Два оберти за сезон та перехід на альтернативу — як працює елеватор ТАС Агро на Чернігівщині

Талалаївський елеватор ТАС Агро на Чернігівщині
Талалаївський елеватор ТАС Агро на Чернігівщині

На елеваторі компанії «ТАС Агро» в Чернігівській області роблять по 2,5 оберти за сезон, переводять потужну зерносушарку на альтернативне паливо та збираються майже вдвічі наростити потужності зберігання. Як працює підприємство зараз та як рятувало зерно під час окупації області, читайте в матеріалі.

Технічні можливості елеватора з приймання та зберігання зерна

Елеватор «ТАС Агро Північ» на Чернігівщині з’явився в складі компанії «ТАС Агро» у 2012 році. Тоді на підприємстві були лише склади для підлогового зберігання. Поступово почали нарощувати потужності за рахунок будівництва силосів. Директор елеватора Сергій Шуміхін розповідає, що коли він приступив до роботи у 2017 році, потужності зберігання на той час вже зросли до 41 тис. т. Але компанія збільшувала кількість земель на Чернігівщині, і потрібно було нарощувати обсяги елеватора. Тому в 2019 році додали 18 тис. т одночасного зберігання. Загалом зараз тут можуть зберігати 58 тис. т зерна.

Директор Талалаївського елеватора ТАС Агро Сергій Шуміхін

Останні три роки, ще до повномасштабного вторгнення, на елеваторі робили по 2,5 оберти за сезон на власній продукції компанії. За рік приймали по 140-150 тис. т збіжжя. Його встигали доробити і відвантажити за рахунок швидкої залізничної логістики. Цього року на такі оберти не розраховують, оскільки є проблеми з експортом.

Зараз зерно приймають на двох лініях з потужністю від 60 до 100 тон на годину. Очищення та сушіння продукції проводять на сучасному обладнанні. На елеваторі використовують зерносушарку шведського виробника Tornum. Зі слів директора, це найпотужніша сушарка з лінійки виробників, — при знятті 10% вологи з кукурудзи працює з потужністю до 58 тон на годину. Саме через неї проходить 70% вологого зерна на елеваторі.

Дві лінії приймання елеватора

Відвантажують зерно на вагони за допомогою двох ліній. Фронт подачі вагонів складає 9 одиниць. Зараз на елеваторі мають проблеми з переподачею вагонів, але керівник каже, що в майбутньому покращити ситуацію можуть за рахунок власного тепловозу, — принаймні, підприємство не буде залежати від станційного локомотиву. Проте плани на майбутнє тепловозом не обмежуються, — зараз на елеваторі вже відбуваються значні зміни.

Вагони ТАС Агро на території елеватора

ТАС Агро інвестує у альтернативні джерела енергії

Через нестабільність та постійне зростання вартості природного газу в компанії «ТАС Агро» вирішили оснастити елеватори агрохолдингу теплогенераторами на альтернативному паливі. Процес почали ще минулого року: на зерносховищах компанії встановили 5 теплогенераторів різної потужності від виробника Greco Group.

В 2023-му на «Талалаївському елеваторі» в плановому режимі також посилили енергетичну незалежність. Тут потрібно було більш потужне обладнання, оскільки на альтернативу переводять велику зерносушарку Tornum. Спеціально для цього в Greco Group виготовили генератор на 12 МВт, — один з найпотужніших в лінійці.

«Це два генератора, об’єднані в один комплекс. Вони паралельно працюють під одним щитом автоматичного керування. Теплогенератор працює на соняшниковій пелеті», — зазначив керівник елеватора Сергій Шуміхін.

Теплогенератор Greco Group

Спеціально для зберігання пелети на елеваторі будують склад. Компанія «ТАС Агро» забезпечує себе власною пелетою після перероблення соняшника на ОЕЗах партнерів.

Директор елеваторного та складського господарства компанії «ТАС Агро» Гліб Ісичко розповів, що розробкою теплогенератора з Greco Group займалися майже пів року. В проєкті враховували досвід роботи з теплогенераторами на інших елеваторах компанії. Сушарка Tornum працює з рекуперацією, тому при розробці проєкту враховували ще й такий фактор.

«Цей теплогенератор не має аналогів в Україні з точки зору безпеки. Було складне технічне завдання. Раніше виробники подібного не робили, але нам треба саме так. Greco Group отримали принципове технічне завдання та приступили до роботи. Після 5 місяців плідної співпраці ми знайшли рішення для всіх поставлених питань та підписали контракт», — розповів Гліб Ісичко.

Директор елеваторного та складського господарства компанії ТАС Агро Гліб Ісичко

Саме обладнання виготовили за 40 днів. В Greco Group кажуть, що технічно це найновіша розробка. Новий теплогенератор є більш безпечним, дозволяє економити паливо та не потребує додаткової робочої сили для обслуговування.

