Полімерні рукави виручають при проблемах з реалізацією зерна — досвід господарства

Якщо окремі господарства опанували зберігання зерна в полімерних рукавах лише недавно, то Агрофірма «Хлібодар» користується ними вже більше 14 років. Є досвід і довгострокового зберігання у рукавах — понад 12 місяців. Про те, як все відбувається, та які лайфхаки використовують у господарстві, розповів перший заступник генерального директора Сергій Коренюк. 

Елеватор з рукавами для зерна

Агрофірма «Хлібодар» має свій елеватор із підлоговими складами, але цих потужностей не вистачає, тож вже понад 14 років, компанія зберігає зерно в полімерних рукавах. Як розповів Сергій Коренюк, взагалі використовувати полімерні рукави для зерна — це суто українська знахідка. За кордоном з самого початку в них закладали силос. З такою метою рукави завезли і в Україну. Але хтось із вітчизняних аграріїв перший проекспериментував із зерном, поголос пішов по ринку, і хлібодарівці теж вирішили спробувати.

Звичайно, спочатку були перестороги, згадує Сергій Коренюк. Але очі бояться, а руки роблять.

«Знайшли запаковочні та розпаковочні машини, почали працювати. Хоча зараз ми придбали для цих операцій ще й бункери-перевантажувачі. Я розумію, що досвідчені аграрії скажуть: «Бункери-перевантажувачі для того, щоб з поля вивозити зерно, щоб машина на поле не заїжджала». Так, але бункер-перевантажувач, як ніщо краще підходить до запаковочної машини. Він забезпечує обсяг зерна, який рухається, і який вивантажується туди, куди треба»,— говорить керівник.

Спочатку в агрофірмі «Хлібодар» користувалися рукавами імпортного виробництва. Але вже багато років поспіль купляють рукави для зберігання врожаю TM Harwell українського заводу «Планета Пластик». Заступник генерального директора агрофірми зазначає, що і за ціною, і за якістю, вітчизняні рукави їх повністю влаштовують. 

«Ми перевірили, дійсно висока якість. Був у нас досвід, спробували імпорті — але залишились ними незадоволені»,— говорить Сергій Коренюк.

Полімерні рукави для зерна дозволяють економити

Рукави рятують агрофірму «Хлібодар» не тільки від дефіциту потужностей для зберігання, але й від зайвих розтрат, які зараз не на часі, говорять в господарстві. При чому ця економія відразу у кількох аспектах.

По-перше, рукави дають можливість не витрачати зараз кошти на реконструкцію складів. Будівництво це завжди дуже затратна справа, а враховуючи нинішню проблему з експортом, ремонт, чи тим паче будівництво нових ємностей, аж ніяк не вписується в економіку. Рукави купити набагато дешевше. 

По-друге, вартість зберігання зерна на елеваторі дорожча, ніж в рукавах.

«Рукави — це додаткова затрата на тонні зерна від двох до п'яти доларів. Але це одноразова витрата: купив, заклав, і до моменту, поки ти його не вивантажиш, більше не потребує ніяких капіталовкладень. Зберігання в складах дорожче в рази. В елеваторі воно не буде лежати просто так. Його там треба постійно рухати, а це плюс зарплата, електроенергія, з якою на сьогоднішній день не просто і вона не дешева», — говорить Сергій Коренюк.

До речі, при зберіганні в рукавах ТМ Harwell зерно в «Хлібодарі» лише очищають, говорять, що з поля воно йде вже кондиційної вологості, тому сушити не потрібно. І це теж економія.

Рекорди зберігання зерна в полімерних рукавах від Планета Пластик

Особистий рекорд агрофірми — зберігання пшениці в рукавах з 2021 року, тобто більше двох років.

Полімерні рукави, в яких зберігається зерно більше 2 років

В господарстві розповідають, що зберігають в рукавах ТМ Harwell всі культури. Але якщо із реалізацією соняшника та кукурудзи легше, особливо із соняшником, то із пшеницею дуже складно, тому вона і затрималась.

