Виклик війни: знайти кваліфікованих працівників для елеваторів

Як на елеваторах справляються з дефіцитом працівників?
Як на елеваторах справляються з дефіцитом працівників?
Джерело фото: Elevatorist.com

Поряд з обстрілами, економічними ризиками, логістичними проблемами українські підприємства зіткнулися також з дефіцитом кваліфікованих кадрів. Багато людей стали на захист України в складі Збройних сил, хтось виїхав, і практично всі галузі відчувають нестачу працівників — електриків, слюсарів, спеціалістів з обслуговування певних машин та устаткування, водіїв тощо. Елеваторна галузь не стала виключенням. Як зараз намагаються подолати дефіцит працівників?

90% спеціалістів з елеваторів пішли в ЗСУ

Регіональний директор елеваторного господарства ГК «Прометей» Дмитро Максименко розповів, що 90% кваліфікованих спеціалістів компанії, які необхідні для ефективної роботи елеваторів в жнива, пішли до лав ЗСУ.

«Це кваліфіковані спеціалісти, які дуже важливі, — сушильні майстри, звичайні майстри, що керують процесом. Також не вистачає кваліфікованих механіків, електриків», — розповів він.

Дмитро Максименко зазначив, що скоро почнеться збирання соняшника і кукурудзи, і на елеваторах ще гостріше відчують нестачу операторів зерносушарок. 

На елеваторах не вистачає операторів зерносушарок

Директор «Елеватор Агро» компанії «Агрейн» Сергій Назаров каже, що зі штату елеватора на війну пішло 6 працівників. 

«Дефіцит стосується чоловічих спеціальностей: треба зачищати силоси, вантажити вагони, закладати зерно в рукава. Це більше чоловіча праця. Що тут жалітись, війна. Хтось пішов сам, когось призвали, а хтось перед мобілізацією навіть звільнився, — і такі навіть були випадки. Вони боялися, що не потраплять під бронювання, і звільнилися», — розказав Сергій Назаров.

Бронювання повинно давати можливість підприємствам агропромислового комплексу зберегти штат працівників. Проте учасники ринку кажуть, що ця система не працює повноцінно. Списки спеціалістів повертають, затримують, не дотримуються термінів їх бронювання. Тому підприємствам доводиться знаходити виходи з ситуації самостійно.

Бронювання не гарантує збереження працівників

Також цікаво: Мало борошномельної пшениці та більше сажки — аналіз врожаю 2023 від експертів

Як на підприємствах вирішують проблеми дефіциту працівників?

Більшість елеваторів знаходяться в сільській місцевості, деякі — в зовсім маленьких селах. Як анонімно розповів один з учасників елеваторного ринку, в одному з сіл на заході України залишився лише один чоловік передпенсійного віку. В таких ситуаціях навіть найняти різноробочого може бути великою проблемою.

Ще одна обставина, яка ускладнює пошук спеціалістів, — чоловіки призовного віку не погоджуються працювати, тому що бояться потрапити у звітні списки, які підприємства подають у Центри комплектації. Тому на елеваторах почали звертатися до колишніх працівників, які вже вийшли на пенсію.

Також цікаво: Елеваторні компанії, що найбільше постраждали від вторгнення ворога

В ГК «Прометей» розповіли, що звертаються до пенсіонерів, які працювали електриками, слюсарями, — до тих, хто має потрібні знання і може підтримувати роботу обладнання на зерносховищах.

«В кількох областях, де є наші елеватори, ми познаходили колишніх працівників, які ще можуть працювати. Це ж механізація, електрика — часто десь щось «вилітає», на 100% стабільну роботу передбачити неможливо, оскільки все залежить не тільки від людського фактора, але ще й від якості запчастин, матеріалів, технічного обслуговування і ремонтів», — розповів Дмитро Максименко. 

За словами учасників ринку, практику залучення колишніх працівників широко використовують на елеваторах, на борошномельних підприємствах і загалом в аграрній галузі. Але не всі пенсіонери можуть виконувати важку роботу, тому тут кількість кандидатів теж обмежується.

Підприємства звертаються до працівників пенсійного віку

В ГК «Прометей» елеватори знаходяться поруч одне він одного, в сусідніх районах, тому на підприємствах створили «мобільні бригади», які мають можливість обслуговувати ближчі підприємства компанії.

«Є навіть моменти, що механік, електрик і майстер працюють на 2-3 елеватори. Сьогодні тут, завтра там, —  де поломка, де потрібне технічне обслуговування. Вони можуть в будь-який момент не в збиток основній роботі поїхати і усунути проблему на сусідньому елеваторі», — каже Дмитро Максименко.

В жнива дефіцит відчувається особливо гостро. В цей період на «Елеваторі Агро» планують зменшувати кількість змін і збільшувати робочий час.

«Люди частіше ходитимуть на роботу. Просто зараз нема відвантаження. Якщо коли у нас буде йти вал зерна, почнеться одночасне приймання, сушіння, відвантаження, закладка зерна в рукава. Тоді багато роботи в нас на вагонах, в силосах», — розповів Сергій Назаров.

Жінки починають працювати майстрами та займають інші традиційно чоловічі вакансії

За словами елеватористів, зараз на роботу все більше беруть жінок. Вони працюють майстрами і старшими майстрами, керують автомобілерозвантажувачем, на деяких апаратах для обробки зерна — там, де немає дуже важкої фізичної роботи.

Покінчити з проблемою дефіциту працівників можна буде лише після перемоги, кажуть учасники ринку. 

«Зараз наразі всі мусимо зціпити зуби і працювати. Нам набагато легше, ніж хлопцям на фронті», — підсумував Сергій Назаров.

Олена Гайдук, Elevatorist.com