Експорт олії в новому сезоні не досягне довоєнного рівня, навіть якщо розблокують порти — аналітики

Об’єм відвантаження соняшникової олії у 2022/23 МР може сягнути 4,6 млн тонн при умові, що українські морські порти розблокують до нового сезону. Показник не повернеться до довоєнного рівня, це буде другий найменший показник з 2015/16 МР після попереднього маркетингового року 21/22.

Це попередні оцінки аналітиків АПК-Інформ.

«Варто зазначити, що навіть при умові деблокади портів, експорт олії не відновиться до довоєнного рівня, що обумовлено рядом факторів, серед яких варто виділити: скорочення врожаю соняшнику в 2022 р. та загальної пропозиції на ринку, а також неконтрольований експорт олійної. Крім того, зберігається постійна загроза ракетних ударів по портах», — зазначають аналітики.

Якщо українські порти залишаться заблокованими або їхня робота буде нестабільна, експерти прогнозують падіння експорту соняшникової олії в новому сезоні до 3-3,1 млн тонн (мінімум з 2011/12 МР). Зниження буде обумовлене не лише обмеженою логістикою, а й подальшою рентабельністю переробки в цілому.

З початку війни частка морських перевезень соняшникової олії, в основному з портів Ізмаїлу та Рені, знизилася до 42% через низьку пропускну здатність працюючих терміналів. До війни на морський транспорт припадало близько 96-97% від загального експорту продукту.

Нагадаємо, через експорт соняшнику Україна втратила 100 млн доларів.