Автоматизація елеваторів: у чому її суть і що це дасть у реальному житті. Частина 1

Автоматизація елеваторів: у чому її суть
Автоматизація елеваторів: у чому її суть
Джерело фото: Elevatorist.com

Усі війни рано чи пізно закінчуються, а елеваторне господарство України буде відновлено і зажадає подальшого розвитку. При цьому одними з труднощів, з якими доведеться зіткнутися елеваторникам, окрім тих явних, що зараз обговорюють політики, будуть ще і не такі явні, але не менш складні моменти. Це гостра нестача кваліфікованого персоналу, конкуренція за поклажодавця, зменшення об'ємів зберігання зерна, життєва необхідність, що загострилася, в зменшенні витрат і підвищення рентабельності бізнесу, щоб вижити в нових умовах.

Одним із способів зменшення витрат і підвищення рентабельності, якраз і являється автоматизація виробництва, обліку та управління.

На сьогодні у кожного керівника, через низку обставин, склалося своє розуміння, що таке автоматизація елеватора і що йому треба для нормального життя і роботи. Багато хто просто бачив і звик до того, що у них є і навіть не представляє, як це може виглядати по-іншому.

Поняття «добре» та «погано» для кожного своє. Для когось кнопка підйому шлагбауму у будиночку охорони і excel-табличка з переліком оброблених машин — нормально, а у когось один оператор в зміні, сидячи за центральним пультом, управляє роботою усього підприємства. Причому сам директор у будь-який час у будь-якому місці світу в мобільному застосуванні бачить все, що йому треба.

Про те, які напрями в автоматизації існують, як вони взаємозв'язані та впливають один на одного, до чого треба прагнути і до чого, зрештою, прийде багато хто, але різними шляхами, ми і хочемо поговорити в цій серії статей.

Основні напрями автоматизації та користь елеваторам від її впровадження

Автоматизацію елеваторів можна розділити на два великі напрямки:

  1. Автоматизація технологічних процесів по зберіганню, транспортуванню, сушці, доопрацюванню і так далі. Наприклад, управління технологічним устаткуванням (транспортерами, норіями, сушарками і так далі), установка і зняття свідчень з різних датчиків, індикаторів і т. п. Це так звані системи управління технологічними процесами або АСУ ТП.
  2. Автоматизація обліку і управління елеватором. Наприклад, облік продукції, що зберігається, управління внутрішньою і зовнішньою логістикою транспорту, робота бухгалтерії, управління фінансовими потоками, і так далі.

Дуже часто доводилося чути думку, що «у нас уже все обладнання автоматизоване, начиняючи від транспортерів та закінчуючи сушаркою». Доводилося в такому разі пояснювати, що у вас автоматизовані технологічні процеси, але не облік та керування.  

Ці системи можуть бути, як пов'язані між собою на рівні обміну інформацією та керуючих команд, так і працювати повністю самостійно та автономно одна від одної

Наприклад, АСУІ ТП може передавати в облікову систему результати зважування машин або дані із зернової сушарки про реальні витрати палива на сушку конкретної партії зерна, які потім враховуватимуться при розрахунку витрат на підготовку партії до зберігання та розрахунку собівартості.

Інший приклад. Відповідно до результатів аналізів у лабораторії з вологості та інших параметрів система управління формує керуючі команди для АСУ ТП:

  • на налаштування транспортерів для подачі зерна з конкретної машини на сушарку,
  • на саму сушарку передається завдання – до яких значень потрібно сушити це зерно.
  • у який силос після сушіння направити його на зберігання.

У цій статті хочеться трохи поговорити саме про другий напрямок – про автоматизацію обліку та управління.

Як відображається автоматизація на роботі елеватора після впровадження автоматизованих систем керування:

  • Співробітники стали ефективніше працювати. Зменшується кількість «паперових», монотонних і одноманітних операцій, що вимагають багато часу. Виключається дублювання дій різними співробітниками та дублювання введення однієї і тієї ж інформації на різних етапах роботи.
  • Різко зменшується кількість порушень та розкрадань на елеваторах. Горезвісний «людський фактор» значно менше впливає на результати.
  • Керівники та виконавці стали робити менше помилок та приймати невірних або явно помилкових рішень.
  • По-перше, система не дозволяє виконавцям приймати такі рішення.
  • По-друге, у них стало більше інформації для прийняття правильного рішення.
  • По-третє, всі дії документуються і завжди видно хто, коли і яке рішення ухвалив.
  • Скоротився час обслуговування одного клієнта, отже, той самий склад співробітників зміг обробити більше поклажедавців та заробляти більше грошей.
  • Стало менше порушень технологічних процесів та «забудькуватості» при виконанні договірних зобов'язань.
  • Зменшилася кількість спірних ситуацій на кшталт
  • "я ж Вам докладав, і Ви сказали зробити то-то"
  • "напевно, я був не правильно зрозумілий"
  • "напевно, я не правильно Вас зрозумів" і тому подібне

Усі кроки під час проходження документів та узгодження виробничих питань стали прозорими та задокументованими.

