Де в Україні в цьому році активно будували елеватори


Джерело фото: Elevatorist.com

Елеватори, незважаючи на війну, продовжують будувати. В цьому році ряд компаній планують ввести в експлуатацію розширені, або нові потужності. Географія будівництва цілком логічна. Найбільше зерносховищ, або зернових терміналів будуються у двох регіонах — на заході України, поблизу кордонів та в портах Дунаю. Отож про будівництво яких елеваторів стало відомо?

Потужності на західній частині України

У цьому році планують ввести в експлуатацію фермерський елеватор «Агро Центру» у Самбірському районі. Обсяг одночасного зберігання там буде до 20 тис. тонн. Компанія працюватиме не тільки із власним зерном, але й буде надавати послуги із сушки, очистки та зберігання сусідам. На елеваторі встановлюють американську сушарку Sukup потужністю 100 т за годину.

Ще один невеликий елеватор з’явиться в Івано-Франківській області. Там встановили три силоси довготривалого зберігання загальним об’ємом 12000 м³ та два хопери об’ємом 1300 м³. Транспортне обладнання продуктивністю до 150 тонн на годину.

Активною лінію будівництва є кордони з ЄС. Там кілька компаній побудували або в процесі будівництва зернових терміналів.

Alebor Group на кордоні з Румінією завершує першу чергу «сухого» порту на 30 тис. т одночасного зберігання. Планується декілька черг будівництва, які збираються завершити у 2023-2024 році.

У січні група УЗТК Трейд разом із партнером запустила вантажний термінал «Мостиська» (CTM) на кордоні України та Польщі та зерновий термінал. Термінал здатний переробити до 5 млн тонн різних вантажів щорічно, а в місяць перевантажувати 60 тис. т зерна.

Ще один термінал на на 10 тис. тонн одночасного зберігання  на кордоні з Польщею будує компанія MOST Logistic Terminal групи «Агросем». Окрім ємностей для зберігання, там встановлють і обладнання для сушіння зерна.

Компанія «Алмейда Груп» на кордоні з Румунією побудувала перевантажувалний зерновий термінал на станції Вадул-Сірет. Перші поїзди зі збіжжям з новозбудованого терміналу відправилися вже 1 травня 2022 року.

Мукачевська міськрада схвалила звернення ПП «Петро Карбо Хем – Мукачево» про надання містобудівних умов і обмежень на будівництво термінала для прийому, накопичення, відвантаження зерна. Передбачається реконструкція терміналу іноземного підприємства «Петро Карбо Хем - Мукачево» із влаштуванням дільниці додаткових транспортних послуг по перевантаженню зернових.  

Ростуть термінали в портах Дуная

На додачу до вже існуючих двох складів в Ізмаїлі «Маріупольська інвестиційна група» будує ще два. Загальний обсяг одночасного зберігання нових складів буде 5 тис. тонн, разом з ними потужності по зберіганню зростуть до 9 тис. тонн. МІГ відвантажує агропродукцію баржами. Розглядає варіанти виходу на глибоководні причали.

Свої 5 тисяч тонн одночасного зберігання в порту Ізмаїл поставить і «Аскет Шиппінг». Про початок будівництва компанія заявила у власних соцмережах.  

«‎Еліксир Україна» покупець Усть-Дунайського морського торгового порту найближчим часом модернізує підприємства. А в довгостроковій перспективі планує побудувати в «Усть-Дунайську» зерновий елеватор на 50 тис. т.

 «НІБУЛОН» оптимізує роботу Ізмаїльського терміналу «Бессарабської філії». Зараз це перевантажувальний комплекс, але компанія розглядає варіанти перетворити його на повноцінний елеватор з об’ємами для накопичення зерна.

«Ренійський елеватор» планує реконструкцію цілісного майнового комплексу підприємства для здійснення перевалки олії. Крім того, елеватор планує збудувати 6 металевих силосів для зберігання зерна, кожна з яких ємністю 1892 м3..

«Кернел» до кінця 2023 року побудує новий перевантажувальний термінал «Девелопмент Рені Термінал» у порту Рені на Дунаї. Обсяг переробки зерна має становити близько 60 тисяч тонн на місяць. Підприємство буде здатне приймати 2 тисячі тонн зернових вантажів на добу та одночасно зберігати близько 7,7 тис. тонн. 

Потужність відвантаження зерна чи шроту на річковий транспорт становитиме до 8 тис. тонн на добу, соняшникової олії — до 4 тис. тонн на добу. Фронт одночасного завантаження буде розрахований на два річкові судна.

Крім того, в 2022 році «Кернел» придбав і в екстреному режимі запустив у ренійському порту термінал «Дунай Пром Агро».

Новоутворена стивідорна компанія Danube Logistics Group, у порту Рені отримала статус портового оператора, веде роботу із запуску контейнерного термінала в Рені, а також готується будувати склади підлогового зберігання.

Елеватори в інших регіонах

Не так масово, як на заході України та в портах Одеси, але будуються елеватори і в інших регіонах, зокрема в Полтавській, Харківській, Сумській областях.

У Конотопському районі Сумської області на базі діючого комплексу напольного зберігання змонтували два силоси по 6 800 тонн кожен. На елеваторі також встановили транспортне обладнання потужністю 100 т на годину та бункер відвантаження на автотранспорт.

В Харківській області на одному з фермерських господарств на базі старого току будується новий елеваторний комплекс. На ньому вже встановлено перші 2 силоси для зберігання зерна об'ємом 1340 м3, транспортне обладнання продуктивністю 175 т/год.

ТОВ «Карлівське СГП ЛОС» збільшить обсяги одночасного зберігання на своєму елеваторі у Полтавській області на 25 тис. тонн. Раніше на елеваторі одночасно можна було зберігати 45 тис. тонн збіжжя, після модернізації підприємства його місткість зросте до 70 тис. тонн.

Інна Воробйова, Elevatorist.com