«На цьому об'єкті встановлена найсучасніша розробка — це система рекуперативного напівтеплообмінника, тобто, +20% до економії палива. Також з нового — синхронізація роботи теплогенератора разом з сушаркою, тепер вони працюють як одне ціле», — зазначив керівник компанії Greco Group Іван Корженко.

Керівник компанії Greco Group Іван Корженко

Він додав, що на обладнанні стоїть додаткова система безпеки: автоматика дозволяє теплогенератору працювати в режимі газового пальника, — тобто, в разі будь-якого аварійного сигналу генератор вимикається.

Директор елеватора каже, що важливою є можливість перемикати сушарку з альтернативи на природний газ, — цю опцію залишили.

Нове обладнання планують використати для сушіння сої та кукурудзи. В компанії зазначили, що в Україні зараз активно обговорюють питання якості зерна, яке сушиться за допомогою теплогенераторів такого типу. Проте досвід «ТАС Агро» за рік використання був позитивним.

«Сумніви були минулого року, бо як це, — допаленими газами сушити зерно? Чи впливає це на якість? Питання підіймається постійно, його обговорюють всі, кому не лінь. Ми ж на практиці впевнилися, що шкідливих речовин в кукурудзі після сушіння нема, вона проходить всі експертизи», — зазначив Гліб Ісичко.

Теплогенератор Greco Group

Також для енергетичної незалежності на елеваторі встановили новий дизельний електрогенератор, який має забезпечити роботу підприємства під час можливих блекаутів.

Зберігання зерна в рукавах та складна логістика

Для зберігання зерна на елеваторі є силоси і склади, але також активно використовують і полімерні рукава. Сергій Шуміхін розповів, що кукурудза з вологістю до 22% гарно лежить в рукавах певний період.

Востаннє таким способом користувалися в 2021/22 роках, — тоді в силобеги заклали 40 тис. т кукурудзи, і в січні-лютому 22-го активно сушили. На початку російського вторгнення в рукавах зберігалося ще 22 тис. т зерна. Сергій Шуміхін розповів, що все вдалося вивезти практично «під носом» в окупантів, адже ця частина Чернігівщини перебувала у тимчасовій окупації.

«Тут була дуже складна ситуація. Треба віддати належне нашим аграріям і прилуцькій військовій адміністрації: як тільки знаходили моменти, їхали наші вантажівки з зерном та вивозили зерно з зони оточення. Люди йшли на елеватор, тоді потрібно було світломаскування, не можна шуміти…», — згадує керівник.

Цього сезону також розраховують закласти якусь частину кукурудзи в рукава. Загалом планується, що елеватор прийме близько 125 тис. т пшениці, сої та кукурудзи з полів компанії на Чернігівщині.

Вузол відвантаження на вагони

Плани на розширення елеватора

Сергій Шуміхін каже, щоб відповідати сьогоднішнім запитам аграріїв «ТАС Агро», ще й враховуючи складну логістику, потрібно збільшувати потужності елеватора як мінімум до 100 тис. т зберігання.

«Якщо раніше ми збирали пшеницю, ріпак, то на момент прийомки сої ми вже були практично пусті. Зараз так не виходить», — розповів керівник.

Планується масштабна реконструкція підприємства.

У компанії планують подвоїти потужності зберігання

«Ми на цей час зробили геодезію, геологію, і віддали на тендер передпроєктні роботи, вони вже йдуть. Ми хочемо позбавитися від старої спадщини. Коли будували другу чергу у 2019 році, було де поставити силоси, потужності електромережі дозволяли, тому все обійшлося швидко і «малою кров’ю». Ця ж реконструкція буде інакша, звільниться місце ще під 6 силосів», — розповів Сергій Шуміхін.

Коли плани реалізують, то на території підприємства з’явиться новий повноцінний елеваторний комплекс з окремою лінією приймання, з сепараторами та сушаркою.

Хопери для тимчасового зберігання зерна

Директор елеваторного господарства «ТАС Агро» Гліб Ісичко каже, що розширення можливостей зі зберіганням зерна є стратегічним завданням, і над ним працюють на всіх підприємствах компанії.

«По північному кластеру, де ми зараз знаходимося, розрахункова потужність елеватора може складати 100 або 110 тисяч одночасного зберігання. По інших зерносховищах робимо розрахунки, і будемо приймати рішення залежно від загальної стратегії компаній. Розвиток та модернізація елеваторів відбувається. Це відображаються на економічних показниках, в скороченні споживання електроенергії, і так далі. Покращуємо темпи приймання, відвантаження, умови зберігання продукції», — розповів Гліб Ісичко.

Таким ми побачили елеватор компанії «ТАС Агро» на Чернігівщині. Попри віддаленість від експортних шляхів та загальну невизначеність сезону підприємство працює і модернізується. Сподіваємося, виклики зроблять українські компанії лише сильнішими.

Олена Гайдук, Elevatorist.com