Українські елеватори в умовах війни

Українські елеватори в умовах війни
Руйнування на елеваторі

Сьогодні ворог нещадно винищує всю інфраструктуру, промислові та аграрні підприємства. На жаль, не стали виключенням і зерносховища. Нерідко елеватори стають базою розташування для окупантів, вони розбивають та розкрадають обладнання, вивозять зерно. Зі зрозумілих причин зараз елеватористи не можуть розповісти про все, що відбувається. Тож оприлюднюємо інформацію, яку вдалося отримати від компаній та з відкритих джерел.

Потужності на окупованих територіях та в зоні бойових дій

Точну цифру, скільки елеваторів постраждало від окупантів, назвати зараз складно. Є підприємства, які змогли вціліти навіть на проблемних територіях, але вони переважно логістично відрізані від інших регіонів, тож там проблеми з експортом зерна.

Якщо керуватися довоєнними даними Карти елеваторів сайту Elevatorist.com, зараз на тимчасово окупованих територіях у Запоріжській, Херсонській, Харківській, Луганській областях залишається близько 158 елеваторів загальною потужністю зі зберігання 5,9 млн т.

У зоні, де велися або ведуться бойові дії, зараз може бути 192 елеватора з загальною потужністю одночасного зберігання 8,25 млн т. Це Харківська, Луганська, Донецька, Чернігівська, Сумська, Київська, Житомирська, Миколаївська області.

Постраждали також і портові термінали, вони здебільшого заблоковані та залишаються під обстрілами. У Миколаївській області загальні обсяги одночасного зберігання на морських терміналах становлять 1,74 млн  т, в Одеській області — 3 млн т.

Ситуація в компаніях та на елеваторах

Зараз у різних елеваторних компаній різні ступені дієздатності, багато залежить від їхнього  територіального розташування та оптимізму. Так попри всі складнощі елеватори Групи компанії «Прометей» функціонують в штатному режимі, працівники виходять щодня на роботу і виконують свої прямі обов'язки.

Щоправда, з 33 елеваторів компанії 8 знаходиться у «зоні ризику», тобто на територіях, де зараз небезпечно працювати бізнесу. Зокрема, це елеватори у Запорізькій області: «Пологівський елеватор», «Прометей-Токмак», «Більманський елеватор», «Гайчурський елеватор» та «Василівський елеватор», окрім цього також «Великоолександрівський елеватор», «Золочівське ХПП» та «Снігурівський елеватор».

Голова Наглядової ради групи компаній Рафаель Гороян розповів, що коли прийшло усвідомлення, що почалася реальна війна, — перевели бізнес на військовий режим й організували потужну охорону на елеваторах.

«Це було вдале рішення — швидко увімкнутися в роботу та здесантувати на елеватори охоронну команду. Якщо б ми цього не зробили, то на потенційно небезпечних територіях була б набагато плачевніша історія. По суті, ми «законсервували» елеватори. Їхні керівники та охорона вже більше місяця сидять там без виїзду. Всіма необхідними речами, серед яких і їжа, ми їх забезпечили», — пояснив Рафаель Гороян.

У звичному режимі працюють і елеватори компанії «Епіцентр Агро», розповіла керівник центрального офісу агрохолдингу та елеваторного напрямку «Епіцентр Агро» Світлана Нікітюк.  

«Всі елеватори працюють в штатному режимі, заробітні плати і податки платимо вчасно! За березень було зібрано з силобегів 134 тис т, і завезено збіжжя на елеватори. Територіально елеватори на сьогодні в відносній безпеці, тому дякуючи Богу, всі живі і працюють в сьогоднішніх умовах турбулентності», — говорить керівниця.

За її словами першочергові задачі елеваторів компанії залишаються незмінні — забезпечити якісне зберігання зерна на поки ще невизначений термін, адже всі вірять в перемогу України, справа лише у часі.

«Паралельно елеватори приймають збіжжя інших холдингів, допомагаючи рятувати зерно з небезпечних областей. Декілька елеваторів відвантажують пшеницю на наші млини на переробку на борошно для забезпечення продовольчої безпеки держави. Також елеватори відвантажують наше зерно та зерно сторонніх поклажодавців по підписаним контрактам на Європу. Звичайно не в тих обсягах, як ми звикли, але вся команда вірить в ЗСУ, вірить в перемогу і вірить в те, що вже зовсім скоро держава почне експортувати зерно через порти для уникнення світового голоду та відновлення економіки держави», — наголошує Світлана Нікітюк.

