Яких перемін чекати на ринку продажу зерна в новому сезоні — про що говорили на GRAIN UKRAINE-2024

Учасники торгівельної панелі на конференції Grain Ukraine 2024
Учасники торгівельної панелі на конференції Grain Ukraine 2024
Джерело фото: Elevatorist.com

В Україні вже почалися жнива нового врожаю зернових культур. Цього року старт збиральної кампанії дуже ранній, а чи буде це єдиною відмінністю нового сезону? На це питання шукали відповідь на торгівельній панелі конференції Grain Ukraine 2024, яка нещодавно відбулася у Києві. Тож пропонуємо вашій увазі основні меседжи бесіди.

Україна в сезоні 2023/24 втримала позиції на світовому ринку зерна

Старший аналітик аграрних ринків Чорноморського регіону компанії Refinitiv Світлана Малиш

Світлана Малиш, старший аналітик аграрних ринків Чорноморського регіону компанії Refinitiv:

Незважаючи на події останніх 2-х років в Україні та всі проблеми, які принесла війна, доля українського зерна в світовому ринку залишається досить великою. За результатами 2023/24 МР Україна буде займати близько 8% світового ринку пшениці, доля в світовому експорті кукурудзи буде 13%. Експорт українського ячменю впав, але частка його все одно складе 8% від світових обсягів, що є досить високим показником.

За цей час змінилася географія експорту, основним ринком збуту пшениці стали країни ЄС, Італія абсорбує наразі великі обсяги цієї зернової. Але в перспективі — повернення ринків Південно-Східної Азії для експорту української пшениці.

Китай залишається основним покупцем обсягів української кукурудзи та ячменю. Також за останні 2 роки в лідери імпорту додався Євросоюз і став провідним споживачем для цих культур.

Туреччина розраховує на поставки українського збіжжя

Старший трейдер Tiryaki Group Дмитро Фурда

Дмитро Фурда, старший трейдер Tiryaki Group:

Для Туреччини Україна була і залишається стратегічним партнером навіть під час війни. На прикладі компанії Tiryaki Group можна сказати, що з початком війни покупці очікували на великі проблеми по виконанню контрактів. Але українські експортери дуже швидко налагодили альтернативні постачання зерна, що мінімізувало втрати, до яких готувалася Туреччина.

В 2023 році частка українського збіжжя на ринку Туреччини склала 19%, це результат рівний обсягам довоєнного 2019 року. А якщо взяти окремо кукурудзу, то її частка на локальному ринку Туреччини раніше становила лише 1,7%, на кінець травня 2024 року ця цифра досягла вже 51%. Це досить суттєвий ріст постачань, і в подальшому Tiryaki Group дуже сильно розраховує на зерно з України.

Tiryaki Group за 2023 рік імпортувала української продукції на 120 млн доларів і намагатиметься й надалі нарощувати об'єми співпраці. Серед українських компаній з'явилося чимало нових постачальників і учасників ринку, які до цього не займалися торгівлею зерном. Але деяка частина з них не була готова до всіх труднощів такої роботи, тому разом із збільшенням списку контрагентів в компанії виросли витрати і на юридичні послуги.

Продажі зерна стануть вже не тільки спотовими в новому сезоні

Керівник торгівельного відділу Cargill Вадим Мірошніченко

Вадим Мірошніченко, керівник торгівельного відділу Cargill:

Цього сезону здебільшого ми виконували спотові контракти — фрахтували судно, купували зерно, привозили його на термінал, вантажили. Так працювали не тільки в Cargill, більшість компаній були змушені робити в такому режимі.

Минулого сезону багато спотових відправок пшениці та кукурудзи були зроблені до Іспанії та Португалії, бо там був значний дефіцит зерна. В новому сезоні ті ринки вже не будуть таким доступними, врожай в цих країнах очікується значно кращий.

