Автоматизація елеваторів. Перспективи розвитку ринку програмного забезпечення елеваторної галузі для автоматизації бізнес-процесів

Починаючи з 2020 року в світі відмічається пришвидшення цифровізації та автоматизації в основних галузях економіки. Агробізнес не став винятком. Якщо до періоду COVID для нас була обов’язкова присутність співробітників на робочих місцях по 8 годин, то вже у 2020 людство ефективно навчилося працювати із інструментами віддаленого доступу та керування.

З початку повномасштабного вторгнення тенденція на оптимізацію та автоматизацію рутинних бізнес-процесів стала ще більш актуальною. Головними причинам цього можемо назвати негативні тренди на ринку праці, які фахівці вже називають «кадровий голод».

За розрахунками ООН, з України виїхало 6,2 мільйона людей. Ще понад 1 мільйон громадян зараз захищають країну. Найгостріший дефіцит зараз серед робочих спеціальностей. Якщо порівнювати з довоєнним 2021 роком, тоді найбільше незакритих вакансій було в сфері ІТ — 43%. Зараз же в недоукомплектованості лідирує виробництво, там не вистачає 47% працівників. Далі йде сфера продажів - 46%, інженерія — 30%, логістика — 28%, ІТ — 27%.

Читати по темі: Кадрові тенденції на елеваторах: як змінились зарплата, рівень навантаження та чисельність персоналу — дослідження Agrohub

Ще один фактор, який має великий вплив на трансформацію ринку програмного забезпечення та комплексної автоматизації підприємств, це свідоме рішення керівників відмовитись від використання в якості облікових систем програмного забезпечення сімейства «1С-підприємство».

Сайт Elevatorist.com провів дослідження тенденцій, які намітились в автоматизації елеваторного бізнесу. Найбільше нас цікавили питання:

  • чи впроваджують елеватори інструменти автоматизації бізнес-процесів, які б дозволили знизити ризики від залучення до виробничих процесів низькокваліфікованих кадрів;
  • які рішення для них виявились найбільш ефективними;
  • та які ділянки ще потребують уваги розробників.

Які бізнес-процеси на елеваторах сьогодні автоматизовані?

Бізнес-процеси роботи елеватора умовно поділяються на дві основні категорії: 

  • зовнішні — забезпечують комунікацію та зв’язок із зовнішніми ресурсами (поклажодавці, біржі тощо),
  • внутрішні — бізнес-процеси елеватору, які створюють додаткову вартість (основні) та забезпечують безперервну роботу підприємства й гарантують точність обліку збіжжя і наявність оперативної звітності (підтримуючи).

Якщо поглянути на зовнішні бізнес-процеси елеваторів це регуляція взаємодії між елеваторами та переробниками, а також елеваторами і поклажодавцями, фермерами, трейдерами — то можна відразу відмітити, що це найменш автоматизована та оптимізована ділянка.

Найбільша складність, яка виникає при роботі із зовнішніми процесами відсутність єдиного стандарту бізнес-процесів та вимог до довідників, за допомогою яких можна б було обмінюватися даними між елеватором та контрагентами поклажодавцями, фермерами, трейдерами. 

«Всі довідники створені по-різному. Немає єдиного стандарту. Кожен створює їх на власний розсуд й під власні вимоги існуючої системи керування в компанії», — розповідає заступник генерального директора, керівник елеваторного напрямку SOLAGRO Сергій Щербань.

Наслідками відсутності єдиного універсального рішення для зовнішньої комунікації між контрагентами та елеваторами є те, що навіть великі компанії-трейдери та виробники можуть автоматично в режимі реального часу облікувати не більш ніж 30-50% свого збіжжя, яке зберігається на різних елеваторах. Другим наслідком відсутності єдиного оптимального бізнес-процесу є те, що елеватори не мають можливості рівномірного планування своєї діяльності з приймання та відвантаження.

За словами операційного директора G.R. Agro Артема Ремпена, зараз виходити на зовнішній рівень автоматизації бізнес-процесі реально лише через «милиці».

Трохи краще складається ситуація з автоматизацією та стандартизацією бізнес-процесів, які пов’язані з внутрішніми бізнес-процесами.

За автоматизацію обліку майже у 90% випадках відповідає програмне забезпечення родини «1С-підприємство», яка має індивідуальні налаштування та в деяких компаніях навіть відповідає за автоматизацію виробничих й логістичних процесів. 

Майже всі опитані нами респонденти відповіли, що мають намір зміни облікової системи, але, на жаль, зараз немає оптимального рішення.

Крім того кожен з керівників усвідомлює, що роботи з заміни облікової системи це глобальний проєкт, який може тривати рік й несе ризики перевантаження персоналу, який буде залучено до процесів інтеграцій, а також може призвести до похибок в обліку збіжжя, яке зберігається на елеваторі. Саме тому, заміну програмного забезпечення планують на періоди низького сезону.  

