Будівництво овочесховища: скільки коштує та кому вигідно будувати

Вибір технології зберігання, обладнання, вартість будівництва овочесховища
Вибір технології зберігання, обладнання, вартість будівництва овочесховища
Джерело фото: Elevatorist.com

Нова для нас тема — будівництво овочесховищ — досить несподівана. Але війна принесла аграріям крім нових викликів і шанс подивитися на ринок під іншим кутом зору і побачити варіанти, які раніше були приховані відносною стабільністю. Отже, яке обладнання потрібно для овочесховища, яка приблизна вартість будівництва, кому вигідно зводити овочесховища, читайте в матеріалі.

Умови для зберігання овочів і фруктів у сховищах

Спеціально обладнані приміщення для зберігання овочів і фруктів, в яких зберігається свіжа продукція від 2-х місяців до року, і навіть більше, — це і є овоче- або фруктосховища. Овочі можна зберігати в сховищах по-різному:

  • у контейнерах,
  • насипним способом.

Який саме варіант вибрати — залежить від культури та терміну зберігання, бо кожному виду овочів чи фруктів потрібні свої умови: певна температура, вологість повітря і т.д. Деякі овочі можна зберігати в одному сховищі, але для цього потрібно передбачити наявність різних камер з певними умовами для кожного продукту.

«Комбінувати можна зберігання таких продуктів, як капуста, морква та буряк, але для них потрібні трошки різні умови. Тому мають бути окремі камери в сховищі, де ці умови можна гнучко змінювати», — звертає увагу пояснив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

Зберігання овочів насипним способом

Навіть одна і та ж культура може вимагати різних умов. Наприклад, для картоплі можна збудувати дешевше картоплесховище ангарного типу, де овоч зберігатиметься насипом. Але, за словами Андрія Ярмака, для насіннєвої картоплі такі умови вже будуть не ідеальні. Тому вибір технічних характеристик овочесховища залежить передусім від стратегії компанії.

«Навіть для одного продукту, але різних сортів, в ідеалі потрібні різні камери. Особливо це стосується фруктів. Звичайно, якщо ми говоримо про мінімізацію втрат та зберігання продукції високої якості. Багато хто зберігає все підряд в тих самих камерах. Але це хибний і малоефективний шлях», — каже експерт.

Отже, при розробці концепції майбутнього овочесховища варто проаналізувати:

  • які культури будуть зберігатися,
  • який об’єм овочів або фруктів потрібно зберегти,
  • які оптимальні способи їх зберігання,
  • терміни зберігання,
  • куди підуть ці овочі надалі.

І вже від відповідей на ці питання формується подальший розвиток проєкту сховища.

Обладнання та інфраструктура для овочесховища

Якщо для зберігання зерна важлива відсутність вологи і провітрювання, то овочі та фрукти також реагують на температуру та склад повітря, наявність світла в сховищі тощо. Щоб сповільнити процеси дихання, пророщування, випаровування вологи з продукту, треба, як мінімум, контролювати температуру і вологість.

Вентиляція в овочесховищі

Вентиляційно-кліматичні системи — це основне необхідне обладнання, що дає можливість якісно зберігати овочі і фрукти. Капусту, коренеплоди та цибулю достатньо тримати у спеціалізованих сховищах з гарним контролем температури та вологості повітря. Плоди та ягоди вимагають для зберігання холодильні установки та контроль газового режиму.

«В сховищах дуже багато різного обладнання. Крім вологості і температури, можуть бути, наприклад, абсорбери етилену (вони взагалі дуже поширені), обладнання для створення РГС (регульованого газового середовища) і т. д.», — розповів Андрій Ярмак.

Пропозицій по такому обладнанню на ринку багато, починаючи від дешевих і закінчуючи дорогими варіантами іноземних виробників. Експерт радить обирати якісне, надійне і перевірене, тому що при збоях в роботі обладнання можна втратити тисячі тонн продукції.

Крім умов для зберігання, також варто подбати про механізацію завантаження/розвантаження продукту, подальшу доробку овочів, наприклад, сортування, очищення, пакування. Все це дозволить вигідно продати збережене.

Так, як і на елеваторах, на овочесховищах має бути лабораторія для оцінки якості продукту. Саме сховище повинне відповідати санітарним вимогам HACCP.

Скільки коштує збудувати овочесховище?

Вартість зведення овочесховища залежить від типу продукції, що зберігатиметься, та розміру приміщень. Довші терміни та складність зберігання продукту здорожчують реалізацію.

«Наприклад для картоплі можна збудувати масштабний проєкт на 5-10 тис. тонн з розрахунку в 350-400 доларів на тону зберігання. Звичайно, це без доробки, яка зараз дуже потрібна. А для яблук надсучасні варіанти сховищ можуть коштувати у 2-3 рази дорожче в розрахунку на кожну тонну», — каже Андрій Ярмак.

А ось зберігати свіжий столовий виноград ще більш вартісно. Як пояснив спеціаліст, при зберіганні цих ягід використовується сірка, тому всі елементи в сховищі мають бути зі стійких до іржі матеріалів, а це дуже дорого.

Лінія доробки картоплі в овочесховищі

Кому буде вигідно збудувати овочесховище?

Щоб закладені в будівництво фінанси окупилися, Андрій Ярмак радить зводити овоче- і фруктосховища тим господарствам, де вирощують великі врожаї продукції. Заробити на оренді або шляхом закупки і подальшого продажу продукту не вийде.

«Якісне сховище —  це дуже дорогий проєкт, тому оренда має бути дуже високою, щоб перекрити інвестиції. А високу оренду за неторгове приміщення поставити неможливо. Щодо спекуляції на ціні (багато хто хоче купити дешево і продати дорого), то вартість продукції під час її збирання далеко не завжди є нижчою, ніж після зберігання. Більш того, десятки тисяч тонн овочів та інколи й фруктів, куплених восени дорого і збережених багато місяців, фактично йде на смітник», — пояснює експерт.

Також варто звернути увагу, що потрібно вирощувати продукцію спеціально для тривалого зберігання. Якщо в господарстві не готові повністю змінювати технологію вирощування — сорти, захист рослин, методи та способи збирання врожаю — то не варто братися за будівництво.

«Адже сховище —  це не санаторій. Якість продукції в ньому може тільки погіршуватися. Покращити її неможливо. А продукція неідеальної якості зберігатися не буде», — наголошує Андрій Ярмак.

Лінія доробки моркви в овочесховищі

Якщо господарства мають невеликі об’єми врожаїв — до 1200 тонн однорідної продукції для тривалого зберігання — експерт радить не вкладатися в будівництво власного сховища.

«При менших обсягах вартість сховищ в розрахунку на тонну зберігання буде стрімко зростати», — пояснює він.

Виробникам з меншою кількістю продукції Андрій Ярмак радить організовувати кооперативні зерносховища, наприклад, приватні камери для окремих виробників під спільним дахом і зі спільною інфраструктурою.

Олена Гайдук, Elevatorist.com