Чотири місяці блокування українських портів та інші неприємності: як світ живе в новій кризі — дайджест

Як ведеться Азії, Африці і Європі в найбільшій після 2008 року кризі?
Як ведеться Азії, Африці і Європі в найбільшій після 2008 року кризі?
Джерело фото: Зображення Gerd Altmann із сайту Pixabay

Війна та блокування портів в Україні, засухи в країнах, які могли б компенсувати нестачу зерна на світовому ринку, дефіцит добрив та кормів, подорожчання енергоресурсів — аналітики кажуть, що у світі, можливо, ніколи не було стільки одночасних збоїв у сільському господарстві. І це означає, що повернення до глобальної продовольчої безпеки може зайняти роки. Від початку вторгнення рф в Україну пройшло 4 місяці. Elervatorist.com зібрав дайджест про деякі проблеми Азії, Африки і Європи на цей час.

Азія: запаси пшениці в Ємені вичерпаються в липні

Індія. Нинішній рік мав стати перспективним для індійської пшениці, і саме Індія могла частково компенсувати заблоковане українське зерно на світовому ринку. Але підтоплення і рекордна спека скоротили майбутній врожай, й Індія заборонила експорт пшениці за виключенням країн, що критично потребують зерна.

«З серпня я прогнозував, що запаси Індії будуть 20 млн т. Коли USDA заявило, що в нас буде 28,3 млн т. Мабуть, вони не знають реальні цифри по споживанню. На основі чого таке припущення, не зрозуміло. Їхні цифри вводять в оману», — прокоментував представник Grain flour India pvt ltd Сандеп Бансал на в  Zoom-конференції Trend&Hedge Club, писав  Kurkul.com.

Загальна інфляція в Індії у квітні досягла восьмирічного максимуму, зростають ціни на всі харчові продукти. Аналітичний центр державної політики NITI Aayog заявив, що зростання цін на пшеницю в країні неминуче, попри обмеження експорту, оскільки індійська економіка не може бути ізольована від глобальних подій. Зараз вартість пшениці в Індії зросла на 6-7%.

Вартість пшениці в Індії зросла на 6-7%, у світі —  до 30%.

Ємен. Країна з населенням близько 30 мільйонів людей імпортує більшу частину харчових продуктів. ООН щомісяця годує 13 мільйонів людей. Минулого тижня представники Всесвітньої продовольчої програми заявили, що харчові пайки для цих людей скоротили, і це робиться вже не вперше. Перебої зі світовими постачаннями пшениці через війну в Україні та заборону Індії на експорт посилять голод в Ємені. Представник уряду 24 червня заявив, що запаси пшениці в країні можуть закінчитися до середини липня.

Бангладеш. Війна в Україні та подорожчання сировини і харчів відбилися в Бангладеші підвищенням продуктової інфляції, яка зросла максимально за останні 8 років. Уряд Бангладешу зараз закуповує пшеницю в Індії, яка стала основним експортером для країни через низькі ціни на культуру та короткі терміни постачання. Бангладеш закупив уже 1,5 млн т індійського зерна. Загалом у 2022/23 фінансовому році планується імпортувати 6,2 млн т пшениці з Індії.

Також Бангладеш розглядає варіант імпорту пшениці із росії, оскільки вона дешевша за індійську. Однак, країна побоюється санкцій, які можуть виникнути через фінансування рф.

Індонезія. Щоб стримати зростання цін на харчові продукти та зменшити дефіцит олії на внутрішньому ринку, Індонезія припинила експорт пальмової олії на три тижні. Через це ціни на олію у світі зросли на 200%. Експорт відновили, дефіцит олії та зростання цін на продукти в Індонезії продовжується.

Таїланд. Країни Азії шукають заміну дефіцитному зерну, яке йшло на комбікорми. На фоні нестачі зернових у світі в Таїланді виріс експорт продуктів з маніоку на 28%. Таїланд, найбільший у світі експортер маніоку, відвантажив 4,6 млн тонн коренеплодів та продуктів їх перероблювання, включаючи тапіоку, крохмаль з маніоку та гранули, на суму 1,55 млрд доларів США. Майже 70% експорту закупив Китай, решту імпортували в Японію, Індонезію та Південну Корею.

