Біометан і біоетанол: держава сприятиме розвитку біопереробки

Як держава планує розвивати переробку в Україні?
Як держава планує розвивати переробку в Україні?
Джерело фото: magazynbiomasa.pl

Розмови про виробництво біопалива в Україні, особливо у контексті великого експорту агросировини, а не готової продукції, ведуться вже давно. Законопроєкти, які мали б регулювати галузь біопереробки, почали з’являтися ближче до повномасштабного вторгнення, але робота над ними просувалася повільно. Зараз же складається враження, що події 2022 року не залишають Україні вибору, і виробництво біоетанолу і біометану має стати закономірним процесом економічного розвитку та інтеграції в ЄС. Що ми вже маємо у сфері біопереробки, та які ще зміни анонсують у цій галузі, читайте в матеріалі на Elevatorist.com.

Законодавчі зміни у сфері біометану

До 2021 року в українському законодавстві не існувало поняття «біометан». Восени Верховна Рада прийняла проєкт закону у першому та в другому читаннях. 11 листопада Закон України № 1820-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва біометану» («Закон про біометан») вступив у дію.

Документом визначили термінологію, правила подання біометану до газорозподільної та газотранспортної систем, і зобов’язали виробників щомісяця вносити дані до відповідного Реєстру.

У січні 2023 року Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України презентувало Реєстр гарантій походження біометану, який дозволяє Україні як експортеру довести екологічність виготовленого біометану перед ЄС.

В Держенергоефективності також зазначили, що попереду ще багато роботи, — потрібно пропрацювати технічні, регуляторні й фіскальні передумови для ринку біометану в Україні.

«Зараз реєстр формально створений, але ще йдуть роботи з більш сучасного його виконання. Тобто, якщо ви вже зараз звернетеся, то Держенергоефективність уже видасть гарантію походження біометану. Цей документ потрібен для продажу, особливо для експорту», — розповів керівник «Біоенергетичної асоціації України» Георгій Гелетуха на міжнародній конференції з переробки агрокультур.

За словами Георгія Гелетухи, в Україні працює 73 заводи з виробництва біогазу. Частина з цих підприємств вже планують перехід на виробництво біоетанолу.

«Я знаю до 5 заводів, які працюють над конвертацією існуючих біогазових установок з виробництва електроенергії на виготовлення біометану. Один з них запустять цього чи наступного місяця», — зазначив Георгій Гелетуха.

Частину біогазових установок переобладнають під генерацію біометану

Як пояснив керівник напрямку декарбонізації Регіональної газової компанії Ігор Гоцик у інтерв’ю, виробники біогазу генерують електричну енергію та продають її за «зеленим тарифом», що зараз є не дуже вигідним, оскільки «в умовах війни «ГарПок» оплачує лише частину її вартості, плюс дія зеленого тарифу обмежена 2029 роком». Тому виробництво біометану є для них більш оптимальним та привабливим.  

«Я думаю, що заводи, які отримують електроенергію з біогазу, працюватимуть далі, але у меншому обсязі, і будуть балансувати прибутковість за рахунок виробництва біометану. А от будівництво нових заводів плануватимуть винятково під виробництво біометану», — пояснив Ігор Гоцик.

Один із перших прикладів подібної переорієнтації на біометан — це компанія  «Галс Агро» у Чернігівській області. Зеленою енергетикою тут почали займатися з 2016 року, — виготовляли біогаз. А з 2022 року почали виробляти біометан з потужністю приблизно 3 млн куб. м на рік. «Галс Агро» — одна з перших компаній, яка під’єдналася до газотранспортної мережі, а перший експортер українського біометану. Як зазначалося раніше, нідерландська компанія STX планує купувати біопаливо «Галс Агро» за ціною €1500 за 1000 кубометрів.

Читайте за темою: Переробка агросировини в енергію — біогаз та біометан. Чи вигідно?

