Космічна крива у роботі на Харківському комбікормовому заводі, або досвід підбору решіт

Сепарация зерна одна з найголовніших технологічних операцій, що виконуються для доведення зернової маси до вимог ДСТУ.

Сучасна зерноочисна техніка грає вирішальне значення у виконанні вимог, що висуваються до якості та швидкості виконання цих процесів. Зупинитися хотілось би на самій міні енерговитратній операції в сепаруванні, а саме на решітному очищенні зерна, на самих решетах.

До довідки читачів, місто Харків займає перше місце у світі за кількістю винайдених у цьому місті перфорованих полотен з отворами різної геометрії. Тут не можна не відзначити таких «решетників» як Тищенко Л.М., Мазоренко Д.І., Фадєєв Л.В., Бредихін В.В. харків'ян, які зробили величезний внесок у світовий розвиток сепарування зерна на решітних машинах.

«Харківський комбікормовий завод» теж зробив свій внесок у розвиток решітних полотен для зерноочисної техніки. На підприємстві застосовуються на різних технологічних операціях решета з отворами нової геометрії. Ми називаємо їх решета Касіні (отвори решіт виконані у формі овалу Касіні).

Овал Кассіні — у 1680 році Джованні Кассіні вивчав криву Кассініану, яка є геометричним місцем точок, чий добуток відстаней від двох фіксованих фокусів постійний. Він працював над цією кривою в процесі вивчення відносних рухів Землі та Сонця і запропонував це як крива для планетарних орбіт.

Решета Кассіні виготовляються з прокату тонколистової сталі і є кінцевим продуктом штампувального виробництва.

Решета (мал. 1) пройшли випробування на Харківському комбікормовому заводи на етапі попереднього та первинного очищення зерна кукурудзи на сепаратори БСХ-100. Метою випробувань було порівняльне визначення ступеню забиваємості отворів решіт двох зразків (перфорація с круглими отворами Ø12, та з отворами у формі овалу Кассіні з діаметром кожного фокусу Ø12.

Ступінь забиваємості отворів решіт (круглої  і у формі овалу Кассіні) визначалась після одинадцяти годин безперервної роботи сепаратора БСХ 100, в елеваторному режимі на етапі попередньої  очистки кукурудзи. Після кожної зміни неперервної роботи (11 годин) протягом 10 днів визначали кількість забитих отворів, до кількості робочих отворів (не забитих) двох зразків решіт.

Решета

Решето з перфорацією круглої форми Ø12 на етапі попереднього очищення партій кукурудзи, різної вологості та засміченості, працювало на 87,62% з 100% можливих. Вперше застосоване решето з отворами нової геометрії (діаметр кожного фокусу Ø12) у формі овалу Кассіні працювало з 100% можливих на 98,48%.

Решето

Подальше застосування решіт з отворами у формі овалу Кассіні планується і на других технологічних операціях на Харьковському комбікормовому заводі.

Владислав Мезенцев, головний інженер «Харківського комбікормового заводу»