Найбільші елеватори світу: інженерні виклики, вибух пилу, амбіційні плани

Найвище зерносховище у світі
Найвище зерносховище у світі
Джерело фото: heartbrut.com

Відволікаємося від новин на найбільших елеваторах світу. Зібрали інформацію про зерносховища, які «офіційно» мають звання най-най через свої технічні особливості, а також знайшли амбіційні плани з будівництва ще більших у двох країнах.

Найвищий елеватор — Swissmill Tower у Швейцарії

Найвище зерносховище у світі називається Swissmill Tower, або Kornhouse, і знаходиться в місті Цюрих (Швейцарія). Висота будівлі сягає 118 метрів, тут можна одночасно зберігати близько 40 тис. т зерна. Зерносховище є частиною борошномельного комплексу компанії Swissmill.

Зерносховище Swissmill Tower. Джерело: swissmill.ch

Таку велику будівлю вирішили побудувати на місці іншого зерносховища, яке працювало з 1843 року та було 40 метрів у висоту. Ділянка знаходиться на березі річки та має нестійкий піщаний ґрунт, до того ж на відстані 15 метрів лежить залізнична колія, по якій постійно їздять поїзди — це дуже ускладнило будівництво.

Сама будівля важить 80 тис. т. Щоб надійно поставити такого гіганта, в фундамент монтували 49 паль на глибину 45 метрів. Будівельники повинні були встановити палі як мінімум на 5 метрів в кам'яну підземну основу. Під час будівництва нижньої частини силосу виникло кілька тріщин, що навіть почали сумніватися, чи варто завершувати проєкт. Проте він був настільки дорогим, що компанія зазнала б величезних збитків в разі зупинки, тому пошкоджені частини структури укріпили та будували далі.

Найвищий елеватор у світі. Джерело: gbh-bern.ch

Сам факт будівництва цього об’єкту викликав гарячі дебати серед жителів міста. В Цюріху навіть проводили голосування: «за» 58,3% голосів. Проти були ті, кого хвилював занадто індустріальний вигляд зерносховища на фоні архітектури міста. Коли будівлю завершили, одна з газет зробила про це публікацію під заголовком «118 метрів потворності».

Ширина та довжина будівлі складає 20 на 24 метри. Всередині вона має структуру решітки і бджолиних сот.

План зерносховища

В кінці 2022 року елеватор Swissmill Tower знову почали обговорювати, але з неочікуваного боку. Щоб порушити питання дефіциту житла в Цюриху, анонімні автори розповсюдили рекламну новину про те, що елеватор і прилеглі до нього виробничі потужності компанії перебудують на тисячу доступних житлових квартир. Компанія Swissmill збиралася подавати позов до суду, але авторів фейкової реклами на той час не знайшли.

Найбільший елеватор — DeBruce Grain у США

В штаті Канзас працює найбільший елеватор у світі — DeBruce Grain Inc, що вміщує до 968 тис. т пшениці одночасно. Будівлю офіційно вважають найбільшим елеватором, тому що вона є в переліку Книги рекордів Гіннеса. 

Це бетонний елеватор, який побудували в 1953-54 роках.Висота конструкції досягає 37 метрів. Загальна довжина елеватора 809 м, ширина — 30 м. Бетонні силоси стоять в три ряди. Після будівництва конструкція елеватора складалася з 246 круглих силосів з діаметром по 9 метрів, та 164 міжсилосних зіркоподібних ємностей, які також використовуються для зберігання зерна. Разом виходить 310 силосів. Під силосами розташовані чотири підземні галереї довжиною 396 метрів з транспортним обладнанням.

Найбільший елеватор у світі DeBruce Grain Inc. Джерело: economictimes

25 років тому на елеваторі сталася серія вибухів. Тоді загинуло 7 працівників, а 10 було поранено.

Під час розслідування виявили, що в епіцентрі вибухів було занадто багато зернового пилу, при цьому аспіраційні системи не працювали. Слідчі заявили, що деякі системи не працювали понад рік, а свідки стверджували що іноді густина пилу не дозволяла бачити свою простягнуту руку.

Початковий вибух стався в одній з підземних галерей через те, що заклинило роликовий підшипник транспортного конвеєра. Через тертя конвеєрної стрічки він нагрівся аж до 260°C, при цьому критична температура для займання зернового пилу — 220°C. Вибухові хвилі дійшли до іншого крила будівлі та знесли дахи силосів та верхню галерею над ними. 

Читайте також: Як хмара пилу може зруйнувати елеватор

Елеватор відновили. В Книзі рекордів Гінеса зазначено, що тим об'ємом пшениці, який він може вмістити, вистачить прогодувати жителів США протягом 6 тижнів.

Найбільший металічний силос від Sukup в США

Найбільший силос для зберігання кукурудзи у світі може вмістити понад 95 тис. т зерна. Його розробила та побудувала компанія Sukup Manufacturing Co. в Мейсон-Сіті, що у штаті Айова.

Силос складається з 30 кілець діаметром 50 метрів та має висоту 16 метрів. Будівництво коштувало $10 млн.

Цим проєктом компанія Sukup побила власний рекорд 2018 року, коли побудувала два силоси на 86,4 тис. т кожний для біоетанолового заводу.

Найбільший силос для зберігання кукурудзи у світі. Джерело: worldrecordacademy.org

Новіший проєкт поки що вважається найбільшим силосом. Для його конструкції Sukup використовувала патентовані ламіновані пластини та спеціальні кріпильні болти. Фундамент робили більш ущільненим, аби він витримав величезну вагу, а для даху також враховували потенційне снігове навантаження.

Біля силосу розташована приймальна яма об'ємом 77 тонн. З ями зерно подається на норію продуктивністю 1 тис. т на добу, а потім на стрічковий конвеєр над силосом. Зерно з ємності постачають на біоетанольний завод конвеєром потужністю 400 т на годину.

У силосі достатньо місця, щоб припаркувати всередині літак Boeing 767.

Найбільший силос для зберігання кукурудзи у світі. Джерело: worldrecordacademy.org

Будівництва найбільших елеваторів в Індії та Туркменістані

В кількох країнах обговорюють проєкти створення найбільших зернових комплексів. Один з них планують побудувати в Індії, в окрузі Раджуорі. Конкретні цифри не називають, але йдеться про «сучасний, найбільший у світі зберігальний комплекс для зерна, спрямований на революцію в аграрному секторі, що допоможе селянам та підвищить їх доходи». 

Зараз обговорюють особливості проєкту та визначають земельну ділянку під будівництво. Зазначається, що в регіоні немає жодного подібного підприємства. 

В Туркменістані також планують побудувати найбільше в світі зерносховище. Турецький виробник силосів Çukurova Silo уклав контракт на зведення елеватора місткістю 1 млн т. Про це повідомляли в 2021 році.

Йшлося про те, що проєкт стане найбільшим за площею, потужністю та складністю конструкції. Комплекс буде включати систему транспортування, автоматизації, комплекс для сушіння та очищення зерна. На 2021 рік повідомлялося, що будівельна компанія вже почала реалізацію проєкту, включаючи техніко-економічне обґрунтування, проєктування, виробництво обладнання та його доставку на об'єкт.

Ми живемо зараз в іншій реальності, але українські елеватористи навіть в час війни не припиняють модернізацій та будівництва нових підприємств. Читайте про них в матеріалі «Де активно будували елеватори цього року».

Підготувала Олена Гайдук, Elevatorist.com