Потужності зберігання зерна в Україні по областях — інфографіка

Дані про кількість елеваторних потужностей по областях

В умовах війни загальна потужність українських елеваторів — число дуже нестабільне. Через дії ворогів воно постійно зменшується. В останньому дослідженні KSE втрати елеваторних потужностей в Україні оцінили майже у 20%. Від 24 лютого 2022 року до грудня 2023 року 11,3 млн т місткостей знищено, а 3,3 млн т пошкоджено.

Проте зерновий бізнес продовжує відновлювати пошкоджене, розширювати вже наявні потужності та будувати нові. Це відбувається навіть у прикордонних з ворогом областях.

Elevatorist.com за відкритими даними підготував оновлену статистику з будівництва елеваторів за останні два роки, від початку великої війни. Це приблизна оцінка, оскільки не всі публічно відкривають інформацію про будівництва, проте вона дає можливість оцінити загальні потужності зберігання зерна в області, обсяг потужностей, які додалися за роки вторгнення, а також приблизну кількість елеваторів. Дані актуальні на кінець березня 2024 року.

Захід України

В західних областях України будівництво елеваторів від початку вторгнення активізувалося. За даними з відкритих джерел, за останні два роки в регіоні побудували принаймні 600 тис. т елеваторних потужностей разом з місткостями перевантажувальних терміналів. Найбільший показник приросту по регіону у Волинській області. 

Загалом елеваторні потужності західних областей складають приблизно 7 млн т. 

Чернівецька область

На фото «Вадул-Сіретський термінал»

Івано-Франківська область

Закарпатська область

На фото «Термінал Чорнотисів»

Львівська область

Тернопільська область

Волинська область

Борошномельний комплекс «Волинь-зерно-продукт»

Рівненська область

Читайте також: Елеваторне обладнання, яке стало топом продажів у 2023 році — що говорять виробники 

Північ України

Частина північних областей країни знаходиться під обстрілами — Сумська, Чернігівська. Все ж таки, навіть там будують потужності для зберігання. Найбільшим приріст потужностей за останні два роки був у Чернігівській області — 240 тис. т. Водночас на Сумщині пошкоджені або повністю зруйновані від російських обстрілів більше 70 тис. т потужностей зберігання.

Житомирська область

Київська область

Чернігівська область

Сумська область

Центральні області України

Серед центральних областей України від початку повномасштабного вторгнення найбільше елеваторних потужностей побудували в Хмельницькій, Вінницькій та Полтавській областях. На Хмельниччині приріст потужностей склав 300 тис. т від 2022 року, а в області працює близько 75 зерносховищ. У Полтавській області збудували за останні два роки приблизно 240 тис. т елеваторних потужностей, а загалом на Полтавщині діє 107 зерносховищ. 

Черкаська область

Хмельницька область

Вінницька область

Кіровоградська область

Полтавська область

Читайте також: Сушка зерна на трісці — як стати економічно ефективним господарем та зберегти нервову систему

Схід

Серед східних областей можемо оцінити елеваторну статистику лише в Харківській області, і вона не тішить. Через окупацію та обстріли на Харківщині пошкоджено понад 500 тис. т потужностей зберігання зерна, а побудували за цей час місткостей приблизно на 10 тис. т, за даними з відкритих джерел.

Харківська область

Також цікаво: Рідкий хліб з ячменю: як зерно переробляють на пиво

Південь

Серед південних областей найбільше будували на Одещині — переважно річкові термінали та складські приміщення для зберігання зерна на Дунаї. Наприклад, компанія «НІБУЛОН» у 2022 році збудувала перевантажувальний термінал в Ізмаїлі.

 Дніпропетровська область

Миколаївська область

Одеська область

Підготували Світлана Сазонова і Олена Гайдук, Elevatorist.com 

Зверніть увагу: Дефіцит кваліфікованих кадрів для ОЕЗ руйнує олійну галузь