеватори зараз починають набирати сезонних працівників, що також збільшує кількість вакансій.

Сподіваємось, пошуки роботи в Європі завершаться успішним працевлаштуванням. А після закінчення війни та відновлення роботи елеваторів і терміналів українські спеціалісти повернуться на рідні підприємства з корисним досвідом.

Олена Гайдук, Elevatorist.com