На Вадул-Сіретському терміналі Alebor Group обладнання підібрали для максимальної оборотності

За більше ніж рік роботи «Вадул-Сіретський термінал» ГК Alebor Group відвантажив понад 1 млн тонн зернових та олійних. Як розповів сайту Elevatorist.com генеральний директор елеваторного напрямку Групи Олексій Цуркан, складнощів в цьому процесі не виникало, бо саме під такі задачі — швидке та якісне перевантаження збіжжя і відправку його на експорт — термінал і створювали. По суті будували «сухий порт», тому вже на етапі проєктування врахували всі можливі потреби клієнтів. Отож вдала комбінація обладнання дає змогу терміналу чітко виконувати технічні задачі, а ефективна робота менеджерів дозволяє отримувати більш лояльні ціни на логістику з боку румунської сторони. 

Перевалка буває різною, на «Вадул-Сіретському терміналі» обрали варіативність послуг 

Перевалювати збіжжя через кордони з ЄС можна двома способами. Перший — «прямий варіант», тобто перевантаженням зерна за допомоги «Ковчегів» безпосередньо із українських вагонів та автомобілей в вагони ЄС. 

Другий, більш затратний для інвесторів варіант, — це будівництво повноцінного потужного елеватора з усіма традиційними послугами — від перевантаження на транспорт ЄС, до доведення зерна до потрібних показників якості. ГК Alebor Group пішла другим шляхом.

Олексій Цуркан, Генеральний директор елеваторного напрямку ГК Alebor Group

«Глобально ми робимо все те саме, що і класичні перевалочні пункти, але у нас перевалка з ваговим контролем, із контролем якості зерна в лабораторії. Що дуже важливо, вантажівки, що перевалюють зерно через наш термінал, не стоять у довгих чергах. Бувають випадки, коли вони можуть почекати кілька годин, але це лише у тому разі, якщо термінал приймає за добу одночасно 6-7 тис. тонн зерна. Натомість при перевалці прямим варіантом за допомоги «Ковчегів» вантажівки стоять у черзі по кілька днів. Ми надаємо більш якісні та комфортні послуги»,— розповідає про відмінність різних способів перевалки Олексій Цуркан.

Ще одна перевага перед прямим перевантаженням, це те, що клієнт на терміналі може зберігати зерно, чекаючи ціни, або формувати партії. З прямою перевалкою такої можливості у нього немає.

«На «Вадул-Сіретському» терміналі можна формувати партії зерна від 1600 тонн. Ми спеціально встановили такі силоси, аби було зручно завантажувати їх однією культурою. Наприклад, якщо говорити про пшеницю, її вміщається в силос 1700 тонн, ріпака — 1600. Це якраз партія. За бажанням клієнта також можем сформувати партію і в 10 тис. тонн, і в 20 тис. тонн. Ми також спеціально побудували окреме приймання для ГМО-сої, що теж зручно для клієнтів», — говорить Олексій Цуркан.

Наявність потужностей для зберігання на терміналі дає можливість клієнтам зорієнтуватися у цінах та напрямах перевалки у різних портах.

«Нещодавно з нашого термінала партія ріпаку поїхала до Одеси, хоча були наміри у власника експорувати це зерно в Румунію. Господар зерна зорієнтувався, що йому вигідніше перевалювати через український порт. У нього не було б такої можливості коригувати потік власного товару при взаємодії з класичною перевалкою. Там стоять вагони, «капає» за їхній простій, що додатково лягає на плечі клієнта. Клієнт пригнав машину, вона чекає своєї черги на вивантаження. А якщо немає вагонів — ніхто вже нікуди не їде. Така відмінність класичної перевалки від перевалки всередині нашого елеватора», — розповідає керівник.

За його словами, саме через наявність «варіативності», тобто можливості транспортувати своє зерно через ЄС так і через порти Одеси, багато хто з експортерів віддає перевагу співпраці з «Вадул-Сіретським терміналом».