Африка: збільшення виробництва борошна на 5% і тестування більш економного рецепта хліба

Єгипет. Один із найбільших імпортерів пшениці у світі наразі купує культуру в Індії, яка не обмежує експорт не тільки для Бангладешу, але і для Єгипту. За останні тижні Єгипет закупив 180 тис. т індійської пшениці та 825 тис. тонн пшениці з Європи та рф. Також уряд Єгипту закупив 3,9 млн т пшениці місцевого врожаю. Як зазначається, поточних запасів зерна в країні вистачить на 6 місяців. Загалом за пів року Єгипет збирається імпортувати близько 10 млн тонн пшениці.

Крім того, в Єгипті шукають способи виробляти більше борошна для хліба, який отримують за субсидіями понад 70 мільйонів жителів. Для цього збираються підвищити відсоток виробництва борошна із пшениці з 82% до 87,5%. Також в країні тестується додавання до пшеничного борошна картоплі.

Зростання індексу споживчих цін на продукти харчування на квітень 2022 року. Графік Reuters

Туніс. Північноафриканська країна бореться із витратами на імпорт продовольства, які виросли через війну в Україні. Цього року в Тунісі сподівалися забезпечити власними силами 1,8 млн т пшениці (на 10% більше минулого року), проте аномальна спека та пожежі завдають серйозних збитків урожаю зерна в Тунісі. Профспілка фермерів прогнозує, що врожай не виправдає сподівань уряду і в кращому випадку досягне 1,4 млн т. Деякі фермери раніше збирають пшеницю, і отримують менший врожай, оскільки бояться втратити все через пожежі.

Спалена пшениця на полях

Європа: інфляція, продаж змішаної олії та проблеми супермаркетів

Іспанія. Вторгнення Росії в Україну та подальший тиск на енергетичні та продовольчі ринки спровокували зростання інфляції в Іспанії. За 12 місяців  зросла інфляція зросла до 10,2% у червні. Це вперше з квітня 1985 року інфляція перевищила 10%. Уряд Іспанії вже вдруге виділяє пакет допомоги на суму 9,45 мільярда доларів, щоб допомогти бідним домогосподарствам.

Великобританія. Споживчі ціни в країні максимально підскочили за останні 40 років у травні, і досягли 9,1%. Загалом у Великобританії, як і у всій Європі, зросли ціни практично на всі харчові продукти. За словами представника однієї із торговельних мереж у Великобританії Iceland Foods, весною вартість соняшникової олії зросли на 1000%, і важливішою стала проблема не ціни, а наявності. Загалом від початку року відсутність рослинної олії принесла британським продавцям втрачених продажів на 18 мільйонів фунтів стерлінгів.

Через дефіцит соняшникової олії виробникам харчових продуктів Великобританії дозволили заміняти її в рецептурі на інші види олій – пальмову, кокосову, соєву, і тепер вже кукурудзяну, а також не змінювати маркування на пакуванні. Також виробники почали продавати суміші соняшникової й рапсової олій.

Однак в кінці червня ситуація обіцяє налагодитися. Один із виробників підтвердив, що вже пропонує соняшникову олію у звичайних об’ємах вперше після вторгнення Росії в Україну. Пропозиції відновилися завдяки збільшенню посівів соняшнику в країнах Європи та поновленню експорту соняшникової олії з України.

У Великобританії продають суміші соняшникової й рапсової олій

Загалом мережі магазинів в Європі зіткнулися зі зниженням купівельної спроможності населення. Наприклад, виробники та супермаркети в Британії й Франції скорочують виробництво/продаж деяких лінійок товарів. Це робить більш доступними продукти, що залишаються на полицях.

«Як і роздрібні продавці по всьому світу, британські мережі, включаючи лідерів ринку Tesco і Sainsbury's, борються зі зростаючими цінами на товари, нестачею основних продуктів та робітників, а також безгрошів'ям споживачів», — пише Reuters.

Країни G7 запланували виділити 4,5 мільярда доларів для розв'язання проблеми глобальної нестачі продовольства, що виникла через російське вторгнення в Україну. Проте війна ще не закінчилася, і аналітики прогнозують, що після настання миру налагодження продовольчої безпеки у світі може зайняти не один рік.

Підготувала Олена Гайдук, Elevatorist.com