Потужностей для виробництва олії в Україні вистачить, не дивлячись на війну

Попри активні бойові дії в окремих регіонах України, потужностей для виробництва соняшникової олії вистачить. Виробники вже зараз при переробці соняшнику орієнтуються на логістику — можливість збуту продукції. 

Про це йдеться в аналітичному матеріалі Latifundist.com «Олійні в умовах війни: посів, залишки, переробка, умови зберігання».

За даними Latifundist.com, в Україні близько 70 заводів із переробки соняшнику, базова потужність яких 1 753 800 т/міс — близько 58 тис. т/добу. Після початку війни близько 34 заводів зупинили свою роботу.

ОЕЗи в Харківському регіоні та Одесі припинили свою роботу на невизначений термін. Потужності зупинилися й у припортових містах: поблизу Маріуполя зупинився завод «Сателіт» китайської корпорації COFCO. Загалом підприємства в «гарячих» регіонах виробляли 29,3 тис. т продукції за добу.

До того ж, 20% потужностей, що знаходяться на територіях із активними бойовими діями, належали мультинаціональним компаніям: Bunge, COFCO, CargillADMGlencore. На заводах цих компаній вироблялося близько 14 тис. т олії за добу. 

Близько 18% потужностей із переробки соняшнику в Україні належать Kernel. Переважно заводи компанії розміщені в Кіровоградській, Харківській, Полтавській, Одеській та Миколаївській областях. Серед 9 підприємств виробника лише 4 знаходяться в областях без активних бойових дій та виробляють до 5,6 тис. т олії за добу. 

Зважаючи на ситуацію у країні, визначити, які заводи відновлять свою роботу після закінчення війни, — неможливо. 

Нагадаємо, Європейський Союз зіткнувся з нестачею соняшникової олії, оскільки через війну Україна не може експортувати продукцію.