Україна та Польща домовилися про будівництво трубопроводу для експорту української рослинної олії

Під час підписання Меморандуму про будівництво експортного олійного трубопроводу
Під час підписання Меморандуму про будівництво експортного олійного трубопроводу
Джерело фото: Прес-служба Мінагрополітики

Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство інфраструктури України, Міністерство сільського господарства та розвитку села Республіки Польща, а також Міністерство інфраструктури Республіки Польща уклали чотиристоронній Меморандум щодо проекту з будівництва транскордонного трубопроводу, через який транспортуватиметься українська рослинна олія до порту міста Гданськ.

Про це повідомила прес-служба Мінагрополітики.

Найближчим часом Україна та Польща створять робочу групу, метою якої стане напрацювання технічних характеристик та умов будівництва трубопроводу та двох терміналів.

«Останні пів року ми активно працювали над нарощенням обсягу експорту вітчизняної с/г продукції через спільні пункти пропуску з Польською Республікою. Ми також працюємо над скороченням черг на українсько-польському кордоні», — зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Для довідки: українська соняшникова олія до війни експортувалась до 107 країн світу, а найбільші її споживачі розташовані в Європі (37 %), Південно–Східній Азії (29 %) та Азії (14,9 %).

Нагадаємо, як повідмляють новини, в пресслужбі Міністерства фінансів Польщі прокоментували колапс руху вантажівок на українсько-польському кордоні.