Як логістика та бізнес можуть «перезапуститись» в умовах війни за допомоги мультимодальних терміналів

Контейнерний термінал
Контейнерний термінал
Джерело фото: zahidcontainer.com

24 лютого 2022 року життя в нашій країні різко змінилося. Багато з того, що раніше вважалося важливим та необхідним, відійшло на другий план. Країна потрапила у складну ситуацію і вихід із неї буде складним та важким. Разом із країною у такій самій ситуації опинився і бізнес.

Зернотрейдери потрапили в ситуацію, коли вони не можуть виконати свої зобов'язання, оскільки дуже складна обстановка з портами.

Незважаючи на всю передвоєнну критику, в новій обстановці робота Укрзалізниці (УЗ) заслуговує на всілякі похвали. Мало того, що вона максимально ефективно намагається виконувати всі свої стандартні обов'язки, так вона ще й надає допомогу решті українського бізнесу:

Так, наприклад, УЗ пропонує:

  • Свої виробничі потужності у центральній та західній Україні для перенесення виробництв зі сходу країни. Можливо, частина колишніх складів та виробничих приміщень, що не використовуються, може бути використана експортерами під тимчасове підлогове зберігання сільгосппродукції.
  • Сприяння приватному бізнесу у будівництві залізничних або мультимодальних терміналів («сухих портів») біля кордонів із Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. Залізниця надає свою інфраструктуру, а з іншими питаннями бізнесу має допомогти місцева влада.
  • Спільно з Мінагрополітики УЗ допоможе аграріям з логістикою дизпалива та добрив.

Робота мультимодальних терміналів або «сухих портів»

«Сухий порт» (логістичний хаб) – це мультимодальний логістичний центр з інфраструктурою, що дозволяє власнику вантажу користуватися всіма перевагами морського порту, але на суші.

У ньому вантажовласник може отримати повний комплекс послуг з обробки вантажу, крім навантаження/вивантаження на або з судна: (H3)

  • обробка та зберігання вантажів;
  • стафування та розстафування вантажів у контейнери;
  • обробка та зберігання навалочних вантажів;
  • митне оформлення та огляд;
  • упаковка, перепакування та маркування вантажів;
  • ремонт контейнерного обладнання та транспорту;
  • транспортно-експедиційні послуги;
  • банківські, страхові, фінансові послуги;
  • бронювання транспорту;
  • брокерські послуги;
  • перевантаження вантажу інші види транспорту;
  • доставка вантажу до кінцевого пункту призначення – «остання миля».

Наприклад, у Рівненській області вже з березня минулого року працює сухий порт фірми «Imtreх», у Тернополі — «Західний контейнерний термінал» і т.д. В новій ситуації їх логістичні можливості набувають значно вагомішого значення, у тому числі і для перевалки зернових.

Причому бізнесу треба розуміти, що ці термінали працюють як на експорт, так і імпорт. В умовах, коли через наші порти відправити вантажі неможливо, багато хто вже починає розглядати роботу з іншими портами Чорного моря, наприклад, у Румунії.

Якщо підприємцям буде надано реальну допомогу, а держава заходами нової податкової політики йде до цього, то нові залізничні термінали можуть з'явитися досить швидко, хоч і не миттєво.

Однак і в нових, і вже існуючих мультимодальних терміналах та Дунайських портах, як показує реальний досвід, з'являються нові проблеми при різко збільшених обсягах вантажів. Це і нестача досвідчених фахівців, і складності обліку зі збільшенням обсягу операцій, і довга тривалість паперових процесів оформлення вантажів. Наприклад, перенесення даних із залізничних накладних у свої облікові системи, підготовка різних паперових документів тощо.

Один із шляхів вирішення цього питання — автоматизація всієї роботи та процесів обміну даними з УЗ, обліку та управління всередині самого терміналу.

Про питання автотранспортної логістики 

На сьогоднішній день схема, за якої зерно доставлялося автотранспортом у порти, вже не працює. Обстановка з паливом та на дорогах ускладнилася, та й везти зерно у порти стає неможливо — вони не працюють на відправку вантажів. На зміну таким маршрутам приходить схема відвантаження зерна у вагони або контейнери та відправлення їх поїздами до Європи через західний кордон. При цьому трейдерам доводиться освоювати нову ділянку роботи — взаємодію з Укрзалізницею. Або якщо немає своїх можливостей, платити експедиторським компаніям, які можуть організувати такі перевезення.

У зв'язку з цим Миколаївська компанія ТОВ «Арт Порт»  пропонує трейдерам та логістичним компаніям вже готові модулі з комплексної автоматизованої системи для роботи із залізницею «Арт: Залізнична логістика» та комплекс автоматизації для мультимодальних терміналів «Арт:Сухий порт», які допоможуть швидше налагодити роботу.

З огляду на великий передвоєнний досвід розробки та впровадження цих продуктів ми можемо швидко доопрацювати існуючі модулі під індивідуальні вимоги конкретної транспортної компанії або терміналу, провести дистанційне впровадження та навчання персоналу.

Враховуючи воєнний час та необхідність реальної допомоги бізнесу вижити в сучасних умовах, ціни на ці продукти знижено щодо передвоєнного періоду і навіть якщо у підприємств зараз дуже складно з фінансами, ми знайдемо з ними компромісні рішення.