Кадрові тенденції на елеваторах: як змінились зарплата, рівень навантаження та чисельність персоналу — дослідження Agrohub

Agrohub зробив аналіз доходів та функціоналу персоналу на елеваторах за попередній маркетинговий рік, тобто з 1 липня 2022 до 30 червня 2023. Дослідження охопило 69 елеваторів з загальною кількістю співробітників 3234. Керівник Agrohub HR360 Benchmarking Дмитро Лєбєдєв наводить ключові цифри та розповідає про кадрові тенденції в елеваторній галузі, які агрокомпаніям слід врахувати для наступного сезону.

Ключові фактори, що впливають на чисельність персоналу: збільшення потужностей елеваторів та автоматизація

Якщо до повномасштабного вторгнення елеваторний бізнес мав чітку сезонність, пов’язану зі збиранням та збутом врожаю, то на сьогоднішній день навантаженість елеваторів стає більш рівномірною протягом всього року. Це в першу чергу пов’язано з труднощами у логістиці: раніше агровиробники вже навесні закінчували сезон продажів, а зараз запаси минулорічного зерна лишаються аж до збирання наступного. Як наслідок, з’явилась потреба у збільшенні потужностей, і за останні 2 роки ми бачимо, що суттєво поширюється зберігання в рукавах, що встановлюють на території існуючих елеваторів. 40% учасників нашого дослідження вже застосовують рукавне зберігання.

Це безпосередньо впливає на чисельність у деяких групах посад: рукави потребують додаткових трактористів, водіїв, підсобних робітників тощо. 50% елеваторів збільшили свою чисельність персоналу  в середньому на 30%, а 17% використовують для цього аутсорсинг.

Труднощі в логістиці та збільшення об’ємів зберігання підштовхують бізнес до автоматизації та діджиталізації у системі керування виробничими процесами. Це звільняє ресурс для деяких співробітників — наприклад, головний інженер може працювати не на одному елеваторі, а на двох-трьох, отримуючи при цьому більший дохід. Інший приклад — автоматизація забору проб у лабораторії. Ми побачили тренд на збільшення навантаження серед таких посад: керівник елеватора, головний енергетик, головний інженер, головний агроном та завідувач лабораторії.

Загалом згідно дослідження, середня чисельність персоналу одному елеваторі — 34 людини. Фактична кількість залежить насамперед від потужності елеватора, наприклад для категорії більше 100 тис. тонн це в середньому близько 57 осіб, для категорії менше 30 тис. тонн — 23 співробітники. При цьому важливим показником є кількість тонн прийнятого зерна: чим вона більша, тим менше витрат на одну тонну несе виробник, і з’являється можливість підняти заробітню плату співробітникам.

Як змінились доходи персоналу на елеваторах

Відповідно до загальних тенденцій у підвищенні зарплат на аграрному ринку, всі учасники дослідження у 2022-2023 маркетинговому році підняли як оклади, так і погодинні розцінки від 33 до 50%. 

В межах проєкту ми проаналізували 8 груп посад: керівництво елеватору, інженерна та енергетична служби, лабораторія, виробничі працівники, спеціалісти з обслуговування залізничних колій, трактористи та водії.

Зокрема медіана місячної заробітньої плати керівника елеватора складає 67 тис. грн (без врахування бонусів). Головний інженер отримує в середньому 31 тис. грн на місяць, завідувач лабораторії — 29 тис. грн, а головний енергетик — 28 тис. грн.  

Найбільшу погодинну ставку в межах дослідження ми виявили у машиніста тепловоза — 111 грн/год, найменшу — у пробовідбірника лабораторії, 56 грн/год. На ринку існують різні моделі виплат погодинних розцінок: у деяких компаній вона фіксована, інші збільшують її залежно від інтенсивності праці, зазвичай у сезон пікового навантаження з серпня по вересень. 

Аби глибше зрозуміти принципи формування доходів співробітників, ми поділили елеватори на окремі категорії згідно потужності одночасного зберігання та обсягів фактичного виробництва. І за посадами директор елеватору, головний інженер, головний енергетик та завідувач лабораторії ми побачили пряму залежність між потужністю елеватора та розміром заробітньої плати.

Також ми проаналізували фонд оплати праці відповідно до кожної з категорій елеваторів. Примітно, що цей показник відрізняється в розрізах відповідно до потужності та фактичного виробництва зерна. Наприклад, на елеваторах потужністю 30-50 тис. тонн ФОП на 1 тонну потужності складає, 15,8 тис. грн, а на одну тонну виробництва зерна у фактичній вазі — 8,2 тис. грн. Так збільшення  об'єму зерна, що проходить через елеватор, дозволяє суттєво підняти заробітню платню персоналу. 

Крім цього, компанії, певною мірою стабілізувавши роботу після початку повномасштабної війни, повернулись до виплати бонусів співробітникам елеваторів, але ця практика застосовується не для всіх посад — найчастіше бонуси отримують керівники елеваторів, головні інженери, лаборанти і енергетична служба. Принцип підрахунку класичний — певна кількість окладів або середньомісячних доходів. 

Дослідження кадрових тенденцій в елеваторній галузі підтвердило те що ми побачили, аналізуючи й інші напрями агробізнесу протягом останнього року: він пристосовується до викликів воєнного часу, адаптуючи функціонал співробітників під нові потреби. Враховуючи, що галузь переживає дедалі більше складнощів зі збутом зерна та логістикою через блокування кордонів, будь-яка можливість оптимізувати виробничі процеси є важливою, і робота з персоналом це один з ключових важелів.

Дослідження доходів та функціоналу персоналу на елеваторах Agrohub HR360 Benchmarking було проведено за попередній маркетинговий рік (1 липня 2022 — 30 червня 2023), а також окремо зафіксовані дані станом на 1 серпня 2023. У дослідженні прийняли участь 69 елеваторів із загальною кількістю співробітників 3234. У разі, якщо ви маєте бажання долучитися до дослідження та отримати повні результати, ви можете звернутись до Agrohub, надіславши електронного листа на dl@agrohub.org.