Агротур 4 кордони: термінал Вілії на Волині

Пройшов перший день агротуру по західному кордону України. Ми побували на Волині завдяки інфраструктурному партнеру компанії KMZ Industries та логістичному партнеру «Балк Транс». Оперативно розповідаємо найцікавіше.

Необхідність перевалки на вузьку колію

До великої війни компанія «Вілія» мала ділянку з європейською колією, проте ця колія не використовувалася, а станцію навіть мали розформовувати. Проте після блокування портів ситуація кардинально змінилася, потреба використовувати вузьку колію та перевантажувати зерно на Європу стала дуже гострою.

За півтора роки вторгнення компанія побудувала тут перевантажувальний термінал. Потужності дозволяють вантажити три маршрути за добу. Це зерно, мінеральні добрива, металобрухт. Проте по зерну ще не було нагоди дійсно навантажити три маршрути за добу, кажуть на підприємстві.

Тарас Матвіюк, керівник експорту та залізничних перевезень

«Максимально вантажили 2 чи півтора маршрути. Було таке, що в тиждень виходило робити 10-12 поїздів»,— розповідає керівник експорту та залізничних перевезень Тарас Матвіюк.

Швидкість перевантаження висока: вагон навантажують за 2 хвилини, — це найшвидше серед терміналів, що працюють в цій частині області. Швидку роботу забезпечують 4 хопери по 900 т на вузлі завантаження вагонів. Фактично над вагонами поміщається два маршрути зерна.

Зерно відправляють на польські порти та в країни Європи. Поки ми були на терміналі, там проводилося завантаження маршруту кукурудзи на Нідерланди.

Терміналу треба мати місткості для накопичення

На підприємстві є металічні ємності та підлогові склади, які можуть вмістити близько 60 тис. т зерна. Попри те, що тут є можливість перевантажувати зерно напряму з широкої колії на вузьку, для такого об’єкту необхідно мати ємності для складування агропродукції.

«Важливо, тому що, по-перше, зараз в Україні взагалі багато зерна не вивозиться, то стоїть проблема з самим зберіганням зерна. Накопичувати потрібно. Якщо поїзди їдуть, наприклад, коли в жнива автомобілі задіяні на полях, то не зможуть встигати підвозити, тому тут для накопичення потрібно мати ємності, щоб техніка не простоювала»,— розповідає Тарас Матвіюк.

На терміналі зазвичай не тримають великих запасів зерна. Тут складують продукцію фермерів, яку готують до перевантаження.

В період збору врожаю термінал працює і як елеватор, тому тут встановлені очистка та сушарка для доробки зерна.

Конкуренція з портами та перспективи

За минулий рік на терміналі перевантажили 500 тис. т зерна, цього року вже більше 200 тис. т. Проте керівник каже, що зараз підприємство працює на 40-50% від своїх можливостей, і прогнозувати, наскільки воно буде завантажене через рік чи два, неможливо, тому що ринок може дуже змінюватися.

Тарас Матвіюк каже, що згодом ціни на перевантаження та на логістику в порти збалансується, і частині ринку буде вигідно возити агропродукцію через перевантажувальні термінали.

Скоріше за все, навіть якщо частина агроклієнтів відпаде, термінал все одно буде працювати за рахунок інших товарів. Це добрива, металобрухт, який відправляють з України, а також продукція, яку хочуть завозити з-за кордону.

«Планується розширення, є запити на перевантаження інших товарів: металоконструкцій і листового прокату, будівельних матеріалів, якихось будиночків. Останній запит, наприклад, дуже цікавий — перевантаження макулатури. Її хочуть везти з Польщі в Україну», — розповідає Тарас Матвіюк.

Такий ось короткий огляд роботи та перспектив перевантажувального термінала на Волині. Залишайтеся з нами.

Олена Гайдук, Elevatoist.com