Згасання ринку і дефіцит потужностей —  зернова сфера в очікуванні проблем

Що чекає зернову сферу в новому сезоні?
Що чекає зернову сферу в новому сезоні?

Ситуація на зерновому ринку України зараз дуже напружена. Експорт зерна скоротився, елеватори все ще наповнені зерном, на підході новий врожай, — як оцінюють ситуацію і що прогнозують самі учасники ринку на новий сезон, дізнавався Elevatorist.com.

На сході України згасає ринок збуту зерна

Керівник «АПК «Новаагро» Дмитро Доброштан розповів, що в східних областях України значно зменшився попит на зерно. Тому компанії, що працюють в регіонах, близьких до бойових дій, намагаються вивезти аграрну продукцію на захід держави.

«В нас на сході трейдери в принципі не купують зараз, тобто ринку збуту тут майже немає. Зараз всі намагаються вивезти те, що вже куплено на елеваторі, на захід, а далі — за кордон», — пояснив керівник.

В Україні продаж зерна загалом дуже обмежений. За словами спеціаліста, об’єми зерна, які зараз купують, незначні. Є ринок збуту соняшнику на олієекстракційні заводи, які продовжують працювати, але вони також розміщені в центральних і західних областях. 

Зерно намагаються перевезти на захід

Є багато запитів на зберігання і продаж зерна на елеватори, що знаходяться на заході країни. Як розповіли на декількох підприємствах на умовах анонімності, багато охочих зі сходу і півдня України. 

«В основному це Полтавщина, Харківщина. Хоча були навіть запити із Київської області. Люди не знають, що воно буде, і як зберігатиметься зерно», — розповів один з учасників ринку.

Представники компаній, що мають елеваторні потужності на заході країни, кажуть, що на даний час ємності заповнені приблизно на 40%. А один із учасників ринку розповів, що місця його елеваторі не вистачає вже зараз. 

Як розповів Дмитро Доброштан, зерновий сезон, що закінчується, був нетиповим, оскільки учасники ринку притримували пшеницю до кінця 2021 року. Активно вивозити культуру почали тільки в грудні-січні. Тому на момент початку повномасштабного вторгнення на елеваторах було дуже багато залишків пшениці, і за ці 2 місяці війни вони не дуже зменшилися.

Читайте також: Після перемоги елеваторний ринок України кардинально переформатується 

Учасники ринку кажуть, що на даний час ємності заповнені приблизно на 40%

Новий вал врожаю може ускладнити ситуацію в зерновій сфері, враховуючи нинішні об'єми експорту зерна.

«Старий врожай ще не вивезений, там роботи ще на пів року з такими темпами. А через 2 місяці вже буде новий. Питання: як його вивозити? Проблема в наступному сезоні, мені здається, буде ще більша, ніж зараз», — каже Дмитро Доброштан.

Експерт вважає, що переорієнтування зернового експорту з України може зайняти кілька років, поки на західному кордоні побудують якісь сухі порти і хаби для перевантаження. Інша проблема — країни Європи не в змозі обробити великий потік українського зерна, і навіть знайти клієнтів зараз дуже важко. 

«Потужностей (для приймання і зберігання зерна, — прим.ред.) у Євросоюзу немає. На кордоні стоїть 30 тисяч вагонів! Зерновики намагаються налагодити логістику в країни ближнього зарубіжжя, але там немає накопичення. Потрібні кінцеві споживачі», — пояснює інший учасник ринку.

Також цікаво: Де не вистачає робітників на елеваторах і яких спеціалістів шукають

Експерти прогнозують дефіцит потужностей зберігання після старту жнив

Що робити із зерном нового врожаю?

Через кілька місяців почнеться збір ранніх зернових. Ніхто не береться оцінювати, наскільки великою проблемою буде дефіцит потужностей зберігання. Деякі агрокомпанії посіяли менше зернових, деякі — обрали культури, що дають менш об’ємні врожаї, щоб зменшити потребу в ємностях для зберігання.

«Мені здається, що буде проблема, не вистачатиме ємностей по ранніх зернових. А для кукурудзи і соняшнику, думаю, проблема подвоїться, бо швидкість  збору врожаю буде набагато вищою ніж експорт», — каже Дмитро Доброштан.

Зберігати зерно будуть всюди, де є така можливість. В багатьох господарств є склади, токи і ангари, де можна буде складати зерно. Також середні і великі господарства можуть широко залучити поліетиленові рукава для зберігання врожаю. В одній із елеваторних компаній нам підтвердили, що планують використовувати біг-беги. Загалом Дмитро Доброштан прогнозує підвищений попит на рукава як на альтернативний спосіб зберігання зерна.

Олена Гайдук, Elevatorist.com