Вчасні інвестиції в зерносушильні комплекси мають підвищену рентабельність

Напрямок з сушіння зерна здатен значно підвищити стійкість агробізнесу. Фото — зерносушильний комплекс СФГ Колосок, с.Коженики Київської області

Виробничий ланцюжок рослинництва від посіву до продажу кінцевого продукту не може бути повним без надійної системи зберігання та обробки врожаю, яка гарантує мінімальні втрати та максимальну ефективність. У сучасних умовах нестабільних ринків, зростання цін на енергоносії та постійної девальвації нацвалюти кожен бізнес шукає способи захистити свої прибутки та мінімізувати ризики. І одним із найефективніших рішень у цій ситуації стає інвестиція в зерносушильне обладнання.

Чому варто інвестувати саме зараз?

1. Сезонне зниження вартості: мінімізуйте інвестиційні витрати.

Попереднє замовлення, купівля та встановлення зерносушильного обладнання в період «низького сезону» сьогодні є фінансово вигіднішим варіантом завдяки знижкам. Виробники зацікавлені у довгому плануванні свого виробничого циклу, тому пропонують вигідні для покупця умови. Це дозволяє зафіксувати найкращі ціни на послуги та продукцію. Для агробізнесу, де маржинальність суттєво залежить від ефективності витрат, така можливість стає одним із ключових факторів для прийняття рішення. Так, тільки на безплатних послугах та дисконтах «Нового елеватора» можна зекономити на одному попередньому замовленні понад 30 тис. доларів.

2. Ефективна підготовка до нового сезону: максимальна продуктивність з перших днів.

Якщо ви розпочнете процес закупівлі та встановлення зерносушарки зараз або взимку, до нового сезону сушіння, ви убезпечите себе від форс-мажорів гарячого старту. Це дозволить вам максимально ефективно використовувати кожен день сезону збирання врожаю, коли швидкість обробки зерна критично важлива для уникнення втрат та збереження його якості. До того ж ранній запуск дає можливість протестувати систему, навчити персонал і адаптувати комплекс до специфічних умов вашого підприємства.

Бувають сезони, коли сушіння потребують ранні зернові, соя, соняшник та нішеві культури. Якщо встановлювати зерносушарку без запасу часу, тільки під сезон кукурудзи, можна втратити суттєвий додатковий заробіток.

Зерносушильний комплекс ТАНДЕМ Агриа, с. Копіївка Київська область

3. Захист від ринкових ризиків та девальвації валюти.

Загострення валютних коливань і ризики девальвації роблять аграрний сектор вразливим до фінансових втрат. Інвестиції в зерносушильне обладнання дозволяють захистити отриманий прибуток. Фіксуючи вартість обладнання зараз, ви захищаєте свої фінансові ресурси. Водночас окупність такого обладнання неймовірно висока, і цим радикально відрізняється від інвестицій в інші типи агротехніки. Зокрема, досвід та розрахунки фахівців «Нового елеватора» показують, що один комплекс NEK 2500 можна окупити всього за 37 діб. Для цього потрібно висушити 14,8 тис. т кукурудзи з початковою вологістю 24%. Це означає, що комплекс може окупитися, якщо на ньому будуть сушити збіжжя всього-на-всього з 1,2-1,3 тис. га.

4. Гнучкість у плануванні: зручний графік монтажу та пусконалагоджувальних робіт.

Завчасне проєктування, та монтаж обладнання на відповідно підготовлений майданчик — запорука того, що всі нюанси вашої бізнес-моделі та локальні умови будуть враховані ще на попередніх етапах. Вам не доведеться боротися зі складнощами тільки тому, що їх не помітили та не зважили. Планова робота — це надійний спосіб уникнути поспіху та забезпечити високу якість робіт. Окрім того, виробник матиме більше часу для врахування всіх ваших вимог та адаптації комплексу до специфіки вашого господарства. Оскільки «Новий елеватор» сам є оператором та експлуатантом мережі зерносушильних підприємств на базі комплексів власного виробництва, якість та глибина його проєктування максимально висока.

