Елеватор зайвим не буває — Viterra повернула до роботи Пеньківський ЗПК на Вінниччині

Світовий зернотрейдер Viterra інвестував кошти в елеваторні активи на Вінниччині
Світовий зернотрейдер Viterra інвестував кошти в елеваторні активи на Вінниччині
Джерело фото: Elevatorist.com

На Вінниччині після 4 років простою на елеваторний ринок повернувся Пеньківський ЗПК. Повернувся, змінивши власника — з червня 2024 року зерносховище увійшло до складу активів відомого світового трейдера, компанії Viterra.

Конкуренція в регіоні у цьому сегменті ринку висока, фермери заможні, у багатьох з них є свої потужності для зберігання та доробки зерна. Тож на що розраховують в компанії, інвестуючи кошти в елеваторний ринок під час воєнних дій в Україні; чи потрібен місцевим аграріям ще один елеватор — нам розповіли під час офіційного відкриття Пеньківського ЗПК.

Можливості та потужності Пеньківськго ЗПК

Пеньківський ЗПК має загальний обсяг одночасного зберігання 26 тис. тонн зерна, він будувався у 3 етапи. Підприємство розташоване на території 2,2 га. За словами головного інженера ПЗПК, це був перший елеватор на Вінниччині, на якому у 2006 році встановили металеві силоси (від GSI).

Загальний обсяг зберігання на Пеньківському ЗПК складає 26 тисяч тонн зерна

Потім елеватору додали ще потужностей та провели реконструкції зерносушильного обладнання — замінили стару сушарку, поставили LAW потужністю 1000 тонн кукурудзи на добу.

Пеньківський ЗПК має змогу проводити доробку зернових партій

В 2015 році була проведена ще одна реконструкція, додали три 5-тисячні ємності і нову точку прийомки з автотранспорту із завальною ямою на 60 кубів. В 2017 році поміняли транспортне обладнання, воно було потужністю 60 т/год, а поставили на 125 т/год. Транспортери також американського виробництва.

В результаті отримали ефективний і сучасний маршрутний елеватор, який представлений трьома окремими зерновими комплексами. Транспортних маршрутів понад 50. Одночасно тут можна формувати 3 експортні партії.

На елеваторі є і підлогове зберігання, склад на 3 тис. тонн. Його використовують у роботі з соняшником, контролювати якість зберігання олійної в складі простіше — до зерна є доступ з усіх сторін.

Склад для зберігання партій соняшника на Пеньківському ЗПК

Логістичні можливості

На Пеньківському ЗПК відвантаження зерна на залізницю здійснюється маршрутами. До підприємства прокладена власна під'їзна колія, є свій тепловоз, який може виїжджати на головні колії південно-західної залізниці, брати порожні маршрути та виставляти завантажені вагони.

Директор Вінницької філії ПІІ «ВАЙТЕРРА УКРАЇНА» зазначає, що через свою збалансовану ємність одночасного зберігання і залізничне сполучення із шляхами загального користування Пеньківський ЗПК являє собою автоматизований зерновий термінал з перевалки і повністю відповідає філософії компанії: at Viterra, we believe in the power of connection, тобто впевненість в силу поєднання виробників і споживачів.

Фактично Пеньківський ЗПК являє собою автоматизований термінал для перевалки збіжжя на залізничні вагони


«Часткове зберігання тут можливе, адже 26 тисячі тонн можна зберігати, накопичувати експортні партії, наприклад. Але підприємство більше розраховано на відвантаження до портів і далі на експорт», — каже директор Вінницької філії ПІІ «ВАЙТЕРРА УКРАЇНА».

Контроль якості зерна

На момент нашого візиту Пеньківський ЗПК прийняв близько 6 тис. тонн збіжжя. Більше всього — не ГМО ріпаку, 3400 тонн, по 200 тонн ячменю та соняшнику, а решта обсягу складає пшениця 3-2 класу.

«Цього року забагато фуражу. Зазвичай його менше. Фураж стандартний: по білку, по битих зернах; немає такого, щоб по якомусь показнику перевели класну пшеницю в фураж. Таке інколи буває по низькій натурі, по якомусь іншому показнику. В цьому році показники пшениці відповідають класам, і хвороб майже не зустрічалося: сажки, фузаріозу не було. Жарко, ці грибки не розвилися. Клопи теж в нормі», — говорить керівниця ВЛ Пеньківського ЗПК.

В цьому році якість пшениці відповідає класам, говорить очільниця виробничої лабораторії Пеньківського ЗПК

Лабораторія Пеньківського ЗПК акредитована на роботу з усіма основними видами зернових та олійних. Відбір проб здійснюється автоматично, якість визначають за експрес-аналізом. Viterra оновила лабораторне обладнання на елеваторі: до існуючого аналізатора Інфратек FOSS скоро приєднається більш сучасна його модель; лаборанти вже працюють з новою сушильною шафою Memert, новою пуркою та приладом для ПЧП Perten.

Сушильна шафа Memert
Прилад для визначення ЧП Perten
Мікроскоп та рідер для експрес-аналізів на ГМО та мікотоксини

Є в лабораторії тепер і рідер для експрес-аналізу, який визначає наявність ГМО в зерні.

«В цьому році ми робили кількісний та якісний ГМО-аналіз. Визначали кількість ГМО в продукції, це займало більше часу, але це нам давало можливість або відмовити клієнту, або прийняти зерно. На цьому ж приладі можна визначити мікотоксини. Потреби в такому аналізі поки що не було, таких контрактів, які б ставили обмежувальні норми до якихось показників мікотоксинів, не підписували», — пояснює начальник ВЛ Пеньківського ЗПК.

Фермери та конкуренція

Пеньківський ЗПК — єдиний елеватор у Viterra на Вінниччині. Але далеко не єдиний в регіоні — тільки на залізничній станції він третій. А ще неподалік працює зерносховище ЛуЇ Дрейфуса. Директор Вінницької філії ПІІ «ВАЙТЕРРА УКРАЇНА говорить — не дивлячись на такі умови, в компанії сподіваються, що зможуть конкурувати в ринку.

«Щодо Вінницького регіону, то ми вирішили бути ближче до виробника, хотіли би бути на прямому контакті з аграріями. Взагалі ціль компанії — безпосередньо працювати прямо з виробником. Цей елеватор дасть нам змогу надавати фермерам послугу перевезення до порту, або робити це самим для себе», — розповідає директор Вінницької філії ПІІ «ВАЙТЕРРА УКРАЇНА».

У Viterra впевнені, що зможуть ефективно конкурувати на елеваторному ринку

Свою нішу в ринку розраховують завойовувати відкритістю роботи, ціною на зерно та логістичними перевагами зерносховища.

Щодо самих виробників, то їх в регіоні вистачає. Фермери Вінничини більшою мірою давно вже забезпечені власними зерноскладами та сушарками, з «коліс» зерно тут не продають. Тож від Пеньківського ЗПК чекають більше трейдингових пропозицій.

Власник ф/г «Агродар» говорить, що в елеваторних послугах має часткову потребу, коли рік врожайний, а власних потужностей не вистачає. Тоді осінню господарство проводить реалізацію надлишкового зерна. Зазвичай врожай закладають у власний невеличкий елеватор на довгострокове зберігання, а потім, в сезон підвищених цін, продають.

Мають в господарстві й досвід прямих експортних контрактів — возили зерно у порти Одещини, були також експортні контракти в Румунії. Від Пеньківського ЗПК фермер чекає якісного трейду.

«Я знаю компанію досить давно, ми мали з ними контракти і раніше, до 2022 року. Потім, під час війни, співпрацювали в Одеському порту. Те, що вони сюди прийшли — то дуже добре. Це великий трейдер, один з самих більших в Україні, мені з ними завжди працювати було легко і вони ніколи не підводили. Я, із свого боку, також намагався не підводити; якщо контрактувався, то для мене це було обов'язком — виконати контракт», — говорить власник ф/г «Агродар».

Головне в роботі — вчасно виконувати свої обов'язки по контракту, вважає власник ф/г "Агродар"

Його колежанка-фермерка оброблює 2000 га земель. Господарство також забезпечене власними потужностями зберігання та доробки зерна. Певну кількість врожаю реалізують через сторонні елеватори.

«Ми практикуємо 2 види продаж: укладаємо зовнішньоекономічні контракти, експортуємо напряму, а також користуємося трейдерськими послугами елеваторів», — каже вона.

І пояснює, що прямий експорт — це валютна виручка, вона іде без ПДВ, з нульовою ставкою. Для фермерки це гра «в довгу», коли є можливість покласти кошти і чекати валютних коливань. Якщо ж кошти потрібні сьогодні і зараз, то краще продажі у гривні. А в гривні найкращу ціну дають, звичайно, трейдери.

Вона говорить: найцікавіше, що може запропонувати їй елеватор — це ціни на зерно.

«Все завжди упирається в ціну. Ми сподіваємося, що великий трейдер, який має можливість підписувати зовнішньоекономічні контракти по поставці сільгосппродукції, зможе здобути кращу ціну для себе, і відповідно, запропонувати кращу ціну для виробника», — вважає фермерка.

Елеватор зайвим не буває — впевнена чарівна фермерка з Вінниччини

Також вона зазначає, що існує ще одне важливе питання — в її господарстві немає власного автотранспорту, тому наявність послуги автоперевезення на елеваторі для неї дуже важлива річ.

«Цей елеватор в 2021 році призупинив свою діяльність, але до його зупинки нам, виробникам, було краще, оскільки складалася більша конкуренція — ми могли подзвонити до одного покупця, подзвонити до другого і обрати кращі умови. Тому відновлення діяльності Пеньківського ЗПК для нас, аграріїв, це позитивний момент. Елеватор зайвим не буває», — резюмує і посміхається фермерка.

Майя Муха, Elevatorist.com