Ще одна проблема, яку, на жаль, неможливо вирішити за допомогою стандартних рішень пакету 1С звітність.

«Якщо блок управління, тобто менеджмент, до війни був переважно в Україні, то на сьогодні всі розлетілися по світу. Відповідно, обмін інформацією ускладнюється. Ділитись даними у пошті –не виходить. Є велика потреба в аналітиці, а за допомоги існуючих програм автоматизації бізнес-процесів складно щось аналізувати. В цих програмах вся інформація шматками. Тобто, щоб зібрати якийсь звіт, треба діставати дані як мінімум з трьох продуктів та джерел, потім все потрібно поєднати та перевірити», — розповідає Сергій Щербань. 

Але, аналізуючи діяльність елеваторів, можна знайти один внутрішній бізнес-процес, який має автоматизацію й показує себе досить ефективним на своїй ділянці автоматизація процесів внутрішньої логістики.

 «В нас вже є реалізована система автоматизації логістики. Приїздить машина — їй виписують реєстраційний чек з номером. Ця вантажівка знає свій номер у черзі. Далі для цієї зареєстрованої машини відкривається лабораторний аналіз, який неможливо поміняти. Ліквідується можливість махінацій у лабораторії. Автоматизується також робота з вагами, і фермер може відслідковувати вагу свого зерна.  Друге, він бачить аналізи машини, яка ще не вивантажилась, може у разі виникнення питань, зателефонувати на елеватор, та залишити вантаж для арбітражу, якщо не згоден з нашими показниками»,— розповідає Артем Ремпен.

За його словами, завдяки автоматизованому процесу приймання зерна, на елеваторі ніхто не може міксувати лабораторні аналізи з різних машин, як вчиняють на деяких елеваторах. 

Подібна система і на елеваторі «Ханзе Агрі Україна». Своїм досвідом автоматизації підприємства поділився технічний директор компанії «Ханзе Агрі Україна» Роман Лукашенко.  

«Ми задоволені тим, що автоматизували всі процеси, пов’язані із прийманням та відвантаженням зерна. Які плюси ми бачимо? Перше: відсутня можливість вагарю втручатися в процес зважування. Процес зважування відбувається за допомогою RFID-карточки і з боку вагаря виключається можливість махінації. Друге, під час зважування відбувається фотофіксація автомобіля, номерного знаку вантажівки, причепу і фіксація вмісту кузова. Тобто, коли виникають спірні моменти, ми можемо витягнути ТТН і підв'язані до неї фотографії із вагою, вмістом кузова, і так далі, і показати поклажодавцю»,— розповідає Роман Лукашенко. 

Аналогічний принцип реалізований під час завантаження та зважування вагонів — разом із фіксацією ваги проводиться фотофіксація номеру вагону і прив’язування цієї інформації до ТТН.

Він також перелічує інші переваги автоматизації процесів на елеваторі. 

Наприклад, пришвидшується внесення даних по вантажівкам, бо 90% водіїв, що привозять зерно на підприємство, це одній й ті самі люди.  Вони є в базі, і вагарю не потрібно вводити всю цю інформацію. Тобто автоматично підтягується номерний знак автомобіля, назва господарства, і так далі. Це скорочує час реєстрації. 

«Тобто сьогодні у нас час перебування автомобіля на території максимум — 10-12 хвилин, а мінімум 7-8 хвилин»,— ділиться керівник. 

Крім цього, мінімізується людський фактор на всіх етапах бізнес-процесу:

  • За допомогою інформаційних табло автоматично формуються черги авто, вантажівки розподіляються по завальним ямам.
  • Підтягуються результати аналізів у систему із лабораторних приладів.
  • Автоматично друкуються результати аналізу на зворотній стороні ТТН.

Які «сліпі» зони вдалось виявити за результатами проведеного дослідження

  • Найменша кількість автоматизацій зорієнтована на виробничих процесах та процесах керування якісними показниками складських залишків, а також плануванням та контролем якості зерна.
  • Немає єдиного ПЗ, яке б об’єднало в собі різні існуючі на підприємстві системи автоматизації, та дозволяло б керувати робочим процесом в межах одного інтерфейсу.
  • Є потреба в ПЗ, яке б мало можливість зробити декомпозицію завдань від планів до конкретних виконавців, в залежності від посадових обов’язків, та аналізувати результати.
  • Є велика потреба в оперативній звітності за ключовими показниками ефективності на різних етапах роботи елеватору та узагальнюючими показниками ефективності підприємства в цілому.
  • Також є потреба в CRM-системах, які б було створено із урахуванням особливостей взаємовідносин між елеватором та поклажодавцями.

