Автоматизація елеваторів: у чому її суть і що це дасть у реальному житті. Частина 3


Джерело фото: Elevatorist.com

Продовжуючи почату в попередніх статтях (частина 1частина 2) розмову про автоматизацію обліку і управління на елеваторах хотілося б зупинитися на питаннях про те, як же правильно організувати цю систему та які труднощі виникають при її впровадженні.

Як має бути побудована система обліку та управління на елеваторі

Система автоматизації елеватора повинна будуватися на ідеології «Автоматизованих робочих місць» та єдиної системи зберігання та доступу до інформації. Тобто кожен співробітник, який виконує певні функції, має своє робоче місце в АСУ елеватора: АРМ «КПП», «Вагар», «Лаборант», «Змінний майстер», «Бухгалтер», «Директор», тощо.

Співробітник вносить в систему тільки ті дані, з якими він працює. Причому, він бачить, вносить та редагує дані тільки в дозволений момент часу з виконанням усіх перевірок на коректність і логічну правильність даних.

Наприклад, вагар вносить тільки брутто вагу машини та вагу порожньої машини (вагу тари), що проїхала через КПП, але не чіпає даних по номеру, водієві, вантажу, і тому подібне. А при введенні контролюється, що «нетто вага» не може бути більше «брутто», та не може машина з вантажем важити більше, наприклад, 50 тонн.

Для того, щоб працювати в такому АРМ не треба знати Excel та мати вищу інженерну освіту. Так само кожен АРМ автоматично готує усі необхідні паперові документи.

Змінний майстер, директор елеватора, крім робочого місця на стаціонарному комп'ютері, можуть мати і мобільне робоче місце. Особливо це стосується директора елеватора, який не завжди присутній на робочому місці, але вся необхідна йому інформація буде у нього у спеціальному додатку на мобільному телефоні.

За допомоги телефону він зможе не лише оперативно контролювати роботу всього елеватора, а й узгоджувати різні питання. Наприклад, підтверджувати дозволи на відвантаження, приймання машин із «чорного» списку, тощо.

Грамотно побудована система має починатися ще за воротами елеватора, організовуючи чергу заїзду зерновозів на КПП. Машини не повинні накопичуватися на дорогах і майданчиках перед елеватором, а повинні приїжджаючи у призначений час, одразу реєструватися та заїжджати у ворота КПП. Організується це за допомогою електронної черги заїзду машин.

Важливим елементом АСУ є питання автоматизації процесу приймання та відвантаження зерна з авто або залізничного транспорту. Зупинимося на питанні обробки автомашин, що здають зерно на елеватор.

Розглянемо його за етапами:

1. Під час прибуття на елеватор машина реєструється. При цьому в АСУ вносяться дані щодо машини, водія, вантажу з ТТН, яку приносить водій. Наприклад, номери машини та причепа, дані на водія, тип і вага зернових, що здаються, дані на поклажедавця, тощо.

Якщо елеватор веде «чорний» список машин (господарів, водіїв), які в минулому намагалися обдурити або мають погану репутацію, то на цьому етапі відразу ж відбувається перевірка  чи не потрапляє ця машина до такого списку. Що робити з нею далі, вирішує начальник зміни або директор, використовуючи спеціальний мобільний додаток.

Після реєстрації водій отримує «знеособлену» картку з RFID-міткою, QR або штрих-кодом. Ця «картка машини» є її пропуском на всі наступні етапи здачі продукції і, одночасно, контролем за нею на території.

Формується черга заїзду машин залежно від виробничого плану елеватора із приймання зерна. Водію за допомогою СМС або на зовнішньому табло надходить дозвіл на заїзд на територію елеватора.

2. Машина, використовуючи отриману електронну перепустку, заїжджає через КПП, при цьому в АСУ фіксується час заїзду, та рухається по визначеному їй маршруту.

Наприклад, наступною точкою є пробовідбірник та лабораторія. Зчитуючи дані з картки машини знеособлена зернова проба відправляється в лабораторію, яка проводить аналіз та вносить результати аналізів в систему. При цьому співробітники не знають, якому поклажодавцеві належить саме це зерно і цим виключається «людський фактор», коли для одних поклажодавців якість покращується, а для інших погіршується. Система сама виконає всі перевірки щодо обов'язковості введення показників якості та відповідності їх базису культури.

3. Залежно від даних щодо якості продукції система може автоматично визначити клас продукції, яку здають, та самостійно призначити силоси або інші місця зберігання продукції, а також маршрут руху транспорту по території елеватора.

У випадку, якщо виникли суперечності між запланованою якістю зерна у поклажедавця та реальними показниками в лабораторії, набирає чинності процедура арбітражу та погодження  чи здаватиметься дана партія і за яким класом. Сам арбітраж автоматизується шляхом передачі потрібних даних на пошту, месенджер зацікавлених сторін, а підтвердити їхнє рішення також можна видалено.

4. Після визначення класності, машина отримує дозвіл на брутто-зважування. Заїжджаючи на ваговий комплекс у водія прочитуються ці «картки машини», а її вага, залежно від типу вагів, автоматично прочитується в систему або, якщо ваги не пов'язані з АСУ, дані вручну заносить вагар на своєму робочому місці. АРМ контролює проходження попередніх етапів процесу, допустимі відхилення ваги і т.д.

5. Після зважування машина їде на призначену їй точку вивантаження.

6. Після розвантаження повертається на ваги для отримання ваги «нетто».

