Весняний збір кукурудзи: що кажуть про якість зернової?

Якість кукурудзи, зібраної весною, — що кажуть аграрії
Якість кукурудзи, зібраної весною, — що кажуть аграрії
Джерело фото: Elevatorist.com

Аграрії кажуть, що вперше за останні десятиліття збір врожаю кукурудзи затягнувся для такої великої кількості площ. На початок лютого в Україні залишалося близько 200 тис. га полів з кукурудзою за оцінкою Міністерства аграрної політики. Чи задоволені аграрії таким досвідом та що з якістю зерна, яке зимувало в полі, дізнавався Elevatorist.com.

Половина посівів кукурудзи лишилася в полі

 У кінці листопада минулого року аграрії зібрали кукурудзу трохи більше, ніж з половини посівних площ, — 53% площ або 2,2 млн га (53%). В південних областях вологість і погода дали можливість зібрати культуру протягом січня — на Вінничині, Одещині, у Миколаївській, Запорізькій областях. Також повністю всю кукурудзу зібрали, як заявили в Мінагро, у Вінницькій, Кіровоградській, Хмельницькій, Тернопільській, Чернівецькій області.

Кукурудза лишилася в полі у північних регіонах і на заході. У Полтавській області минулого року були найбільші посіви кукурудзи — 529 тис. га. Як зазначив директор обласного департаменту АПК Сергій Фролов, на початку березня в області стояло ще 20 тис. га кукурудзи в полях.

Кукурудза в полі. Фото ілюстративне

Комусь зібрати врожай кукурудзи восени завадили відключення електрики та дорогий газ. За словами керівника GRECO Group Івана Корженка, на заході України вартість газу нижча, ніж у північно-східних областях. Якщо у жовтні 2022 року в Чернігові газ був по 64 гривні, то в той самий час на заході — 37 гривень.

Ціна на сушіння кукурудзи варіювалася від 140 до 180 грн за один тонновідсоток, залежно від елеватора. Тому частина фермерів залишила врожай на зиму, сподіваючись на те, що навесні кукурудза матиме вологість, близьку до базисної.

«Не кожен фермер готовий збирати кукурудзу з вологою 30%. Сушити можна, але це дуже великі затрати. Тим більше минулого року ціна на газ була дуже велика, і викидати по 3 тис. гривень на тоні за сушку, — це навіть менше собівартості виходило. Тому кожен старався якнайдовше тягнути з кукурудзою, а через дощі вона не підсохла. Хто збирав в листопаді, тоді рахували, що немає вигоди збирати таку вологість», — розповів заступник голови СФГ «Урожай» Володимира Шевченко.

В деяких господарствах зібрати кукурудзу завадила погода. У господарстві у ТОВ «Агріа», що на Київщині, зерно сушать на альтернативному паливі, тому не було економічних причин залишати культуру на зиму. Восени в поле не змогли зайти комбайни: затяжні дощі спричинили підняття ґрунтових вод, тому використовувати важку техніку не ризикнули.

Поле кукурудзи. Фото ілюстративне

Неоднорідна якість кукурудзи, зібраної навесні

Навесні аграрії продовжили збір кукурудзи. На елеватор фермерського господарства «Урожай», що на Сумщині, у березні привозили кукурудзу з вологістю 18%, у квітні культуру збирали вже в базисі (14%). Зараз у ТОВ «Агріа» збирають зернову з вологістю 11-12%.

У господарстві на Дніпропетровщині кукурудзу збирали у травні з вологістю 14-15%. Представник ФГ Іван Скирда у відео на Youtube розказав, що у зібраній партії пошкоджених зерен близько 10%, зіпсованих — близько 5%. Він додав, що кукурудза не підходить за показниками для експорту через «лишній» 1% зіпсованих зерен.

За словами заступника голови СФГ Володимира Шевченка на Сумщині аграрії збирають кукурудзу з дуже різною якістю — і з базисними показниками, і є партії з 30% пошкоджених зерен.

«Різні були партії, також і в базисі привозили. Кажуть, змолотили весною, але зіпсованих не більше 5%. А були й такі, що дуже багато зіпсованих. Все залежить від сортів, погоди, загалом від багатьох факторів», — зазначив Володимир Шевченко.

За словами директора виробничо-технічного департаменту групи «АГРОТРЕЙД» Костянтина Ворони, вся кукурудза, яка надходить весною на елеватори від поклажодавців, — некласна і з фузаріозом. Керівник зазначив, що грибки активно розвивалися у вологій кукурудзі всю зиму, під час якої не було сильних морозів.

Аналіз якості кукурудзи в лабораторії елеватора. Фото ілюстративне

Кукурудзу продають з дисконтом

Аграрії кажуть, що їм дійсно вигідніше зібрати вже суху кукурудзу навесні, ніж сушити її восени газом, коли вологість зерна досягала подекуди 30%.

«Пощастило, що була така зима, не було снігу. Кукурудза витримала і вітри, і невеликі сніги, і дощі у нас були. Багато зустрічав (аграріїв, — прим. ред.), у яких весною є великі втрати, і вони кажуть, що треба збирати тільки восени. Я теж такої думки, віддаю перевагу осінньому збору врожаю, але якщо так порахувати все, то у цьому випадку по рентабельності, по економічних затратах весняний збір врожаю набагато ефективніший», — розповіли на «Агроканалі Яготинщини».

Хоча питання якості такої зернової, — це, звичайно, лотерея. Але навіть некласну кукурудзу можна продати з дисконтом.

«Буде знижка за ціною, але навіть якщо продати по 4 тис. грн при врожайності 60 центнерів з гектара, то зовсім не погано. Це можна вже прирівняти до соняшника», — зазначив Іван Скирда.

Як розповіли аграрії, покупці на кукурудзу весняного збору є. На думку редакції Elevatorist.com, таке зерно підмішують до партій з партіями хорошого зерна, яке в результаті проходить по базисних показниках. В результаті такі партії проходять по базисних показниках і можуть продаватися без дисконту.

На кукурудзу весняного збору є покупці, кажуть аграрії. Фото ілюстративне

До слова, аграрії Канади і Франції сушать кукурудзу в качанах в промислових масштабах. Це давній спосіб, який відроджують в окремих господарствах. Взимку качани зберігають в сітках на полях, що гарно продуваються вітрами. Це дозволяє економити на сушінні та зменшити кількість вуглецевих викидів, які контролюють в ЄС. Більше детально читайте в матеріалі «Світові практики: способи сушіння кукурудзи без зерносушарки».

Олена Гайдук, Elevatorist.com