Про те, який потенціал може дати автоматизація «сліпих зон» ми поговорили з керівником R&D альянсу Grain Capital Сергієм Артюшкіним

Він визначив наступні переваги автоматизації:

Автоматизація керування складськими залишками прозоре та точне планування операцій приймання/відвантаження та керування залишками, які є на зберіганні.

Планування та контроль якості зерна контроль операцій доробки та планування цільових партій зерна, з необхідною якістю в заданих обсягах.

Керування завданнями постановка чітких задач виконавцям на місцях так, щоб отримувати задану якість та швидкість виконання окремих робочих операцій і процесів.

Єдиний інтерфейс можливість в одному ПЗ автоматизувати головні виробничі та логістичні процеси. 

Оперативна звітність та дашборди можливість в «єдиному вікні» бачити оперативні результати підприємства та оперативно реагувати на відхилення в залежності від місця їх виникнення (принцип «рука на пульсі»).

CRM керування взаємовідносинами з поклажодавцями для підвищення якості обслуговування та забезпечення можливості планування операцій приймання та відвантаження плюс  розробка та впровадження програм лояльності, які б гарантували розвиток довгострокових відносин.

Керівник R&D альянсу Grain Capital зібрав ключові висновки і розглянув як плюси, так і мінуси автоматизації внутрішніх бізнес-процесів.

Заміна облікових систем найбільш актуальна тема сьогодення та зона, в якій фахівці фінансових служб вже проводять дослідження ринку.

Плюси та мінуси автоматизації:

«+» можливість впровадження нових систем для обліку

«-» жоден наявний продукт не має на поточний час тих можливостей та налаштувань, які має 1С, та ринок вже дуже чекає на схожий продукт українського та/або європейського виробництва. 

Автоматизація внутрішньої та зовнішньої логістики відсутність єдиного розробника даного типу ПЗ. Актуальний попит на автоматизацію даної ділянки.

Плюси та мінуси автоматизації:

«+» можливість максимальної персоналізації ІТ продукту в залежності від підприємства;

«-» відсутність стандарту бізнес-процесів з керування логістикою та електронною чергою

Планування та контроль якості зерна автоматизація роботи лабораторії та планування основних операцій

Плюси та мінуси автоматизації:

«+» оптимізація роботи Завідуючого лабораторією з попереднього планування якості зерна

«-» відсутність стандарту бізнес-процесу планування якості зерна

Керування завданнями автоматизація декомпозиції виконання завдань у відповідності до посадових обов’язків. Чіткий контроль виконання завдань з фіксацією статистичних показників виконання.

Плюси та мінуси автоматизації: 

«+» зниження ризиків, які пов’язані з персоналом: зниження кваліфікації персоналу, проблеми із своєчасним залученням кваліфікованих фахівців. 

«-» відсутність ІТ рішень та стандартів роботи за визначеним процесом. Окремі автоматизації та ІТ-рішення, які налаштовуються під конкретне підприємство не так «як потрібно», а «як зручно».

Оперативні звіти автоматизація стандартних візуалізацій результатів діяльності в форматі дашбордів. Кожне підприємство для себе визначає структуру звітності, в тому числі з урахуванням можливості отримувати дані для побудови звітності.

Плюси та мінуси автоматизації:

«+» можливість створення уніфікації управлінської звітності та дашбордів для оперативних рішень.

«-» складність з отриманням даних для побудови звітності, відсутність єдиного набору показників контролю ефективності.

CRM автоматизація системи роботи з поклажодавцями. Наразі більшість елеваторів працюють з поклажодавцями в «ручному» режимі й більшість контактів зав’язані на керівниках та фіксуються лише в телефонній книжці або блокноті.

Плюси та мінуси автоматизації:

«+» підвищення якості обслуговування, розробка та впровадження програм лояльності, які б гарантували розвиток довгострокових відносин.

«-» відсутність систем, які були б адаптовані до бізнес-процесів роботи елеваторів.

Підсумок

Наразі ринок відчуває попит на продукти автоматизації як зовнішніх так і внутрішніх бізнес-процесів, які б дали суттєву допомогу бізнесу за рахунок отримання:

  • Оперативного зв’язку із зовнішніми процесами та контрагентами; 
  • Більш якісного планування;
  • Безперервної комунікації від хед-офісу до оперативного персоналу, і навпаки, у вигляді планів, які автоматично розбиваються на чіткі завдання;
  • Вимірюваності окремих робочих операцій та процесів, які роблять бізнес прозорим, а тому керованим і прогнозованим;
  • Можливості залучати низькокваліфікований персонал до роботи на ключових ділянках виробництва. 

На сьогодні немає жодного продукту, який задовольняє таким високим вимогам, з прийнятною загальною вартістю ліцензії та впровадження (особливо це стосується ERP топових світових розробників), і вже має гарний референс в агроринку України.