Теплогенератори НОВОГО ЕЛЕВАТОРА допомагають суттєво економити на сушці зерна

Теплогенеруючий комплекс НОВИЙ ЕЛЕВАТОР
Теплогенеруючий комплекс НОВИЙ ЕЛЕВАТОР

Перехід на альтернативне паливо та економія енергоресурсів на елеваторах України зараз як ніколи актуальні, як через війну, так і через подорожчання природного газу. Компанія «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР», яка вже понад 10 років займається впровадженням технологій економічного та якісного сушіння зерна, наводить простий приклад. При використанні їхніх теплогенераторів NET 2000 для сушіння одного тонно-відсотка потрібно 0,025 м³ тріски. А ось природного газу для зняття того ж тонно-відсотка необхідно 1,87 м³. Вартість цих процесів в першому випадку становить 21,25 грн, а в другому 91,63 грн. Економія суттєва. Лишається познайомитись з нюансами використання теплогенераторів. Про технічні характеристики агрегатів ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» та особливості їхнього застосування в нашому матеріалі.

Які потужності теплогенераторів компанії НОВИЙ ЕЛЕВАТОР?

Компанія зараз серійно випускає універсальні теплогенератори моделі NET 2000 потужністю 2 МВт. Ці теплогенератори призначені для нагрівання повітря до +125оС від 25 000 до 80 000 м³/рік. Вони використовуються для зерносушарок різних типів і обігріву приміщень від 2000 м².

Технічні характеристики і параметри

З чого складається теплогенеруючий комплекс NET 2000?

Теплогенеруючий комплекс NET 2000 «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» виготовляється з європейських матеріалів і комплектуючих.Склад теплогенеруючого комплексу NET 2000До складу комплексу входять:

  1. Бункер автоматичного завантаження палива;
  2. Кришка бункера;
  3. Шнеки подачі палива;
  4. Пальник;
  5. Штовхачі золи;
  6. Система вентиляції пальника;
  7. Каскад чавунних колосників пальника;
  8. Камера допаління;
  9. Оглядовий люк зони горіння;
  10. Люк ревізії камери допаління;
  11. Люки ревізії теплообмінника;
  12. Утеплення корпусу сендвіч-панелями;
  13. Теплообмінник.

Конструкція теплообмінника виключає контакт зерна з топковими газами і продуктами горіння.

На якому паливі працюють теплогенератори «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР»?

Теплогенеруючий комплекс NET 2000 працює на трісці та пелетах без втрати потужності до температури -5оС. В компанії стверджують, що їхні теплогенератори гарантують ті ж самі показники та продуктивність, що й газові пальники при значній економії витрат.

«Наш досвід однозначно говорить на користь деревної тріски. Це найдешевший, усюди доступний та зручний у роботі вид палива. Ви можете в цьому переконатися, вивчивши порівняння собівартості різного палива для сушіння 1 тонно-відсотка», — говорить керівник ТОВ «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» Євген Романов.

А ось використовувати відходи у якості палива в компанії не рекомендують, бо цей варіант має свої недоліки. 

«По-перше — це проблема високої зольності. Органічні та мінеральні залишки, що не спалюються, вимагають частих зупинок для чищення обладнання. Але все одно рано чи пізно обладнання може вийти з ладу через забивання відходами теплообмінника. Втрати робочих годин і навіть днів у сезон може призвести до втрати частини врожаю, і тому обходиться дорожче за можливу економію», — зазначає Євген Романов.

Він також додає, економія при роботі на відходах — це ілюзія, яка розсипається при розрахунках. Собівартість відходів соняшнику для сушіння 1 тонно-відсотка приблизно на рівні вартості необхідної для цього тріски, але як вже зазначалося, має проблему зольності. А використання «безкоштовної» соломи призводить до виснаження ґрунту полів, звідки вона забирається. Тож через деякий час витрати на внесення добрив перевершують отриману економію.

Варіанти використання різного палива

*Дані розраховані для сезонної температури від +10оС до -10оС

** Фактичні ціни операторів ринку на жовтень 2022

***Зниження вологи по кукурудзі з 24% до 14%

За рахунок чого теплогенератор «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР» є ефективним в роботі?