Біометановий завод агрохолдингу Галс Агро

Будівництво біометанового заводу з нуля потребує великих інвестицій, а їх залучення під час війни є проблемою. Секретар національної інвестиційної ради при Президенті, голова тимчасової спеціальної Комісії з питань захисту прав інвесторів Галина Янченко на конференції з переробки агрокультур зазначила, що уряд займається розробкою гарантій для інвесторів в умовах воєнного часу.

«І наша команда, і команда Мінекономіки знаходиться на фінальному етапі по впровадженню абсолютно унікальної послуги для інвесторів в українську економіку — це страхування від випадків війни. На сьогодні є домовленості з двома найбільшими агенціями з США. Це MIGA, які знаходяться в структурі Світового Банку, і також DFC (Development Financial Corporation), які безпосередньо взаємодіють з американським урядом», — розповіла Галина Янченко.

За словами експертки, обидві ці агенції вже розпочали процес страхування від випадків війни для тих інвесторів, які готові вкладати фінанси в Україну.

«Причому такою можливістю можуть скористатися і внутрішні інвестори, і зовнішні. Відповідно, це дає можливість повністю нівелювати цей ризик і вже дивитися, наскільки цікавою є «математика» бізнесу, і приймати рішення щодо інвестицій», — зазначила Галина Янченко.

Спікерка наголошує, що вже зараз є сенс використовувати час до перемоги, щоб зробити всю підготовчу роботу, обрати локацію, пропрацювати проєктно-кошторисну документацію майбутніх проєктів біопереробки.

Також цікаво: Глибока переробка зерна в Україні. Привабливість доданої вартості та виклики виробництва

В Україні планують приваблювати інвесторів страхуванням від міжнародних компаній. Джерело: magazynbiomasa.pl

Депутати розглядають введення обов’язкових домішок біоетанолу в пальне

Розробляти законопроєкт про обов’язкове використання рідкого палива взялися ще у 2020 році. У червні 2021 року Верховна Рада ухвалила проєкт закону №3356-д від 05.11.2020 щодо обов'язкового використання рідкого біопалива (біокомпонентів) у галузі транспорту.

«Україна щорічно імпортує до 55 тис. т біоетанолу у складі бензину. У той же час, загальні виробничі потужності ДП «Укрспирт» сягають близько 110 тис. т  біоетанолу в рік, які на сьогодні є незадіяними», — зазначали в уряді за результатами 2020 року.

Законопроєктом передбачається встановлення обов’язкової частки рідкого біопалива (квот) у загальному річному обсязі продажу бензину не менше 5%. Галина Янченко наголосила, що останні кілька місяців у Верховній Раді знову активно обговорюють цю законодавчу ініціативу.

«Це дуже крута можливість для виробників, бо відкриється ринок, який знаходитиметься тут, в Україні, і буде фактично обов’язковим. Всі АЗС, трейдери так чи інакше шукатимуть цю сировину», — звернула увагу Галина Янченко.

Варто додати, що Фонд держмайна України запланував виставити на продаж 13 спиртзаводів ДП «Укрспирт», загальні виробничі потужності яких вказані вище. Підприємства знаходяться в Тернопільській, Вінницькій, Львівській, Київській, Чернігівській та Сумській областях. Аукціони з приватизації частини із цих заводів уже провели.

Читайте за темою: Біоетанол. Які потрібні інвестиції та які перспективи?

Депутати розглядають можливість обов'язкового додавання біоетанолу в пальне

Галина Янченко також розповіла про підготовку проєкту великої державної програми підтримки виробників біоетанолу та біодизелю. За словами експертки, робота над програмою ще триває, і проєкт має стати хорошим стимулом для виробників, які хочуть увійти в сектор біопалива. Деталі програми повідомлять, ймовірно, у березні.

«Я особисто вважаю, що інвестиції в аграрну переробку — це отой «клондайк», українське золото, яким, на превеликий жаль, ми на сьогоднішній день користуємося недостатньо», — підсумувала спікерка.

Олена Гайдук, Elevatorist.com