SaaS підхід та «хмарні» рішення для автоматизації в умовах воєнного часу

У сучасних умовах більшість підприємств України не можуть дозволити собі вкладати колишні фінансові ресурси у розвиток власної ІТ-інфраструктури. Частина фахівців, що працювали, пішли в територіальну оборону або ЗСУ, частина поїхала в західні регіони або в Європу, деякі залишилися за лінією фронту. Але жити та працювати бізнесу все одно потрібно.

Багато елеваторів, зернотрейдерів, портів та інших підприємств узагалі призупинили всі проекти, пов'язані з автоматизацією. Хоча саме зараз питання автоматизації часто набувають підвищеного значення саме через те, що кількість співробітників зменшилася. А, як показує досвід підприємств, у тому числі із західних регіонів, знову прийняті на роботу, особливо з числа біженців, не мають потрібної кваліфікації і не можуть швидко та ефективно замінити працівників, що пішли на фронт або в територіальну оборону.

Тож автоматизація виробничих процесів та звільнення працівників від рутинних операцій якраз і допоможуть швидше ввести нових людей в курс справи та збільшити продуктивність праці. Одна справа натиснути кнопку в програмі і отримати потрібний документ, звіт або, наприклад, перенести інформацію з ТТН у свою облікову систему, а інша зробити усе це вручну, та ще й початківцю.

Як нам бачиться, великою підмогою для бізнесу в цих питаннях може бути застосування двох пов'язаних один з одним підходів:

  1. Використання програмного забезпечення на умовах SaaS (Software as a Service програмне забезпечення як послуга).
  2. Розміщення своїх даних на «хмарних» серверах.

Що таке SaaS підхід в автоматизації

SaaS це спосіб роботи з необхідним програмним забезпеченням за підпискою. Фактично це оренда необхідних програм та «заліза» у розробників. Практично завжди це «хмарне» рішення, тобто те, що знаходиться на серверах в Інтернеті.

Користувач отримує доступ до сервісу через браузер або API та не має жодного «головного болю» з питань обслуговування своєї IT-інфраструктури, адже цією підтримкою повністю займається постачальник послуги.

Спрощено кажучи, модель SaaS це коли клієнт працює із готовим рішенням онлайн. Оплачує доступ та максимально швидко отримує на руки готовий інструмент. 

Виходячи з досвіду роботи нашої компанії з українськими елеваторниками,  зерновиками та іншими підприємствами, після початку бойових дій стало ясно, що такий варіант найкраще рішення для багатьох з них. Вільних коштів немає, айтішники поїхали, хто і як впроваджуватиме щось нове незрозуміло.

Які плюси у SaaS підходу до автоматизації:

  • Це значно дешевше, ніж купувати готове програмне рішення.
  • Впровадження та налаштування відбувається буквально за кілька днів, тому що немає потреби все «розгортати» на серверах замовника. Необхідне програмне забезпечення вже встановлено розробником на його «хмарних» серверах, і замовник просто отримує доступ до них.
  • Підприємствам не потрібно витрачати кошти на додаткові сервери та інше «залізо».
  • SaaS рішення також дозволяють робити індивідуальні доробки та налаштування для конкретного замовника. Це не рішення типу «одне для всіх», це рішення типу: «кожному те, що потрібно».
  • Можливість доступу до автоматизованої системи підприємства працівникам з будь-якої точки України та світу, а не лише зі своєї локальної мережі.
  • Вища живучість і працездатність системи, що не залежить від доступу та локального енергопостачання підприємства, що в умовах воєнного часу починає відігравати важливу роль.
  • Навіть якщо на підприємстві зараз немає свого IT-фахівця система працюватиме. На превеликий жаль деякі підприємства стикаються і з такою трагічною ситуацією, коли їхні фахівці вже ніколи не повернуться на колишню роботу. А швидко замінити людину, яка створювала та експлуатувала IT-господарство, знала всі нюанси, паролі, налаштування тощо, дуже і дуже складно. Тим більше, що мало хто з них реально документував усі свої «фішки».
  • Якщо через кілька місяців ситуація в країні зміниться, та підприємство повернеться до нормального (довоєнного) режиму роботи, і вирішить все перенести на свої сервери, то можна перекачати всі напрацьовані дані з «хмари» до себе та продовжувати роботу вже в автономному режимі.

Використання «хмарних» серверів

Будь-яке програмне забезпечення працює на комп'ютерах та серверах, фізично десь розташованих, найчастіше на території свого підприємства. При встановленні нових програм, особливо серйозних автоматизованих систем часто доводиться оновлювати старі сервери або купувати нові.

Це дуже важливе та часто не дуже явне, але дороге питання. Для встановлення серверного обладнання необхідно не просто купити сам сервер, але й створити умови для повноцінної роботи:

  • приготувати для нього приміщення;
  • організувати відповідний температурний режим, наприклад, встановити кондиціонер;
  • зробити пуско-налагоджувальні роботи, розводку кабелів;
  • налагодити безперебійне електроживлення;
  • обладнати систему пожежної безпеки:
  • забезпечити архівування інформації;
  • і т.д. і т.п.

У довоєнний час кошторис на всі подібні витрати становив близько 400-500 тисяч гривень. Далі для підтримки працездатності серверів потрібен співробітник або компанія, яка їх супроводжує.

Стандартний довоєнний підхід, при якому підприємства використовували власні сервера для роботи своїх автоматизованих систем, в умовах військового часу виявився не завжди зручним.

Після початку бойових дій навіть офіси, в яких були встановлені такі сервера, виявилися уразливі по багатьох позиціях: фізичне руйнування, припинення подання електроенергії, неможливість отримання до них доступу, неможливість евакуації або переїзду і тому подібне. Оптимальний вихід із цієї ситуації використання «хмарних» серверів.

Наприклад, Національний банк України взагалі дозволив банкам винести свої дата-центри в Європу та Америку для забезпечення стабільної та безперебійної роботи.

Бізнес же зараз може скористатися спеціальною послугою Art:Cloud, що надається нашою фірмою, і безкоштовно перенести свої дані та комп'ютерні системи на наші «хмарні» сервери, розміщені в Європейських Data-центрах, ніж забезпечити стабільну та надійну роботу в наш час.

Делегування усіх питань, пов'язаних з функціонуванням серверного обладнання в «хмарі» знімає багато організаційних та фінансових проблем з самих підприємств.

Висновки

Виходячи з поточної ситуації в країні, спілкування та реального досвіду роботи з замовниками після початку війни, наші програмні комплекси, пов'язані із залізничною логістикою, автоматизацією управлінського та оперативного кількісно-якісного обліку на елеваторах та зернових терміналах були допрацьовані для використання в режимі SaaS і використовуючи «хмарні» технології, що в нинішніх умовах стає неабиякою підмогою бізнесу.