«Соняшник пішов на переробні заводи, кукурудза поїхала за кордон, але з пшеницею є проблеми. У нас вона доволі непоганої якості — є другий, третій і четвертий класи. Але якщо ми говоримо за цей рік, то пшениця їхала на експорт у січні-лютому. З березня вона як «зависла у повітрі», так і висить до цієї пори. Все на паузі»,— розповідає перший заступник генерального директора агрофірми «Хлібодар».

Пшеницю, що лежить у рукавах ТМ Harwell від «Планета Пластик» із 2021 року в господарстві постійно перевіряють на якість — вона відповідає стандартам. Підтвердженням цьому є і відсутність рекламацій з боку покупців. У січні поточного року партія такої пшениці поїхала на експорт.

Полімерні рукави, які лежать з 2021 року

Але щоб перестрахуватися, в цьому році в господарстві прийняли рішення дістати цю пшеницю з рукава та перепакувати.

«Дістаємо пшеницю, провітрюємо, переворушуємо, відбираємо, де є проблемні місця, сепарируємо, даємо їй подихати, і плануємо через місяць — два знову запаковувати, для того, щоб зберігати далі. Це вперше за два роки»,— розповідає Сергій Коренюк.

Читати по темі: Планета Пластик: попри війну ми можемо покрити 200% потреб у зернових рукавах в Україні

В зберіганні в рукавах є свої «але»

Рівний, бажано асфальтований майданчик — це дуже важлива умова для зберігання зерна в полімерних рукавах. В агрофірмі «Хлібодар» говорять, якби всі рукави можна було б покласти на такий майданчик, то вони б без проблем лежали дуже довго.

На жаль, будь-яка маленька нерівність ґрунту — це вже ризик отримання складочки. А коли є складочка, то її можуть прогризати миші. 

«Маленькі сірі організми чують зерно. І якщо ні миша, ні навіть щур не може прокусити рукав напряму збоку, то проривши тунель під землею, вони знаходять десь якісь брижжики, складочки, заглиблення, проникають туди, а з ними заходить і волога. Дощі йдуть, сніги лежать, і вода підходить, сонечко пригріло — пішов конденсат, пішло випаровування, морозець ударив … Ньюанси зберігання, звісно, існують. Це один із них. Та для цього просто потрібно приділити увагу і дотримуватися технології завантаження та зберігання»,— говорить керівник.

Коли виникають такі моменти, рукави заклеюють, і якщо потрібно, частину зерна з цієї місцини виймають та підробляють — сушать, провітрюють і закладають знову.

Сергій Коренюк зауважує, бетонні майданчики — це ідеальні умови. Якщо ж їх немає, треба дуже ретельно спостерігати за рукавами і не шкодувати кошти на отрутохімікатами. Мишей треба годувати, щоб їм було, що їсти біля рукава і не було потреби лізти всередину.

Щодо птиць та інших хижаків, то з ними, за словами керівника, проблем немає. Буває, що полюючи  мишу в рукав потрапляє лисиця, але це дуже поодинокі випадки.

А ще в «Хлібодарі» випробували і схвально відгукуються про використання майданчиків під нахилом. Вони дозволяють воді стікати, таким чином під рукавами не утворюються «блюдця» з водою, і менше шансів на потрапляння вологи у зерно, навіть при розгерметизації рукава.

«Ми задоволені роботою з рукавами ТМ Harwell. Закладаємо туди практично все зерно. Елеватор у нас для завантаження вагонів і для доробки продукції. Ми його не завантажуємо цілком і повністю, по-перше, через те, що це кошти, а, по-друге, рухається продукція, рухається кукурудза, рухається соняшник. В рукавах же, якщо є проблемні місця, підробляємо, вилучаємо таку продукцію, робимо висновки, працюємо далі.  Але це досить малий відсоток зерна, тому в цілому, все економічно виправдано», — підсумовує Сергій Коренюк.

Інна Воробйова, Elevatorist.com