Варто враховувати, що поточні умови війни підвищують ризики різних форс-мажорів, зокрема затримок постачання компонентів від третіх сторін, якщо замовлення було зроблене в останню мить. Запас часу дозволяє зняти ризики невчасного старту роботи нового комплексу та втрати частини продуктивного сезону.

Теплогенеруючий комплекс ФГ Шрокоступ, с. Шубівка, Київська область

5. Фінансування на вигідних умовах та державна підтримка.

Аграрні підприємства сьогодні можуть скористатися низкою фінансових програм, які допомагають знизити витрати на купівлю нового обладнання. Державні програми підтримки аграріїв, компенсація частини вартості техніки, а також пільгові умови кредитування під 5-7-9% роблять інвестиції в зерносушарні комплекси ще привабливішими. Беззаперечна перевага — те, що «Новий елеватор» бере участь у державній програмі компенсації 25% вартості за вітчизняну техніку. Це дуже суттєва економія. Такі умови можуть стати ключовим аргументом для прийняття рішення вже сьогодні.

Зверніть увагу на цікавий момент — надзвичайно сухий 2024 рік дозволяє застрахувати свій бізнес в рослинництві від великих втрат у сезони, коли збирання врожаю припадає на вологі умови. Ми зовсім недавно бачили приклади, як господарства змушені були залишати кукурудзу в полі до весни — дороге сушіння на сторонніх елеваторах просто заганяло рентабельність всього бізнесу в мінус. Додатковий прибуток від дуже сухого сезону, реінвестований в сушарку — це ідеальне страхування, гарантія того, що кожен ваш сезон буде високодохідним.

Зерносушильний комплекс Ропа Україна, с. Полковничий Хутор Київська область

Додаток 1

При підписанні контракту цього року на постачання обладнання «Нового елеватора» у 2024 році можна отримати безплатним бонусом наступні послуги та компенсації:

Додаток 2

Розрахунок окупності комплексу НОВИЙ ЕЛЕВАТОР NEK 2500 (сушіння кукурудзи, сезон 2024-2025*).

Вартість зерносушильного комплексу без бонусів екв. $360 000, або 14 835 600 грн:

  • Середня ціна послуги сушіння 1 тонно-відсотка — 130 грн.
  • Загальна собівартість сушіння 1 тонно-відсотка на обладнанні «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» — 27 грн.
  • Прибуток — 100 грн на 1 тонно-відсоток.
  • Початкова вологість кукурудзи 24%, кінцева — 14%, тобто вологу кожної тонни знижуємо на 10%.
  • Продуктивність NEK 2500 — 4000 тонно-відсотків на добу.

Для повної окупності комплексу необхідно висушити: 14 835 600 грн (вартість комплексу /100грн (прибуток) = 148 356 тонно-відсотків. Або в тоннах кукурудзи: 148 356 тонно-відсотків /10% = 14 835,6 т кукурудзи.

За продуктивності 400т/добу час окупності комплексу: 14 835,6 т (повна окупність) /400 т (продуктивність на добу) = 37,09 діб.

Розрахунок кількості посіву кукурудзи для повного завантаження комплексу:
за врожайності 12 т/га та необхідного обсягу 14 835,6 т збіжжя площа посіву, що забезпечує повну окупність сушарки — 1236,3 га.

*Зверніть увагу, що сезон 2024-2025 дуже сухий, багато кукурудзи вже на полі досягає потрібних параметрів вологості. Це дозволяє фермеру отримати прибуток, який дасть можливість розумно проінвестуватись у підготовку до вологого року.

Вологий рік характеризується як дуже великим попитом на послуги зерносушіння, так і величезним обсягом замовлень, в купі з подовженим періодом роботи, що надасть змогу отримати надприбуток і у вологий рік.
Як правило, такі сезони трапляються раз на три-чотири роки, і той, хто до нього не готовий, замість надприбутку може все витрати на сушіння на сторонньому елеваторі.

Євген Романов, керівник підприємства «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР»