В Європі нестача олії через війну в Україні — Reuters

Європейський Союз зіткнувся з нестачею соняшникової олії, оскільки через війну Україна не може експортувати продукцію.

Про це повідомила група виробників олії FEDIOL, пише Reuters.

Переробне підприємство Європи отримують 35-45% олії з України, а доступних запасів у ЄС, за оцінками, вистачить на чотири-шість тижнів, йдеться у заяві.

«Ймовірно, що після цього періоду відсутність нерафінованої соняшникової олії та обмежені альтернативи призведуть до нестачі рафінованої/бутильованої соняшникової олії на європейському ринку… це відчуватиметься аж до рівня споживачів», — повідомляє асоціація.

Соняшникова олія, яку отримують шляхом переробки насіння соняшника, переважно використовують для приготування їжі. Оскільки на Україну та Росію припадає близько 80% світового експорту продукту, вторгнення Росії до України змусило імпортерів, таких як ЄС та Індія, шукати альтернативні джерела постачання.

За словами FEDIOL, війна зупинила постачання української соняшникової олії до ЄС, яке зазвичай становить близько 200 тис. т на місяць. Виробники ЄС намагалися пом'якшити наслідки війни, спрямовуючи обмежені обсяги соняшникової олії, призначеної для виробництва біодизельного палива, на продовольчий ринок, додаючи інші продукти, такі як ріпакова олія, соєва олія та тропічні олії.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України обмежив експорт низки продовольчої продукції, зокрема жита, вівса, гречки, проса та цукру.