Сушіння на альтернативі дозволяє компаніям не зменшувати посіви кукурудзи — експерт

Деякі компанії, які користуються альтернативним паливом для сушіння зерна, не зменшують посіви кукурудзи. Використання альтернативи дає можливість дешевше сушити зерно, за рахунок цього затрати на виробництво культури зменшуються.

Про це Elevatorist.com розповів керівник GRECO Group Іван Корженко.

За його словами, компанія «ТАС Агро» навіть збільшила об’єм посіву кукурудзи на 30%.

Іван Корженко каже, що минулий сезон дозволив деяким компаніям, особливо на півночі країни, окупити вирощування культури попри дорогу логістику та природний газ.

«Є ряд клієнтів великих, — холдинги і просто великі організації, — де є кілька сушарок, частину із яких ми переобладнали. І другий рік підряд у них газові сушарки не вмикаються, вони сушать тільки на теплогенераторах. Зерно довше сушиться, але з кожної тонни компанії отримують кращий результат. Бо в деяких випадках, якщо приплюсувати логістику, плюс підвищену затрату по газу, то виходить, що це просто «прогонка» зерна», — каже Іван Корженко.

Експерт уточнив, що в західних областях газ отримують по-іншій ціні, ніж, наприклад, в Чернігівській області.

«У жовтні 2022 року в Чернігові природний газ коштував 64 гривні, а на заході — 37 грн.  Тому ми в Чернігівській області на альтернативному паливі отримували різницю з природнім газом без перебільшення у 5 разів»,— пояснив Іван Корженко.