Термінал, приймає зерно зі швидкістю пилососа

Критерій успіху будь-якого «сухого порту» — максимально швидке розвантаження та завантаження зерна на різні види транспорту. «Вадул-Сіретський термінал» тут отримує «10 балів із 10». Термінал розташований поруч із залізничною станцією Вадул-Сірет, тому має можливість працювати як із залізничним транспортом, так і з автомобільним.

На терміналі три точки приймання збіжжя на залізниці, одна з них побудована окремо для ГМО сої. Всього на «Вадул-Сіретському терміналі» мають змогу приймати три різних культури одночасно.

«У нас дуже потужне приймання. Ми можемо прийняти за добу український маршрутний потяг, це 3,5 тис. тонн зерна, і близько 7 тис. тонн з автомобільного транспорту, тобто всього близько 10 тис. зерна. Увесь цей обсяг збіжжя із двох великих завальних ям «забирає» транспортне обладнання потужністю 300 тонн на добу. Тому все відбувається дуже швидко, машина тільки виїжджає, а завальна яма вже порожня», — говорить Олексій Цуркан.

Не менш інтенсивно йде і відвантаження на вагони. Термінал має дві залізничних гілки для приймання та відвантаження українських потягів, та 4 гілки для обробки румунських. За добу може відвантажити 8 європейських потягів і один український, тобто 12,8 тис. тонн зерна.

Європейський маршрутний потяг із пшеницею на терміналі завантажують за 5-6 годин. Термінал має можливість відвантажувати на європейський потяг одночасно дві культури, для цього існує дві окремі поточні лінії.

«Якщо потрібно ще швидше, ми ділимо поїзд на дві частини, ставимо вагони під дві точки навантаження, і таким чином за три години вивантажуємо із елеватора зерно об’ємом на маршрут», — підкреслює керівник.

Вантажать вагони на залізничних вагах УВК —  це четверо ваг на вузькій євроколії, і троє на широкій колії.

Мобільності та швидкості додають також два власних маневрових тепловози. Вони дають змогу одночасно відвантажувати або приймати зерно із українських вагонів в термінал.

Таким чином, клієнтам не доводиться довго чекати в чергах.   

Робота за європейськими стандартами та взаємини з румунською стороною

«Вадул-Сіретський термінал» працює з усіма культурами — ріпаком, пшеницею, кукурудзою, ячмінем, соняшником, соєю. На свої потужностях там доводять зерно до потрібної якості за стандартами ЄС, які в деяких показниках більш суворі, ніж українські.

«Розповім недавній приклад, який показує нашу роботу з якістю. З «Вадул-Сіретського терміналу» ми відправляли зерно на один із елеваторів у Вінницькій області. Там збіжжя прийняли за українським стандартом як третій клас, хоча ми відвантажували його за стандартами ЄС — як шостий», — говорить Олексій Цуркан.

Він зазначає, всі працівники виробничої лабораторії терміналу з великим досвідом роботи, тому проблем з якістю зерна, що експортується за кордон, немає.

Олексій Цуркан розповів, що на терміналі навчилися не тільки працювати за європейськими стандартами якості, але й можуть запропонувати своїм клієнтам, що експортують зерно до Румунії, більш привабливі ціни.

«Ціни на зерно в Румунському порту Констанца трохи вищі, ніж в портах Одеси. Але в Констанцу дорожча логістика. Хоча нам вдається цю логістику здешевлювати. З нашого терміналу ще рік тому в Констанцу ми відправляли зерно по $48 на тонну, зараз це $29 на тонну. Такого результату ми досягли завдяки комплексній роботі нашої команди. Знаходимо взаємовигідні точки перетину із румунською стороною», — розповідає генеральний директор елеваторного напрямку Alebor Group.

В планах Групи компаній — нарощувати об’єми перевалки через «Вадул-Сіретський термінал». Для цього там створюють всі умови для клієнтів, і запрошують їх до співпраці.

Інна Воробйова, Elevatorist.com