Вадул-Сіретський термінал: Сухий порт на кордоні з Румунією

Вадул-Сіретський термінал: Сухий порт на кордоні з Румунією
Вадул-Сіретський термінал: Сухий порт на кордоні з Румунією
Джерело фото: Elevatorist.com

Вадул-Сіретський термінал (ВСТ) компанія Alebor Group побудувала 2 роки тому, під час бойових дій в нашій країні. Раніше на місці елеватору було соєве поле, ВСТ будували в короткі терміни, в створення нового об'єкту Alebor Group інвестувала значні кошти. Ми відвідали термінал і на власні очі побачили сухий порт — потужне зберігання, добова прийомка на 10 тис. тонн з автівок та вагонів, доробка зерна і можливість вантажити по 8 потягів на добу.

Зберігання на ВСТ

Вадул-Сіретський термінал за проєктом займає площу в 15 га. Підприємство створювалося у надзвичайно короткі терміни — придбали ділянку 6 липня 2022 року, 26 липня почалося будівництво, а вже 25 жовтня 2022 року перший потяг із зерном вирушив до Румунії. Зараз на ВСТ працює перша черга елеватора, з обсягами одночасного зберігання на 70,2 тис. тонн. Загальний же проєкт розрахований на 200 тис. тонн.

Силоси Вадул-Сіретського терміналу одночасно можуть вмістити 70,2 тис. тонн зерна

На ВСТ встановлено 6 плоскодонних силосів від компаній KMZ Industries по 10 тис. тонн кожен та 6 оперативних від Simeza , по 1700 тонн. Всі фундаменти силосів залиті під палі, на території дуже високі ґрунтові води. Під кожним силосом забито 144 палі, на заливку фундаменту кожного пішло близько 600 кубів бетону. Взагалі на будівництво пішло 12,9 тис. кубометрів бетону. Решта території, яка ще не забетонована, засипана галечником для зручності руху транспорту та людей.

Через такі обставини з ґрунтовими водами по території терміналу довелося зробити дренажі для стоку води у річку, інакше після дощу на ВСТ можна було б отримати не передбачений проєктом басейн. А дренажі чудово справляються з задачею, територія чиста та суха.

Нижні галереї силосів, зрозуміло, зовнішні.

Доробка зерна на ВСТ

Вадул-Сіретський термінал має змогу проводити доробку зерна — чистити та сушити його. На робочій вежі терміналі встановлені 2 сепаратори КБС KMZ Industries, один з них використовується для попередньої, а другий — для тонкої очистки.

«Сепаратори однакової потужності, але первинна очистка буде десь 80 т/год, а вторинна — до 100 т/год. В залежності від подачі зерна, які сита встановлені,— є багато аспектів, що впливають на продуктивність», — пояснює директор ВСТ Наталя Матвієнко.

Директор ВСТ Наталя Матвієнко

Слід зазначити — на робочій вежі терміналу, висота якої 38 м, встановлені вкрай зручні сходи. Настільки зручні, що майже не відчуваєш підйому. Генеральний директор елеваторного направлення ГК Alebor Group Олексій Цуркан говорить, що таку задачу ставили проєктувальникам з урахуванням вже існуючого досвіду роботи, адже працівникам доводиться кожен день неодноразово підніматися та спускатися вежею. Тож на ВСТ не пошкодували для зручності та безпеки персоналу ані металу, ані коштів.

Найзручніші сходи, якіми ми піднімалися на робочу вежу

Після попередньої очистки вологе зерно доправляють до сушарки LAW. Вона двохсекційна, обидві секції працюють окремо. Продуктивність на зниження вологи по кукурудзі з 24 до 14% — приблизно 120 тонн на годину, цього, за словами керівниці, наразі вистачає. Загальна потужність агрегату — 1500 тонн просушеного зерна на добу Сушарка зашита, екологічна і доволі економна. Вона працює на скрапленому газу, на терміналі побудовано власне газове сховище.

Сушарка на ВСТ може обробляти 1500 тонн зерна на добу

Оператор сушарки Павло Ткачук говорить, що за час його роботі на терміналі основною культурою, яка потребує сушіння, є кукурудза. Саме з нею оператору подобається працювати найбільше.

«Робота відповідальна. Сушінням керую за допомогою комп'ютера, всі процеси автоматичні. Потрібно лише задати необхідну програму. Більше за все подобається сушили кукурудзу, її найчастіше привозять сирою. Цього року вона поступала з вологою 19%, сушили при температурі агента 70 градусів», — каже Павло Ткачук.

Оператор зерносушарки Павло Ткачук

Наявність доробки на терміналі дає підприємству змогу працювати з більшими обсягами зерна, зауважує Олексій Цуркан.

«Ми не стільки перевалочний термінал, скільки умовний сухий порт. Ми збираємо все, в тому числі мокре та брудне зерно, дороблюємо його до кондиції і вже готовий якісний товар відправляємо у Констанцу. Як би ми були просто перевалочним терміналом, то не мали б змоги приймати мокру кукурудзу. А це непогані обсяги», — пояснює керівник.

Прийомка та відвантаження зерна

На терміналі 3 потокові лінії автоприйому. Автівки спочатку проходять вагову, на терміналі встановлено 3 ваг «Української вагової компанії». Ваги з тензометрією, зважування проходить в автоматичному режимі.

Зважування на ВСТ проходить в автоматичному режимі

Після зважування та відбору проб якість зернової партії визначає лабораторія. Зараз на терміналі завершують будівництво лабораторного корпусу, а поки дівчата працюють у переобладнаному під вимоги виробництва трейлері. Спеціалісток набирали серед місцевих, а на терміналі навчали дівчат визначати якість зерна та працювати з пробовідбірником.