На жаль, про роботу у штатному режимі говорять не всі. Компанія, яка має в складі своєї групи близько 20 елеваторів, розташованих в Луганській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській та Чернігівській областях, розповіла, що через вторгнення рф на територію України втратила 2 елеватори в Луганській області, частково зруйновані один в Чернігівській та один в Харківській областях. Один елеватор в Луганській області не підлягає відновленню взагалі. На підприємстві зберігалося понад 70% продукції від загальної ємності. Збитки складають сотні мільйонів гривень.

У Харківській області знаходяться і елеватори компанії «НОВААГРО».  

«Із 6 елеваторів, 4 перебувають на тимчасово окупованій території відповідно повноцінно не працюють. Виконуються лише роботи із збереженню зерна: аналіз, внутрішнє переміщення тощо. На 2-х елеваторах, що залишилися, робота йде. Приймаємо, відвантажуємо у звичайному режимі. Навантаження на них зараз дещо вище за звичайне», — розповів Директор ТОВ «АПК «НОВААГРО» Дмитро Доброштан.

Про припинення роботи портового елеватору і компанії взагалі заявила UTA Group з Маріуполя.

«Жорстокі бойові дії, відсутність комунікацій, численні руйнування виробничої та житлової інфраструктури у місті унеможливлюють Компаніям здійснювати операційну діяльність та виконувати свої зобов'язання. Тому частина працівників звертається до керівництва з заявами про припинення трудових відносин, задля можливості отримання фінансової допомоги від держави або у пошуках нового життя в інших містах України та за кордоном. При звільнені, кожному працівнику буде надана матеріальна допомога», — розповіли в компанії.

Про руйнування сповіщали і окремі елеватори у інших регіонах. На Сумщині російські війська розікрали обладнання В'язівського елеватора. З двигунів та трансформаторів окупанти витягли деталі, щось забрали з собою, щось полишили.

«Познімали і обпалили ізоляцію, але не встигли забрати мідь… Не знаю чого. Тут немає ані моторедуктора, ані двигуна», — розповів у репортажі Суспільному головний інженер елеватора Євген Сайко. 

Нагадаємо, що це зовсім нове зерносховище, яке запустили наприкінці вересня 2021 року. 

Не пощастило потужному елеватору в Миколаївській області, яке належить Юрію Кормишкіну. На початку квітня рф завдали по ньому ракетного удару і пошкодили матеріально-технічну базу.

«Робота підприємства після завданої шкоди паралізована. Дай Бог, ми відновимо наші потужності в найближчий час. Постраждалих немає — і це найголовніше! А все матеріальне ми відбудуємо і відновимо! Працюємо на користь країни, віримо у нашу перемогу», — коментують подію в компанії.

У Житомирській ОДА інформували, що під час обстрілу також обстріляли елеватор компанії «Monsanto». 

Була пожежа на елеваторі в Оріхові Запоріжської області. 

МВС сповіщав про те, що в Овруцькому районі Житомирської області ракета російських окупантів влучила в один із найбільших елеваторів регіону.

«В Овруцькому районі ракета влучила в елеватор. І на цей момент ми можемо говорити, що один із найбільших елеваторів півночі України горить, там згоряє величезна кількість зерна», — сказав у відеозверненні пресслужби МВС спікер-радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко.

Постраждав також ще один елеватор в цій же області — в Коростенському районі. В зерносховище вдарила крилата ракета, були пошкоджені силоси, загорівся соняшник. Загиблих і травмованих там не було.

З першого дня війни постраждав і елеватор в місті Умань. Про це у соцмережах повідомляв нардеп Олексій Гончаренко.

І це зовсім не повний список тих підприємств, які зазнали руйнації з початку воєнного втручання рф на українську територію. На жаль, руйнація нашої інфраструктури продовжується. Але аграрії попри все продовжують працювати, вірять в перемогу України і сподіваються відновити все зруйноване.

Інна Воробйова, Elevatorist.com