В Україні планують запускати реєстр виробників біометану

В Україні готуються до відкриття реєстр гарантій походження у відновлюваній енергетиці для виробників біометану. Реєстр призначений для контролю походження палива, що буде постачатися в газотранспортну мережу. 

Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики.

«Даний реєстр призначений для реєстрації поданого до газотранспортної або газорозподільної системи обсягу біометану, формування гарантій походження біометану, їх передачі, розподілу або анулювання та надання сертифікатів походження біометану», — зазначили у пресслужбі.

Реєстр дасть можливість виробникам підтверджувати, що певний обсяг біометану, поданого до газотранспортної або газорозподільної системи, вироблено саме з біомаси. У реєстрі будуть формуватися унікальні ідентифікаційні номери гарантій походження біометану за європейською практикою функціонування подібних реєстрів.

«Розвиток біоенергетики є надзвичайно важливим та перспективним як для забезпечення енергетичної безпеки держави, так і для подальшого розвитку підприємств агропромислового комплексу. Важливо, щоб компанії та інші учасники процесу почали тестувати реєстр у своїй діяльності», — зазначив заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віталій Головня.

Також Віталій Головня розповів, що створення цього реєстру є лише першим кроком. Наступним завдання для розробників реєстру є його визнання в Європі.

«Створення умов для розвитку такого внутрішнього ринку біопалива і повинне стати кінцевою метою нашої роботи в цьому напрямку. Для цього повинні бути створені технічні, регуляторні та фіскальні передумови. Мінагрополітики готове всебічно підтримувати цю роботу», — підкреслив чиновник.

Нагадаємо, Україна може стати активним учасником біометанового буму — Сольський.