На ВСТ завершують будівництво лабораторії

Розвантажуються автомобілі на підйомниках Миколаївського заводу. На ВСТ 2 точки авторозвантаження, підйомники 20-метрові, є бокове вивантаження на праву сторону і заднє розвантаження. Тут облаштовані 2 завальні ями, на 80 тонн кожна, тож одночасно можна приймати 2 культури. За годину термінал здатний обробити на одному автоприйомі до 6 автомобілів.

Приймають зерно і з вагонів, також на 3 поточні лінії, 3 різних культури одночасно. Відвантажують збіжжя і на автотранспорт, і у вагони. При необхідності є змога відправляти автотранспортом 1,5 — 2 тис. тонн зерна на добу.

Але основні обсяги відвантажуються залізницею. На широкій, українській, колії термінал може завантажити та розвантажити до 3,5 тис. тонн на добу. На вузькій, європейській, колії є 2 точки завантаження, де одночасно може завантажуватися 4 вагони. Вантажать вагони на залізничних вагах УВК — 4 ваг на вузькій євроколії, і 3 ваг розвантажування одночасно на широкій колії. Терміналі здатен відвантажувати 8 потягів на добу, 12,8 тис. тонн зерна.

ВСТ може відвантажувати 8 потягів зерна на добу

Залізничне забезпечення терміналу

В лютому 2024 року ВСТ відвантажив 30 потягів з зерном, у січні — 42. Для того, щоб зробити процес максимально ефективним, на терміналі побудували розгалужену залізничну сітку.

На залізничній станції Вадул-Сірет є вузькі та широкі колії, до яких під’єдналися зерновики і зробили на терміналі колійний розвиток. На сьогодні одна з широких колій розрахована на 5 вагонів, там поки що тупик. Друга широка колія подовжена через весь термінал, там вивантажуються українські вагони.

«Одночасно з другою широкою колією побудували першу вузькоколійку, потім додали ще 4-ту колію, бо було потрібне друге завантаження. Залишили місце для майбутньої 5-ї колії і побудували 6-ту та 7-му євроколії. Ми їх зробили для себе, для виставочного користування, щоб не ганяти потяги на станцію, не займати там місця», — каже Олексій Цуркан.

На ВСТ побудували розгалужену залізничну мережу

Довжина однієї путі — від 500 до 700 м. На терміналі є власне невеличке депо для обслуговування та ремонту тепловозів. На ВСТ працюють 2 власні тепловози серії ТЕМ2, один ТЕМ2, інший ТЕМ2У. Капітальні ремонти тепловозів були виконані в 2022 році. Потужність локомотиву — 1200 кінських сил, 882 КВт — потужність по дизель-генераторній установці. Дизелі тут стоять Д-50, обидва локомотиви 6-осні.

Один з власних локомотивів ВСТ

На ВСТ працює 6 машиністів та 6 упорядників, на підприємстві є також станція примусового навантаження тепловозів. Тобто, маленьке залізничне царство, яке повністю забезпечує безперебійну роботу Вадул-Сіретського терміналу.

Нещодавно, майже перед нашим приїздом, на ВСТ добудували станцію відвантаження на українські вагони. За словами Олексія Цуркана, послуга стала затребуваною після відкриття Одеських портів та зниження залізничних тарифів.

«Ціна суттєво впала, логістика залізничних перевезень почала рахуватися навіть звідси. А будували ми свою українську колію лише з можливістю вивантаження, то ж довелося досить швидко, за 10 днів, збудувати ще й відвантаження. Завершили будівництво 8 березня, 10-го вже відвантажили першу партію зерна в порт. Тому зараз ми відправляємо зерно і у Румунію, і в українські порти», — каже Олексій Цуркан.

Станцію навантаження для української колії побудували лише за 10 днів

Перспективи роботи

На лінійних елеваторах пікове навантаження в роботі приходиться зазвичай на вересень-жовтень-листопад. Оскільки Вадул-Сіретський термінал більше займається перевалкою, аніж зберіганням збіжжя, той його робота залежить від ціни на зерно, від активності ринку та фермерських продаж.

«Піки навантаження можуть приходитись на будь-який час, в тому році в нас пік був у березні, ми відвантажили більше 50 тис. тонн. А в цьому році — в січні, відвантажили більше 60 тис. тонн. В робочій день пік — від 8 вечора до 3-ої години ночі: поки машини вантажилися у фермерів, поки доїхали, всі з'їжджаються ближче до 8 вечора. Працюємо цілодобово, спати нема коли, працюємо у 3 зміни», — говорить директор ВСТ Наталя Матвієнко.

Вадул-Сіретський термінал працює у 3 зміни

Термінал працює з усіма культурами — ріпак, пшениця, кукурудза, ячмінь, соняшник, соя. Саме робота ВСТ дала змогу ГК Alebor Group налагодити співпрацю в переробниками у Румунії. Тож в подальшому підприємство будуть розвивати, адже зараз фактично завершена лише перша черга будівництва. На сьогоднішній день зерновий комплекс разом із залізничною мережею займає лише 35% від проєктної ділянки. Місця для росту потужностей підприємства більше ніж достатньо.

Стан торгівлі надалі покаже, наскільки потрібні нові 6 ємностей для зберігання, передбачені проєктом. А що стосується сушильних потужностей, то їх посилять за будь-яких обставин, регіон розташування ВСТ — досить вологий, послуга затребувана.

В планах Групи — розвивати підприємство у багатопрофільний сухий порт. Якщо зараз ВСТ надає послуги перевалки та доробки зерна, то в подальшому керівництво компанії розглядає можливість працювати і з мінеральними добривами, налагодити зворотні поставки. Крім того, за сприятливих обставин, терміналу з часом планують додати потужності для контейнерної перевалки та нафтоперевалки.

Майя Муха, Elevatorist.com