Через те, що значно змінився баланс виробництва пшениці, країни Сходу повернуться до нас як покупці. І повернуться саме цього сезону. А це вже не швидка гра на сьогодні-завтра, контрактуватися можна на місяць. Єдине питання — чи буде продовольча пшениця? Бо кількість врожаю ще можна спрогнозувати, якість же врожаю стане зрозумілою лише після жнив.

Зміни в новому сезоні в торгівлі зерном відбудуться не стільки в географії поставок, як в способі відвантажень. Практики постачань зміняться, — можливо, продажі вже будуть не спотові, а горизонт планування стане довшим.

Ринок зерна знов стане ринком виробника

Комерційний директор по Україні компанії Kernel Олександр Головін

Олександр Головін, комерційний директор по Україні компанії Kernel:

Все збіжжя, що вирощується в Україні, ми можемо продавати, в нас є інфраструктура, яка це дозволяє робити. Але за останні 2 роки ми не мали можливості через низку обставин ефективно вивозити продукцію, і ці технічні обмеження розгорнули зерновий ринок у бік покупців — ті, хто мав змогу логістично переміщувати продукцію, отримав переваги та маржу. В новому сезоні ситуація поміняється.

Наразі ринок повертається, чи вже навіть повернувся знову до виробника. І в цілому це добре, бо саме виробник — той фундамент, на якому будується наша аграрна галузь. Останні 2 роки для виробника були занадто складними, а зміна ситуації надасть аграріям впевненості, що вирощувати збіжжя потрібно, вирощена продукція буде користуватися попитом на ринку. Наша компанія цьогоріч вже почала фінансування феремрів, ми купуємо зерно на елеваторах за запускаємо форвардні програми на декілька місяців.

В наступному сезоні буде більше можливостей обрати найпривабливіший базис продажів

Директор департаменту зовнішньої торгівлі Групи АГРОТРЕЙД Андрій Бут

Андрій Бут, директор департаменту зовнішньої торгівлі Групи АГРОТРЕЙД:

До початку широкомасштабного вторгнення ми обирали для себе умови продажу зерна, кращі варіанти — чи продавати на умовах CIF, чи вивозити в порт та продавати на FOB. Після майже повністю перейшли на торгівлю CIF, десь на 90%. Наразі на цих умовах ми продовжуємо торгувати на європейський ринок.

Що стосується наступного сезону 24/25, я також поділяю думку, що ми повертаємося до ринку, на якому більший вплив матиме виробник. І наша компанія, як виробник, знов буде розглядати різні варіанти продажів, а не фокусуватися лише на одному напрямку.

Ринок може бути різним, іноді просто комусь потрібно дуже швидко зібрати експортну партію, відповідно за цим всім треба спостерігати і обирати для себе найкращій варіант. В наступному сезоні буде більше можливостей обирати той базис, той напрямок, який буде більш привабливим, буде більше цікавих варіантів.

На український ринок зерна повернулися конкуренція та форвардні контракти

Олександр Головін, комерційний директор по Україні компанії Kernel:

Наступного сезону умови на ринку зерна будуть дуже цікавими і дуже конкурентними. Компанії за допомогою різних власних інструментів будуть намагатися залучати на свій бік товаровиробників. Kernel вже відновив фінансування фермерів під майбутній урожай. Також повернули форвадні контракти, і не тільки на олійну групу, почали купувати за контрактами пшеницю. Інструментів чимало, але і конкуренція зростає. Адже продавати продукцію можна не тільки на умовах доставки до терміналу, Kernel форвардить навіть на умовах франко-елеватор, в компанії така можливість є.

Отже, за підсумками торгівельної панелі можна сказати — очікується, що зерновий ринок України в наступному сезоні стане трошки більше стабільним. Форвардні контракти, які знов повернулися на ринок — це показник більш сталої, більш прогнозованої ситуації. Виробники та експортери зерна зможуть потроху планувати свою діяльність та формувати план роботи на довші, ніж 2 тижні, періоди.

Майя Муха, Elevatorist.com