Суха соя: як зменшують бій зерна на елеваторах? Практичні поради

Практичні поради: як зменшують бій зерна на елеваторах
Джерело фото: Elevatorist.com

Через відсутність дощів цього року соя йшла з полів дуже суха, особливо на початку збиральної кампанії. Як кажуть учасники ринку, перші партії культури везли з вологістю 8%, при тому що базисна вологість — 12%. Соя і так доволі тендітна. Насіння сої загалом структурно слабке в порівнянні з іншими культурами, та легко піддається пошкодженням. А пересушене зерно стає ще більш крихким і, отже, вразливішим до механічних пошкоджень під час збирання, транспортування та переробки. 

Що роблять елеватористи для того, щоб зменшити бій зерна? Про це Elevatorist.com запитав експертів та зібрав практичні поради, які підійдуть не лише для сої, але і для інших культур з низькою вологістю або таких, що легко травмуються.

Як зменшити биття сої на транспортному обладнанні

Найперше, про що кажуть практики, — це найкоротші маршрути для сої на елеваторі. 

«Коли зерно пересушене, наприклад, з вологістю 8%, то з ним дуже важко працювати. Треба мінімізовувати його рух по елеватору і намагатися, щоб партія якомога менше проходила через зернотранспортне обладнання. Краще одразу закласти сою в склади підлогового зберігання з вентилюванням, а не ганяти її через норії і транспортери, особливо ланцюгові», — розповідає ексзаступник директора ТОВ «Радивилівський КХП» Ярослав Давидов.

Директор з олійно-екстракційного виробництва та «Волочиського елеватора» групи VITAGRO Ілля Крохмальов, зазначає, що на кожному елеваторі має бути достатня кількість гасників потоку на високих маршрутах. Вони сповільнюють зерно при падінні в силос.

«В принципі, елеватори, як на мене, є двох типів: є елеватори технологічно створені більшою кількістю транспортного обладнання і з меншою — довгого самопливного обладнання. У нас трошки навпаки: більше самопливів, менше транспортного обладнання, але на самопливах стоять гасники потоку, які сповільнюють зерно для меншого бою», — розповідає Ілля Крохмальов.

Читайте також: Зараз немає сенсу будувати елеваторні місткості, бо є менш затратні інструменти, — інтерв'ю з Романом Андрейківим

Експерти кажуть, що стрічкові транспортери більш щадні до зерна, яке на них потрапляє. Але реальність така, що значна частина маршрутів на елеваторах зазвичай обладнана ковшовими транспортерами. Ілля Крохмальов каже, що приблизно у 80% випадків на зерносховищах використовуються саме ковшові, або ланцюгові транспортери.

«У нас на залізничне відвантаження стоять стрічкові транспортери. Це було передбачено спеціально. Елеватор будували більше під кукурудзу, і ми розуміли, що можемо туди поставити ланцюгові конвеєри, але все-таки стрічковий кращий. Він споживає менше електроенергії, і кількість битого зерна при відвантаженні не така велика. Тобто, якщо ми кидаємо на стрічковий конвеєр, сою чи кукурудзу, то в процесі відвантаження до вагонів зерно не б’ється», — каже керівник «Волочиського елеватора» VITAGRO.

Вивантаження сої на елеваторі

Читайте також: Гадяцький елеватор, — про переведення нестандартної сушарки на альтернативу, жінок-операторок та сухий сезон

Зрозуміло, що міняти транспортери через занадто сухий сезон на елеваторах не будуть. Тому Ярослав Давидов рекомендує для зменшення бою зерна звернути увагу на кілька важливих аспектів у транспортному обладнанні. Перший — правильно налаштувати норії, та їх швидкість.

«Якщо транспортер ковшового типу, потрібно дивитися на кути атаки норійного ковша, тобто, його входу в зерновий насип. Якщо ковш норійний металевий, зварний або суцільнотягнутий, то він дуже гострий, і рубає зерно», — пояснює експерт.

Він каже, що на таких ділянках можна замінити ковші на більш щадні до зерна.