  • Керівники всіх рівнів стали оперативно отримувати більш повну інформацію про поточну ситуацію, що допомогло їм більш точно прогнозувати тенденції та ризики, що насуваються. Вони змогли більш виважено приймати рішення та краще контролювати всі виробничі процеси. А при використанні мобільних додатків на смартфонах вони взагалі працюють «віддалено, але в режимі реального часу» та перестануть бути прив'язаними до офісного комп'ютера. До того ж для отримання інформації їм не потрібно постійно «смикати» економістів та бухгалтерів – необхідно просто зайти в АСУ або мобільний додаток та подивитися інформацію, що цікавить.

У чому суть автоматизації обліку та управління для елеваторів і що це дасть їм після впровадження?

Якщо коротко та зрозуміло, без наукових термінів, можна сказати так: автоматизована система управління повинна сама, незалежно від прізвища конкретного співробітника, лише від його посади та функціональних обов'язків:

  • вести дії співробітника із заданого алгоритму та логіки роботи елеватора по усіх бізнес-процесах: пропуск на КПП, аналіз якості зерна, приймання, підробка, зберігання, відвантаження зерна і тому подібне;
  • прискорювати, здешевлювати та спрощувати всі процеси з обслуговування поклажедавців, зберігання та підробітку продукції;
  • автоматично вимагати погодження у необхідних процесах із певними посадовими особами;
  • виконувати усі розрахунки, прийняті на елеваторі;
  • перевіряти введені дані на правильність та логічність – так званий «захист від дурня» та «людського фактора»;
  • автоматично «вирішувати» всі рутинні управлінські та виробничі питання;
  • полегшувати підготовку різних звітів та документів: стандартних договорів, довідок, реєстрів тощо;
  • розділяти доступ співробітників до інформації – кожен бачить лише ту інформацію, яка потрібна для роботи;
  • знати та задавати послідовність дій при виникненні нестандартних ситуацій та підказувати співробітнику, що йому робити чи не робити у ситуації, що виникла.

Система управління не має бути для співробітника тягарем, сенс якого тільки в тому, щоб потім "намалювати шефові красиві звіти або графіки". Вона повинна допомагати в роботі і контролювати його дії.

Що дасть впровадження АСУ елеватору як бізнесу? 

Чітко побудований алгоритм обробки транспорту під час приймання та відвантаження зернових, дає контроль дій усіх учасників цього бізнес-процесу. Кожен співробітник робить тільки свої, чітко визначені дії, нічого зайвого не бачить і не змінює, програма за ним перевіряє ще раз, не дає вчинити не коректні дії.

  • «Людський фактор» та розкрадання зводяться до мінімуму. Звичайно, поклавши руку на серце, стовідсоткову гарантію, того, що вкрасти щось на елеваторі неможливо дати ніхто не зможе, але максимально ускладнити це питання автоматизована система обліку зможе.
  • Система автоматизації полегшує та прискорює введення інформації, мінімізується кількість помилок: програма сама підбере, порахує, перевірить, заповнить тощо.
  • Усі дані зберігаються та обробляються в одному місці. Причому це реально надійне місце, без ризику їхньої втрати, несанкціонованого корегування та крадіжки.
  • Всі виробничі процеси уніфікуються, стають зрозумілими для всіх співробітників, контролюється порядок виконання операцій, виявляються та усуваються "вузькі місця". Навчання та «введення в дію» нових працівників спрощується та прискорюється, адже АСУ багато речей робить сама або «веде» співробітника за прописаним порядком дій.
  • Будь-який керівник завжди оперативно, тобто. у будь-який час, може сам, без залучення інших співробітників, побачити поточний стан справ: наявність, обсяги, якість збереженої продукції розрізі силосів і культур, наявність транспорту біля, поточний стан виконання контрактів тощо. і т.п.
  • Зменшується час на обслуговування одного поклажувача, що дозволяє обслуговувати більшу кількість тих же кількості співробітників.
  • Ведеться документування та історія роботи та взаємовідносин з контрагентами: завжди є відповіді на запитання на кшталт хто, коли, де і що робив.
  • Система може надати кожному поклажодавцеві свій електронний робочий кабінет, в якому він бачитиме усю поточну роботу з елеватором: скільки і чого він зберігає, усі взаєморозрахунки і іншу необхідну інформацію.
  • І як підсумок. Підвищити свої конкурентні переваги на ринку - завжди приємніше обслуговуватися на елеваторі, працюючому швидко, чесно, максимально прозоро і зрозуміло

Про існуючі зараз підходи до автоматизації елеваторів і про те, як має бути правильно побудована система обліку, ми поговоримо в наступних статтях цього циклу.