Ціни на зерно в Україні та світі — тижневий дайджест 11-16.04.2022

Ціни на зерно в Україні та світі вже котрий тиждень поспіль демонструють стійкі тенденції
Джерело фото: Elevatorist.com

Ціни на зерно в світі та в нашій країні продовжують дотримуватися тенденції — світові поволі зростають, внутрішні українські поволі падають. Попит трейдерів на українське зерно залишається низьким через блокаду чорноморських портів Великої Води.

Світові ціни на зерно

Минулий тиждень завершився на американських та європейських біржах так само, як і позаминулий — загальним зростанням. Подорожчали пшеничні контракти.

«Цього разу найбільше зростання за тиждень виявили французькі травневі пшеничні контракти. Динаміка піднесення цих котирувань порівняно з минулим періодом збільшилася майже втричі. Американські контракти пшениці зросли більш ніж на 5% із зменшенням пропорції підвищення. Травневі контракти пшениці з Британії піднялися на рівень понад 4%», — інформують аналітики «КазахЗерно.kz»

Кукурудзяні контракти на світових ринках також не відстають. Після пасхальних католицьких свят, у понеділок, ф'ючерси на кукурудзу товарної біржі Чикаго перевищили $8 ($8,07-8,10) за бушель — це майже десятирічний максимум. Пальне, що підігріває ціни, те ж саме — несприятливі погодні умови в США та воєнний конфлікт в Україні.

Війна в Україні підштовхує вгору світові ціни на зерно

Загалом з 8 по 15 квітня

На біржі Чикаго (СВОТ):

  • Пшеничні контракти підвищилися з $10,496 до $11,045/бушель, або на 5,2% ($405,8/т);
  • кукурудза піднялася з $7,68 до $7,8375 $/бушель, або на 2% ($308/т);
  • соя впала з $16,89 до $16,6525/бушель, або на 1,4% ($611,8/т).

У Європі на біржі LIFFE у Лондоні:

  • Травневі контракти пшениці підвищилися з 307,75 до 321 фунта за тонну, або на 4,3% ($420,5/т).

У Парижі на біржі MATIF:

  • Травневі пшеничні контракти зросли з €374,5 до €400,75 /т, або на 7% ($432,8/т);
  • вересневі контракти пшениці зросли з €352 до €366,5/т або на 4,1% ($395,8/т);
  • червневі контракти кукурудзи зросли з €323,25 до €332,5 /т ($359,1/т);
  • котирування ріпаку зросли з €958 до €1012,75 /т ($1093,8/т).

Ціни на зерно в Україні

Внутрішній ринок України залишається перенасичений зерном. Безумовно, надлишки тиснуть на ціни. Так фуражна кукурудза с початку місяця вже втратила 500-1200 грн/т. Станом на 13 квітня ціни попиту від переробників на фуражну кукурудзу були в межах 6100-7000 грн/т СРТ. На півдні закупівельні ціни вищі, вони сягають 7400 грн/т. Аналітики ІА «АПК-Інформ» кажуть, що ключові споживачі вже сформували необхідні для роботи запаси кукурудзи, а надалі просто за необхідності невеличкі партії.

«Багато птахівницьких і тваринницьких підприємств, які опинилися в безпосередній близькості до зони активних бойових дій або на окупованих територіях, тимчасово не могли нормально функціонувати і в окремих випадках зіткнулися з необхідністю безкоштовної роздачі худоби та птиці або їхньою масовою загибеллю, що також сприяло зниженню цін», — зазначають аналітики.

До того ж, багато покупців повідомляють про намір подальшого зниження цін попиту на тлі активного надходження пропозицій та готовності аграріїв поступатися в ціні.

Внутрішній ринок української кукурудзи перенасичений пропозицією

Аналітики SPIKE BROKERS зазначають, що на експортних напрямках українська кукурудза все ще продовжує перенасичувати всі логістичні ланцюжки — пропозиція перебільшує попит та логістичні можливості. Українські гравці недоотримують $50-70/т, бо змушені переплачувати за додаткову залізничну та автомобільну логістику.

«Варто відзначити про балансування відвантажень кукурудзи в основному в двох напрямках — Румунія та Польща. В напрямку DAP Константа (Румунія) кукурудза торгувалась в діапазоні €275-285. В цьому напрямку зосереджено близько 3 тис. вагонів», — пишуть аналітики. 

В Україні також ще доволі суттєві залишки пшениці. Попит з боку вітчизняних переробників епізодичний, в основному купують маленькі партії. Ціни на пшеницю не змінилися — залишаються в діапазоні ₴7000-7500 DAP завод.

За інформацією аналітиків SPIKE BROKERS, млини Східної Європи (Румунії,Польщі,Угорщині,Словаччині) в залежності від логістичних витрат готові платити за продовольчу пшеницю з України в діапазоні $360-400 за тонну.

«Експорт пшениці хоч і не заборонений, але спостерігається певна затримка в отриманні ліцензій експортерами. Внутрішній попит в Україні суттєво перенасичений пропозиціями», — повідомляють експерти.

Європейські млини охоче закуповують українську пшеницю

Щодо цін на соняшник, то вони протягом тижня скоригувалися вниз — $735-745 DAP Румунія та Болгарія. На ринку існує перенасиченість пропозиції олійної. Премія за ВО соняшник зберігається в діапазоні $40-50/т.

Міжнародні трейдери зупинили купівлю українського зерна — в основному, закуповується европейський ринок переробників. На тлі суттєвого дефіциту логістичних експортних можливостей України ДП «Білгород-Дністровський морський торгівельний порт» до відкриття Чорного моря для судноплавства прийняв рішення працювати у форматі транспортно-логістичного центру.

Щодо можливостей Б-ДМТП, то на території логістичного центру є відкриті вантажні склади площею 180 тис. м² та криті вантажні склади площею 12,5 тис. м², в тому числі рампові під залізничні вагони та зернові склади. Система  залізничних колій може помістити 60 вагонів у режимі очікування, також в наявності закрите TIR паркування на 200 автомобілів.

В цілому за минулий тиждень станом на 16 квітня 2022 року за даними SPIKE BROKERS проторговано:

  • соняшник (48% олія) DAP доставка авто до Румунії з поставкою у квітні-травні — $735
  • соняшник (48% олія) DAP доставка авто Болгарія (квітень-травень) — $770
  • кукурудза DAP доставка авто Рені Україна (квітень)—$245
  • кукурудза DAP з/д-доставка Констанца Румунія (квітень-травень) — €280

Майя Муха, Elevatorist.com