Конструкція пальника футерована жароміцною сталлю, а не бетоном. Це знижує інерційність пальника — він швидше виходить на робочі температурні режими, а потім остигає. Високий ККД досягається за рахунок стабільності температури топкових газів і підтримці постійного розрідження у пальнику.

Паливо у пальнику повністю згорає. Камера допаління теплообмінника має спеціальні повітряні форсунки, завдяки чому догорають абсолютно усі частинки палива.

Спеціальна пластинчаста конструкція теплообмінника та її матеріали дають високий коефіцієнт передачі енергії від топкових газів агенту сушіння (повітря). А втрати тепла мінімізуються за рахунок нержавіючих сендвіч-панелей та нанофарби на повітряних коробах.

З якими сушарками може працювати теплогенератор «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР»?

Теплогенеруючий комплекс NET сумісний з сушарками продуктивністю від 200 до 600 тонн на добу.

Зерносушарний комплекс НОВИЙ ЕЛЕВАТОР «1+1» До 2022 року ці теплогенератори поставлялися виключно в комплекті із шахтною зерносушаркою NEZ виробництва «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР». Але зараз компанія розширила можливості для аграріїв і розробила проєкт переобладнання для модульних «американських» сушарок змішаного потоку, бо вони дуже поширені серед фермерів через свою відносно дешеву ціну. Тож теплогенеруючий комплекс NET може працювати з такими модульними зерносушарками іноземного виробництва, як SUKUP, Methews, Brock, Agro Star, GSI, а також з вітчизняними — Grono, Сапфір, ЗавАгроТех, та інші.

Працює комплекс і з шахтними зерносушарками.

Щоб переобладнати зерносушарку великої потужності, використовується тандем з двох теплогенераторів NET 2000.

«Для середніх і великих господарств ми пропонуємо зерносушарний комплекс НОВИЙ ЕЛЕВАТОР «1+1». Це унікальне рішення для споживачів, яким необхідна продуктивність від 350 т до 710 т на добу. Воно являє собою дві послідовно з'єднані зерносушарки NEZ та відповідно, два теплогенератори NET-2000», — пояснює Євген Романов. 

Характеристики комплексу НОВИЙ ЕЛЕВАТОР «1+1»:

 *середнє значення на сезон (+15…-5о)

Наскільки складне обслуговування теплогенератора, який працює на альтернативному паливі?

Обслуговування теплогенератора на альтернативному паливі досить просте, з цим може впоратися один співробітник. Навчання персоналу триває 3-5 годин, практика відбувається за 1-2 дні. Після цього співробітник готовий до самостійної роботи.

При використанні якісного палива (тріска без сміття, з зольністю до 3%) теплогенератор здатний працювати без зупинок 5-7 діб. Потім потрібна зупинка для ревізії — 2 години.

Чищення достатньо проводити один раз наприкінці сезону.

З чого почати переобладнання зерносушарки?

Переобладнання зерносушарки починається з контакту із виробниками теплогенератора. Теплогенеруючий комплекс NET 2000

«Просто зателефонуйте нам. Наші інженери вивчать вашу ситуацію і запропонують індивідуальне рішення та проєкт», — говорить керівник компанії «НОВИЙ ЕЛЕВАТОР».

Він зазначає, що через велику кількість імпортних компонентів та довий цикл виробництва зазвичай обладнання компанії продається за попередніми замовленнями.

«У зв'язку з цим, у 2022 ми пропонуємо обмежену кількість обладнання для додаткового продажу. Тому, якщо ви серйозно задумалися про перехід на альтернативне паливо наступного року, про обладнання варто потурбуватися сьогодні. Список замовлень на 2023 р. вже відкрито та заповнюється нашими покупцями. Для бажаючих оформити покупку у кредит існує партнерська програма кредитування із «Ощадбанком», — пояснює Євген Романов.

Зерносушарний комплекс НОВИЙ ЕЛЕВАТОР Він розповів, що компанія працює зараз не лише з українськими, але й із закордонними замовниками. Обладнання активно замовляють сусіди зі Словаччини та Польщі. У Євросоюзі перехід на альтернативні джерела енергії у деяких нішах став необхідним для виживання бізнесу. А в Україні аграрії зіткнулися з газовими проблемами набагато раніше, ніж європейці. Тому українські готові рішення та досвід впровадження виявились сьогодні дуже затребуваними.

Інна Воробйова, Elevatorist.com