Як українські елеваторні компанії допомагають армії і людям

Компанії багато роблять для допомоги ЗСУ і внутрішньо переміщеним українцям
Компанії багато роблять для допомоги ЗСУ і внутрішньо переміщеним українцям
Джерело фото: pixabay.com

Навіть в час війни Elevatorist.com показує потужності, — тільки зараз це не потужності зберігання, а потужності добра і допомоги від українських компаній. Як елеваторні, аграрні компанії й виробники обладнання не залишилися осторонь волонтерського руху в Україні та чим допомагали, — читайте і долучайтесь.

Прометей

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну ГК «Прометей» витратила 2,5 млн гривень на допомогу ЗСУ і ТрО в Миколаївській області. За інформацією пресслужби, протягом місяця компанія закупала матеріально-технічні засоби, продукти харчування, медичні засоби, і організовувала логістику. З останнього — на 500 тисяч гривень для військових окрім продуктів придбали рації, бронежилети, медикаменти, термобілизну, взуття і т.д.

«… Просто фінансової допомоги іноді недостатньо. Найчастіше необхідно шукати номенклатуру в режимі 24/7 і навіть у разі загрози артобстрілів або авіаційного бомбардування забезпечити логістику закуплених для військових засобів», — розповіли в компанії.

Також в «Прометеї» допомагали співробітникам, що залишились в «гарячих точках» і організовували виїзд в безпечні місця.

«...Ми й надалі «стоятимемо» поряд із містом Миколаєвом та нашою армією. І ми маємо намір допомагати й після війни, коли знадобляться бізнес ресурси для відновлення міста. Найважливішим зараз є об'єднання наших зусиль, тому розраховуємо, що нашим прикладом скористаються всі бізнесмени Миколаєва», — наголосив власник Групи Компаній «Прометей» Рафаель Гороян.

Астарта

Агропромхолдинг «Астарта-Київ» теж активно долучився до волонтерського руху з перших днів війни. Загальна сума наданої допомоги становить більш як 30 млн грн, повідомили в пресслужбі компанії.

«Безплатно передали й доставили понад 500 тонн харчів (цукор, молоко, борошно, крупи, молочна та м'ясна продукція). Додатково допомагаємо іншими ресурсами та транспортом», — розповіли на сторінці компанії в Facebook.

На базі підприємств «Астарти» компанія надала приміщення для проживання переселенцям, — облаштували більше 1000 місць, в які вже прийняли людей.

Крім того, «Астарта» бере участь у новоствореному гуманітарному проєкті Common Help UA, де волонтери займаються доставкою допомоги українцям. Перший літак із 40 тоннами ліків на борту вже прийняли у Польщі та розподіляють по потребах в Україні. Ось сторінка проєкту, — долучайтесь.

Волинь-Зерно-Продукт

«Волинь-Зерно-Продукт» з перших днів війни почали працювати на фронті продовольчої безпеки. За словами засновника компанії Євгена Дудки, від ТМ «Вілія» та благодійників залучили 2 тис. т пшениці, більшу частину якої відправили в Київську і Харківську області.

Також волонтери «Волинь-Зерно-Продукт» займаються прийманням гуманітарних вантажів із-за кордону та їх відправкою по Україні. Для перевезень використовують вантажний транспорт компанії. А ще — спеціалісти компанії долучилися до ремонту транспорту тероборони та військових, — від  початку війни відремонтували 11 одиниць техніки.

Vitagro

Група компаній Vitagro з 24 лютого почали робити протитанкові їжаки, ремонтували БТРи, передали ЗСУ кілька автомобілів, паливно-мастильні матеріали і т.д. Силами Vitagro забезпечували продуктами загони ТрО, встановлювали на трасах пункти допомоги з гарячими напоями та їжею, крім того — займались евакуацією людей з небезпечних регіонів.

В березні елеватори Vitagro стали Центрами збору гуманітарної допомоги, і в вагони зараз вантажать не зерно, а харчі, розповіли в пресслужбі Vitagro.

«Кожного дня приймаємо, завантажуємо і відвантажуємо в вагони не менше 20 тонн харчових продуктів, які так потрібні нашим військовим, територіальній обороні та людям, що перебувають у критичній ситуації. Допомога спрямовується насамперед до міст, які найбільше потерпають від військової агресії ворога та знаходяться в оточенні», — пишуть на сторінці компанії в Facebook.

Агропросперіс

В ГК «Агропросперіс» розповіли, що зосередилися на допомозі армії та людям: перетворили офіси на гуманітарні склади, зайнялись перевезенням харчів, ліків та інших необхідних для життя речей, приготуванням їжі для військових і переселенців тощо.

«Десятки наших легкових та вантажних автомобілів передані на потреби української армії. Тисячі літрів палива, засоби безпеки для наших захисників та засоби зв’язку, обігрівачі, набори інструментів, армійські сухі пайки, продовольство, спальні комплекти та сотні інших речей від наших АПЗ передали для співвітчизників», — розповіли в Facebook компанії.

Крім того, компанія створила гуманітарний благодійний фонд «Агропросперіс», який збирає кошти для допомоги працівникам і орендодавцям ГК.

«На 26 березня 2022 року до фонду надійшло 32 заявки, за якими виплачено понад $10 тис. 77% отримувачів є нашими орендодавцями, 18% — працівниками, решта — члени їхніх сімей. За основними потребами понад половину виплат спрямовано на продукти харчування, решта — на ліки та оплату лікування, одяг, товари першої необхідності», — повідомили в пресслужбі «Агропросперіс».

Агротрейд

Компанія «Агротрейд», що має багато підприємств на території Харківщини, з перших тижнів війни почали доставляти харчі та ліки в регіон. Коли почалася евакуація жителів області, «Агротрейд» забезпечував паливом автобуси, якими вивозили людей.

Генеральний директор «Агротрейд» і почесний консул Австрії у Харкові Всеволод Кожемяко координував доставку 15 тонн австрійської гуманітарної допомоги для України. Вантаж прибув до Харкова 30 березня.

Зернова Столиця

В групі компаній «Зернова Столиця» розповіли, що з перших днів війни долучилися до підтримки місцевої тероборони і ЗСУ.

«Протитанкові «їжаки», зроблені нашими робітниками, стоять в Одесі на Дерибасівській вулиці та на блокпостах області. Наші активісти зробили і багато іншого — про них ми обов’язково розповімо і відзначимо після перемоги!», — повідомили в пресслужбі компанії.

Одеса. Джерело: УП

Riela Ukraine

Виробники елеваторного обладнання Riela теж зайнялися виготовленням більш актуальної в такий час продукції — протитанкових їжаків для територіальної оборони.

«З оцинкованої сталі, стійок елеваторних комплексів для зберігання зерна, сьогодні ми виготовляємо протитанкові «їжаки». Все для нашої перемоги!» — прокоментували свою роботу на сторінці компанії в Facebook.

Це лише частинка того, як елеваторний і аграрний фронт підтримує людей, армію і нашу державу. Якщо ви зустрічаєте в соціальних мережах новини про допомогу від елеваторного бізнесу, або бачите її на власні очі, — пишіть нам у Facebook, будемо оновлювати матеріал.

Переможемо! Слава Україні та ЗСУ!

Олена Гайдук, Elevatorist.com