«У таких випадках краще використовувати полімерні ковші (поліамідні або нейлонові), які менше травмують зерно, хоча це і дорожче. Але вони мають тупі кути і менше травмують продукцію. Такі ковші відрізняються спеціальним «кутом атаки» на вході у насип зерна, яке знаходиться в башмаку норії, що також щадить сою», — каже Ярослав Давидов.

Ще один момент: треба слідкувати за швидкістю руху норії, тобто стрічки з ковшами, через частотний перетворювач.

Ланцюгові транспортери також можна зробити більш щадними до зерна. Для цього потрібно провести аналіз технічного стану та налаштувати оптимальну швидкість роботи. Ще одне, на що звертає увагу Ярослав Давидов, — прибрати зазори між стінками та днищем транспортного обладнання, щоб туди не потрапляло зерно. 

«Також варто зробити на транспортному обладнанні поліуретанове футерування та встановити шкребки, виготовлені з поліуретану. Вони більш еластичні і менше травмують зерно», — звертає увагу експерт. 

Читайте також: Вчасні інвестиції в зерносушильні комплекси мають підвищену рентабельність

Максимальне завантаження транспортного обладнання

На ланцюгових транспортерах оператори можуть використовувати ще один лайфхак — максимально їх завантажувати. Ілля Крохмальов каже, якщо на транспортному обладнанні переміщають лише 20-30% від загальної потужності, скребки «перемелюють» більше зерна. 

«Якщо максимально завантажувати транспортери, то кришиться тільки нижній шар, а верхній на ньому просто по інерції проходить в силос», — розповідає Ілля Крохмальов. 

Він каже, навіть якщо на елеваторах доводиться вивантажувати зерно лише з однієї машини, то оператори все одно відкривають більшу подачу зерна на транспортер.

Транспортне обладнання на елеваторі

Як зменшити бій сої під час завантаження в силоси

Пересушене зерно на елеваторах стараються покласти на зберігання в підлоговий склад. Але якщо є лише силоси, то для сої треба вибирати найнижчий за висотою. Якщо всі вони однакової висоти, то Ілля Крохмальов радить висипати зерно в найбільший. Це потрібно для того, що створити «подушку» з битого зерна, яке буде першим сипатися в силос і точно поб’ється. Ширший силос дозволить створити «подушку» на більший об’єм пересушеної продукції.

«Якщо взяти, наприклад, силос на 5 тис. т, то перша тисяча в будь-якому разі б’ється. А далі в міру того, як зерно піднімається при завантаженні силоса, б’ється все менше», — пояснює експерт. 

Зерно з такої «подушки» надалі можна використовувати в інших силосах.  

«Ми практикували наступне: «подушку» розкидали на інші силоси, щоб не бити наступне зерно. Партія вже буде падати не на бетонну поверхню і аероканали силоса, а на шар уже побитого зерна, тому менше пошкоджується», — каже Ілля Крохмальов.

Коли чистити пересушену сою

Якщо партія сухої сої буде зберігатися на елеваторі недовго, — до місяця, — то очищати її варто вже перед самим відвантаженням

«Краще чистити пересушену сою, як і кукурудзу, вже перед відвантаженням. Це дозволить, по-перше, решета підібрати, тому що спочатку піде більше битих. По-друге, щоб не чистити її два рази. Бо якщо ми навіть раз почистимо і кинемо зерно в силос, все одно воно там поб'ється, і треба буде потім ще підчищати», — говорить Ілля Крохмальов.

Проте якщо партія буде лежати 3-4 місяці, то перед закладкою на зберігання її варто очистити. Це особливо важливо, коли в продукції багато смітної домішки. Якщо смітна на 4-5% перевищує норму, то є ризик самозігрівання в сої.

«В масі сої будуть ущільнення через значну смітну домішку. В цих місцях можуть бути вогнища самозігрівання. Також є ризик розповсюдження шкідників, яким сприяють тепло і волога», — пояснює Ярослав Давидов.

Отже, зменшити втрати пересушеної сої на елеваторі можна завдяки оптимізації транспортного обладнання та контролю швидкості його роботи. Крім того, важливе правильне зберігання зерна в оптимально відповідних для цього місткостях. 

Олена Гайдук, Elevatorist.com