Світові практики: способи сушіння кукурудзи без зерносушарки

Як сушать кукурудзу без зерносушарки?
Як сушать кукурудзу без зерносушарки?
Джерело фото: Radio-Canada Info

Які альтернативи сучасним зерносушаркам існують? Що можуть використовувати аграрії для сушіння кукурудзи? Ми знайшли два способи якими послуговувалися, а подекуди й зараз використовують, закордонні аграрії.

Сушка кукурудзи в качанах

Під кінець минулого століття фермери Канади і США сушили врожай кукурудзи природним шляхом у довгих металічних ситах. Про цей метод, який також використовують у Франції, ми робили відео кілька років тому.

Але повернемося до Канади. На фото конструкція для сушіння кукурудзи у Квебеку, що побудована у 1978 році та вміщає 1200 т зерна у качанах. Конструкція розроблена для максимальної циркуляції повітря, тому її ширина не повинна перевищувати півтора метра, щоб вітер повністю продував кукурудзу.

Зараз такі пристосування є більше винятком, ніж правилом як у Канаді і США, так і у Франції. Їх використовують аграрії, які вже мають збудовані сітки для сушіння у своїх господарствах. Нових конструкцій фермери не зводять.

У відео на цю тему наголошують, що не всі сорти кукурудзи можна сушити таким чином. І не всюди можна організувати подібне сушіння. Ідеальні місця — рівними з потужними вітрами.

Конструкції для сушіння кукурудзи ставлять у місцях із потужними вітрами. Фото Radio-Canada Info

Щоб працювати із кукурудзою, потрібна специфічна техніка для збору, завантаження/розвантаження та лущення качанів. Її важко знайти на ринку. За словами одного з фермерів, техніка, яку вони використовують, виготовлена в 90-х роках, а додаткове обладнання замовляли із Франції та Південної Америки. Деяку техніку у господарстві доробляли самостійно. Розвантаження таких «сушарок» — одна з найважчих частин роботи, і, можливо, саме це зупиняє аграріїв ширше користуватися такими сушками.

Фермери, що користуються подібними методами сушіння, починають збирати врожай раніше, і мають додатковий тиждень-два для цього. Проте сама робота із завантаженнями та розвантаженнями качанів вимагає більше часу. За словами одного з канадських аграріїв, висушена природним шляхом кукурудза майже завжди кращої якості, оскільки у зерні зберігається більше крохмалю, і воно важче. Таке зерно має попит серед місцевих птахівників та фермерів, які вирощують телят, — ті готові платити на $15 дорожче.

Сушіння кукурудзи в силосах вентиляторами

Цей метод сушіння кукурудзи схожий на попередній, проте є кілька ключових відмінностей: кукурудза сушиться у зернах у металічному силосі за допомогою зовнішнього повітря, яке прокачують в місткість вентиляторами. Таким чином зерно сушать дуже повільно — 1-2 місяці, відповідно до початкової якості. Зазначається, що на таке сушіння можна закладати кукурудзу з вологістю до 25%. 

Силоси для сушіння зерна повітрям. Фото: topcropmanager.com

Трохи про історію методу. На Середньому Заході США в кінці 1960-х років аграрії почали сушити кукурудзу теплим повітрям. Для цього користувалися електричними теплогенераторами, які підіймати температуру навколишнього повітря на 3–5°C. Але через якийсь час стало зрозуміло, що сушити зерно просто зовнішнім повітрям без підігріву вигідніше, хоч і довше.  Тому замість покупки теплогенераторів краще збільшити вентиляційну потужність обладнання.

Для сушіння зерна таким способом використовують металічні силоси великого діаметра із перфорованим дном. Шар кукурудзи в силосі повинен бути якомога тоншим. Ідеальна товщина — 3-3,6 м, а максимально допустима — 4,2 м. Дно, перфороване по всій поверхні силоса, має рівномірно розподіляти повітря по кукурудзі, а вентилятор — проштовхувати його через насип зерна. Зверху силос повинен бути обладнаний вентиляційними отворами, щоб не утворювався конденсат.

Переваги:

  • кукурудза, висушена таким методом, має високу якість, без тріщин,
  • низькі витрати на сушіння,
  • сам процес висушування зерна не вимагає значного контролю персоналу.

Недоліки:

  • початкова вологість кукурудзи не повинна перевищувати 25%,
  • процес дуже повільний, до 60 днів. Зерно може не досушитися до потрібної вологості протягом осені, тоді рекомендується контролювати стан зерна всю зиму і досушувати його навесні,
  • перед сушінням кукурудзу потрібно очистити,
  • треба постійно контролювати стан зерна.

Ці два способи сушіння зерна найкраще підходять для невеликих господарств та аграріїв, які займаються тваринництвом. Вони доволі рідкісні, проте використовуються, і дозволяють аграріям економити на сушінні та не використовувати класичну зерносушарку на природному чи скрапленому газу.

Олена Гайдук, Elevatorist.com