7. Після цього водій виїжджає з території елеватора, здає свою «картку машини» і отримує усі необхідні паперові документи, які так само автоматично готуються в АСУ.

Одночасно працює система кількісно-якісного обліку (ККУ) усієї продукції, що зберігається, зв'язок з бухгалтерським обліком та підготовка усієї необхідної документації і звітності.

Управління рухом автомобіля можна здійснювати за допомогою світлофорів, керування якими інтегроване в АСУ. При цьому кожна машина переміщається лише за певним маршрутом. Тобто, наприклад, якщо вона повинна вивантажити зерно на складі підлогового зберігання, то для розвантаження в силоси її світлофори не пропустять.

 

Проблеми, що виникають під час впровадження АСУ

Побоювання, що це дуже дорого

Поняття «дорого» і «дешево» у кожного свої, але якщо врахувати, скільки коштуватиме помилка персоналу, наприклад розвантаження машини з кукурудзою в силос, де зберігається пшениця, то вартість АСУ здасться копійками. За великим рахунком, вартість системи може обчислюватися вартістю декількох машин зерна. А тепер додайте сюди, що елеватор зможе збільшити кількість оброблюваних машин і заробляти значно більше. Досвід впровадження говорить про те, що усі витрати окупаються впродовж першого року роботи.

Для усього цього потрібний свій «айтішник», сервера і тому подібне

Що можна сказати з цього приводу: по-перше, свій «айтішник» це завжди добре, але його наявність зовсім не обов'язкова. Розробники самостійно проведуть бесіди зі співробітниками елеватора та налаштують усю систему під індивідуальні особливості кожного підприємства.

По-друге, щодо серверів, то вся система може працювати на основі «хмарних» технологій та SaaS (Software as a Service — програмне забезпечення як послуга).

SaaS  це метод роботи з потрібним програмним забезпеченням по підписці. Фактично це оренда необхідних програм та «заліза» у розробників. Практично завжди це «хмарне» рішення, тобто знаходиться на серверах в інтернеті. Користувач дістає доступ до сервісу через браузер або по API і не має ніякого головного болю з питань обслуговування своєї IT- інфраструктури, адже цією підтримкою цілком займається постачальник послуги.

Простіше кажучи, модель SaaS  це коли клієнт працює з готовим рішенням онлайн. Оплачує доступ і максимально швидко отримує на руки готовий інструмент.

Працювати на SaaS моделі чи встановлювати АСУ на своїх серверах ви можете вирішити в процесі аналізу і переговорів, але варто зазанчити, навіть якщо ви почали працювати на SaaS, потім, зрозумівши усі нюанси, можна перенести усю систему на свої власні сервера.

Наші співробітники вже «старі»

Часто зустрічається така точка зору: наші співробітники вже «старі», щоб освоювати комп'ютер, вони звикли працювати в Excel і не зможуть освоїти нову систему. Це в корені неправильно. Як показує досвід освоїти подібні автоматизовані системи набагато простіше, ніж вивчити усі тонкощі електронних таблиць. А ті, хто вже має досвід роботи з Excel, освоюють їх набагато швидше.

З цими системами людині набагато простіше працювати, адже він виконує тільки ті дії, які стосуються його функціональних обов'язків. До того ж система контролює правильність даних, що вводяться, і виконуваних співробітником операцій. Наприклад, не треба постійно вводити номер машини, що приїхала, його просто треба вибрати зі списку, причому на ваговій він може вибрати тільки ту машину, яка вже проїхала КПП і отримала результати лабораторії, що виключає помилкове введення ваги для іншої машини.

«Нас усіх після цього звільнять»

Одна з помилок, що тягнеться ще з дев'яностих років минулого століття  це те, що «як тільки нас автоматизують, половину персоналу звільнять». Займаючись більше 30 років автоматизацією, ще жодного разу не бачив, щоб після впровадження систем обліку і управління людей скоротили. Набирати нових співробітників — так, бувало припиняли, оскільки «старі», працювали швидше і ефективніше. Нових треба було ще знайти і навчити. А навіщо, якщо «старі» вже усе знали, уміли і стали, після автоматизації своїх робочих місць краще працювати?

Як підсумок:

Про реальний ефект впровадження автоматизованих систем обліку хочеться сказати на прикладі невеликого, але дуже ефективного підприємства «Агро-Рені».

Впровадили АСУ вони ще до війни, але в даний час, коли всі вантажні потоки пішли через Дунайські та и «сухі порти» в Західній Україні, це підприємство змогло продовжити ефективно працювати, не дивлячись на обсяги перевалки, що різко збільшилися. Адже в них АСУ набагато складніша, ніж описано вище, оскільки вони надають повний комплекс послуг з агентування, експедиції, митного оформлення, приймаючи зерно авто та залізничним транспортом. І всі дії відбуваються у межах однієї системи управління.

Виявилося, що практично ні в кого з Дунайських стивідорів і портів не було більш-менш серйозної автоматизації, крім них. І вони зуміли ефективно використати цю свою конкурентну перевагу.

У сучасному діджиталізованному світі комп'ютерні системи стають трендом  обов'язковою умовою нормальної роботи підприємства, як наприклад, у бухгалтеріях. Той хто, встигне першим впровадити системи управління, що підвищують ефективність роботи і зменшуючі витрати  має значно більше шансів виграти в жорсткій конкурентній боротьбі, що йде. А ті, хто працюватиме «по-старому», навряд чи виживуть і зможуть успішно працювати і розвиватися в майбутньому.

Ну а висновки кожен бізнесмен робитиме самостійно.