Харків, овал Кассіні та калібрування кукурудзи

Кукурудза є беззаперечним лідером серед зернових культур, які вирощуються в Україні. Калібрування кукурудзи є найважливішим етапом у підготовці насіннєвого матеріалу. Процес калібрування виконується на класичних решетах з отворами у формі кола. Недоліком таких решіт є несприятливі умови проходження часток через круглі отвори, а саме значний контакт насіння по довжині кола отвору, розмір якого наближається до розміру отвору решета. Це призводить до заклинювання насіння у круглій перфорації,  що знижує пропускну здатність решета. 

Цей недолік усунуто у приладі із замкнутим перерізом отворів, які виконані у вигляді овалу Кассіні. Змінний перетин отворів дає часткам місце для маневру в середині отвору, що знижує заклинювання.

При виконанні технологічних операцій калібрування на решетах Кассіні нашу увагу привернуло розташування часток на решеті. Воно довільне по відношенню до отворів, і такий вільний режим руху при калібруванні позбавляє можливості орієнтування часток на отвори. Тим самим знижується відсоток виділення прохідної фракції, і погіршується якість калібрування.

На «Харківському комбікормовому заводі» спільно з науковцями «Державного біотехнологічного університету» ( Бредихін В.В., Тікунов С.Р.) була поставлена задача покращити якість калібрування насіння кукурудзи.

Задача вирішується тим, що запропоновано виконати решето з отворами у формі овалу Кассіні та клинчастими жолобками, які розташовані між рядами отворів по всій довжині решета. Сутність запропонованого рішення пояснюється кресленнями.

Малюнок 1Малюнок 2Малюнок 3 

Перелік позначень на кресленнях

f- відстань від центру одного отвору до центра іншого отвору;

e- довжина отвору

m- ширина клинчастого жолобка

h- товщина перфорації з клинчастими жолобками

λ- номінальне значення «талії» овалу Кассіні

Прилад працює наступним чином. Решето встановлюють під певним кутом до горизонту. При зворотно поступальному русі решета насіння кукурудзи переміщується у напрямку, вказаному стрілкою на малюнку 3, рух зерна в даному жолобку ізольований від зерен, що знаходяться в суміжних жолобках.

Рифи m забезпечують спрямований рух насіння, частка спрямовано рухається, не відриваючись від поверхні решета, довгою віссю уздовж жолобка m, стає на ребро, проходить через отвір е.

Також рифи перешкоджають розповзанню зернового матеріалу у різні боки. Рух відбувається тільки у напрямку вниз. Висота клинчастого гребеню h вибирається такою, щоб центри ваги самого широкого зерна даної фракції не видавався над поверхнею жолоба.

Читати по темі: Космічна крива у роботі на Харківському комбікормовому заводі, або досвід підбору решіт

Запропоноване жолобчасте решето з отворами у формі овалу Кассіні проходить випробування як у науковій лабораторії державного біотехнологічного університету, так і на виробничих потужностях «Харківського комбікормового заводу».

Владислав Мезенцев, головній інженер «Харківського комбікормового заводу»