Будівництво елеваторів: підсумки літа 2024

Зазвичай для будівництва елеваторів літо — горяча пора. Обєкти намагаються здати до прийому врожаю. Тому саме літом більше інформації про відкриття нових зерносховищ. Так було раніше… В стрічці новин цього року таких подій майже немає. Повідомляють про об’єкти у стадії будівництва, а ось про перерізання святкової стрічки ніхто не розповідає. Ми зібрали дайджест, хто та де будував нові потужності за останні 3 місяці.

Лідером за кількістю будівництва елеваторів цього сезону, за проєктами KMZ Industries, та за нашими спостереженнями, є Черкаська область. Будівельно-монтажний підрозділ KMZ Industries в липні монтував елеваторне обладнання та контролював будівництво на п’яти різних об’єктах одночасно.

Як зазначив регіональний представник KMZ Industries Руслан Демчук, там розширюють свої потужності для зберігання та оновлюють елеваторне обладнання як фермерські господарства, так і переробні підприємства.

Один з таких об’єктів, що будується на Черкащині, — елеваторний комплекс загальною місткістю 30 000 тонн одночасного зберігання зерна.

Там для зберігання збіжжя буде встановлено 4 силоси об’ємом 9 733 кубометри кожен та конусний місткістю 1 060 кубометри від KMZ Industries.

Також ця компанія взяла участь у будівництві другої черги елеватора в Полтавській області. Там встановили два силоси лінійки Brice-Baker загальною місткістю 13200 м³. Потужності зберігання збільшені майже на 10,5 тис. тонн одночасного зберігання (при щільності 0,8 т/м³).

Елеватор також на 30 тис. тонн одночасного зберігання зерна будують також у Кіровоградській області. Там встановлють зерносушарку на альтернативному паливі потужністю 750 тонн на добу. Зерносховище будує Penta Group.

Другу чергу елеватора, що був запущений в роботу у 2020 році, добудовували в Івано-Франківській області. Про це повідомила компанія Riela.

Агрохолдинг «Агро-Регіон» запроєктував розширення обсягів зберігання елеватора «Заворичі» в Київській області на 50%. Компанія також провела капремонт транспортного обладнання.

Також на усіх елеваторах ГК «Агро-Регіон» встановили пелетні котли на сушарках, дизельні генератори та сонячні електростанції, що забезпечує безперебійну роботу в сезоні збирання.

Компанія «Лемтранс» вже в потомчному році відкриє новий контейнерний термінал у м.Вінниця. Про це вони заявили у власних соцмережах. 

DMV Group планує побудувати в Закарпатській області сухий порт. Там компанія придбала ділянку землі. Засновник компанії Іван Дімов розповів, що зараз будівництво на стадії проєктування.

А співвласник групи компаній UGTC TRADE Сергій Веренкіотов поділився інформацією про те, що компанія побудує новий термінал.

«Новий термінал UGTCport буде і на морі...»,- написав він в Інстаграм.

Елеватор на 20 тис. тонн одночасного зберігання та комбікормовий завод побудують у Вінницькій області.

«Особливістю технології цього об'єкта є можливість проміжного зберігання зерна в хопрах після сушарки, що спрощує роботу з партіями недосушеного зерна», — зазначає директор «ПІ «АКТИВПРОЕКТ» Богдан Поперечний.

А взагалі, за інформацією міністерства агрополітики, зараз зберігається чимала потреба в елеваторних потужностях, особливо в прифронтових областях. Восени 2024 дефіцит ємностей для зберігання зерна там може сягати 1,4 млн тонн. Його закривають полімерними рукавами. 

Інна Воробйова, Elevatorist.com