Розблокування морських портів України для вивезення зерна — це перемога чи зрада?

Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця»
Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця»
Джерело фото: facebook.com

«Давайте разом проаналізуємо економічний зиск від розблокування українських портів для держави і наших аграріїв!» — пише у Facebook заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов. Далі від самого автора:

Значення експорту зернових та продовольчих товарів для економіки України

Почнемо зі статистичних даних. Яку частку займає експорт аграрної продукції та продуктів харчової промисловості у загальному експорті України?

Інформація зі сайту Держстату України «Товарна структура зовнішньої торгівлі», розділи 1-4:

У 2021 році частка експорту аграрної продукції та харчових продуктів складала 40,7%, у грошовому еквіваленті — 27,71 млрд $ за рік (частка продуктів рослинного походження — 22,8% на $15,54 млрд за рік).

У січні-лютому 2022 року (2 місяця) частка складала 49,7%, у грошовому еквіваленті — $5,68 млрд (частка продуктів рослинного походження — 28,3% на $3,24 млрд за 2 місяці).

У січні-травні 2022 року (6 місяців) частка складала 44,1%, у грошовому еквіваленті — $8,63 млрд (частка продуктів рослинного походження — 24,2% на $4,75 млрд за 6 місяців).

Висновки:

  • аграрна продукція та харчові продукти — це 40,7-49,7% усього експорту держави, який приносить щомісячно $2,3-2,84 млрд експортної виручки;
  • безпосередньо продукти рослинного походження приносять щомісячно — $1,3-1,62 млрд;
  • під час військової агресії щомісячні експортні надходження від експорту аграрної продукції та харчових продуктів зменшились у 3,84 рази (з $2,84 млрд до $0,74 млрд на місяць);
  • щомісячні надходження від експорту продуктів рослинного походження зменшились у 4,63 рази (з $1,62 млрд до $0,35 млрд на місяць).

Читати на тему: Фатальні ціни та відсутність можливостей як по олійному ринку України б'є війна

Це катастрофа для бюджету України! У поточній ситуації наша держава не зможе довго підтримувати фінансову стабільність без західної фінансової допомоги (враховуючи кардинальне збільшення витрат держави на захист від військової агресії).

У 2021 році аграрії України отримали рекордний врожай зерна, приблизно 107 млн тонн збіжжя

Поточний стан виробництва та експорту зернової продукції із Україні

У 2021 році аграрії України отримали рекордний врожай — приблизно 107 млн тонн зернових та олійних культур. Планувалось проекспортувати приблизно 67-70 млн тонн збіжжя, довоєнні обсяги щомісячного експорту зерна сягали 5-7 млн тонн на місяць.

Станом на липень проекспортовано приблизно 50 млн тонн врожаю 2021. Не вдалось експортувати приблизно 17-20 млн тонн зерна! А вже розпочате збирання врожаю 2022 року.

Це катастрофа для українських аграріїв, вони не отримали гроші за вирощене зерно, більшість мають кредитний тягар, деякі вже в не змозі надалі підтримувати виробництво аграрної продукції.

Наявність складських ємкостей для зберігання зерна (елеватори, ХПП та інше)

В довоєнний період Україна мала приблизно 57-60 млн тонн ємкостей для зберігання зерна(сертифікованих та несертифікованих).

Наразі маємо приблизно 40-45 млн тонн ємкостей через часткову окупацію територій та руйнування існуючих пунктів зберігання зерна агресором.

Майже 50 % усіх наявних ємкостей для зберігання зерна вже зайняті врожаєм 2021 року. Приблизно до вересня 2022 року аграрії заповнять усі наявні ємкості для зберігання зерна і зіткнуться з дефіцитом ємкостей!

Фізично не буде куди складувати зерно, це може призвести до значних втрат врожаю, адже пізня зернова та олійна група потребує обробки на елеваторах (сушіння, очистка та інше).

Зараз в Україні є приблизно є змога зберігати 40-45 млн зерна

Поточні темпи експорту зерна із України

Останні місяці щомісячно експортується трьома видами транспорту ( авто, залізниця, дунайські порт) лише 2,2-2,5 млн тонн зерна. До війни показник був 5-7 млн тонн на місяць.

Але поточний обсяг експорту (2,2-2,5 млн тонн на місяць) це ТИМЧАСОВИЙ результат! В ЕС відсутні додаткові портові потужності для перевалки українського зерна! Найближчі до України морські порти ЄС обробили у 2021 році лише приблизно 33-35 млн тонн зерна за рік ( це було виключно європейське зерно):

  • усі порти Польщі перевалили лише 8,2 млн тонн зерна за рік ;
  • порт Констанца (Румунія) — 25-26 млн тонн за рік.

Для українського зерна в ЄС просто НЕМАЄ додаткових портових потужностей в сусідніх країнах!

Я маю великий сумнів, що румунські та польські порти будуть працювати лише з українським зерном , щоб задовольнити потреби України. Як тільки почнуть збирати врожай польські, румунські, словацькі, молдовські аграрії, вони витіснять українське зерно з європейських портів.

Тому максимальний потенціал експорту (без розблокування українських морських портів) — в найкращому випадку 20-25 млн тонн за маркетинговий рік, за умови розширення географії перевалки українського зерна на більш віддалені порти ЄС.

Логістика зерна по ЄС — це дуже дороге задоволення

Але потрібно розуміти, що логістика по ЄС — це дуже дороге задоволення! Залізничні тарифи в ЄС у 5-7 разів вищі за українські; вже зараз логістика до порту Констанца (Румунія) вартує нашим аграріям $150-190.

При транспортуванні зерна на віддалені порти вартість логістики буде ще дорожча і вона «з‘їсть» усю маржу наших аграріїв!

Для українського аграрію пропаде економічний зиск експортувати зерно, отримані кошти не покриють собівартість виробництва зерна і як наслідок призведе до скорочення виробництва зерна в країні.

Рахуємо баланс:

  • (+)Залишки врожаю 2021 року —17-20 млн тонн;
  • (+)Очикуємий врожай 2022 року — 80-85 млн тонн;
  • (-) Експорт без розблокування портів — 20-25 млн тонн (за маркетинговий рік);
  • (-)Споживання/переробка — 20-25 млн тонн ( в кращому випадку).

Залишок зерна на кінець року — 55 млн тонн. Враховуючи наявні ємкості для зберігання зерна у 40-45 млн тонн, українським аграріям не буде куди подіти приблизно 5-10 млн тонн зерна.

Висновки:

Без розблокування українських портів аграрії втратять приблизно 5-10 млн тонн зерна, на наступний рік нас очікує різке скорочення виробництва зерна.

Українському аграрію НЕ БУДЕ економічного зиску займатися виробництвом зерна, яке він не зможе реалізувати на експорт та отримати дохід, необхідний для підтримання виробництва.

Безумовно, розблокування портів для вивезення зерна — це позитивний результат для економіки України та аграрного бізнесу. Але… Але… Друге питання, яке виникає при розблокуванні портів — це питання безпеки наших портів та загалом українського узбережжя Чорного моря!

Адже ми маємо справу з підступним ворогом, домовленості з яким не вартують паперу, на якому вони підписані! І в цьому питанні потрібно вирішувати нашим військовим, чи не завадить це обороноздатності нашої країні. Потрібно обов’язково врахувати зазначені ризики.

І на останок, мені дуже цікаво, що отримає за результатами домовленостей країна-агресор та посередник цих домовленостей. Чекаємо детальної інформації.

Заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця» Валерій Ткачов