ДОБРОБУД-СЕРВІС втратив 9,7 млн через контракт з AGROPROSPERIS TRADING 2

Елеватор Добробуд Сервіс
Джерело фото: Elevatorist.com

До редакції Elevatorist.com надійшов лист від компаніїї «ДОБРОБУД-СЕРВІС» за підписом директора Сергія Олександровича Нещенка. Тема — взаємини з трейдером AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED. Публікуємо лист без змін.  

«Майже 7 місяців окупації, значні руйнування майна, розкрадене та пошкоджене обладнання та вкрадена значна частина продукції. Потім, після деокупації — складний та витратний процес відновлення, перемовини з позичальниками та постачальниками, повернення людей до роботи та надважкий запуск робочого ритму елеватора.

… так, стисло, в місті Балаклія Харківської області, ТОВ КОМПАНІЯ «ДОБРОБУД-СЕРВІС» долала наслідки вторгнення російських загарбників на територію України.

Долаючи всі можливі складнощі в комунікаціях з нашими постачальниками, сільгоспвиробниками, залучаючи великі кредитні ресурси для закупівель, нам вдалося запуститися та заключити декілька контрактів, як з експортерами, так і зовнішніх. І робота пішла, елеватор функціонує, здавалося все мало б бути, як раніше. Черга автівок-зерновозів, вагони, відвантаження, все запрацювало. Але ж не все так добре, як здавалося.

Так, в березні 2023 між ТОВ КОМПАНІЯ «ДОБРОБУД-СЕРВІС» та AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED, були підписані декілька контрактів на поставку пшениці 4 класу на умовах DAP, де місцем розвантаження був Морський торгівельний порт «Південний», термінал ТОВ «ТІС-ЗЕРНО».

В період з 08.04.2023 по 19.04.2023, не порушаючи термінів поставки, дана продукція в кількості 2450,55 тон, на загальну суму 476 808,50 USD, згідно умов контракту, була доставлена до зернового терміналу ТОВ «ТІС-ЗЕРНО». Вартість перевезення Укрзалізницею з елеватора в м. Балаклія до станції Чорноморська експ. (ООО «ТІС», для компанії TIS-ZERNO SERVICES LIMITED) склала 2,9 млн грн, які були одразу нами сплачені.

Зважаючи на те, що «Зерновий коридор» було призупинено 02.05.2023 року, в компанії AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED було достатньо часу для відвантаження товару на судно, але цього не було зроблено, і чомусь зафрахтовані AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED кораблі перенаправлялись в інші порти в той час.

В період з 20.04.2023 по 04.07.2023 представники компанії AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED запевняли нас, що все буде добре, що товар найближчим часом відвантажать і вони виконають умови контракту зі свого боку.

Шокуючою новиною став лист на електрону адресу нашої компанії, 05.07.2023 від головної компанії AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED, про розірвання контактів, в односторонньому порядку, без будь-яких пояснень

При цьому, нам було повідомлено, що тепер ми маємо брати на себе відповідальність за вивезення та зберігання нашого зерна, що знаходиться в квоті AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED, з терміналу в строк до 07.07.2023 р. В інакшому випадку, нам буде нараховуватись вартість зберігання в розмірі 0,5$/т/день. Тобто, на вивіз продукції вони нам давали 3 дні, при тому, що дозволялося ставити на відвантаження не більше 5 автівок, і йшло повне блокування відвантаження з боку терміналу. Також вартість відвантаження на автівки для нас складала 211 грн/т, які б при виконані вищезазначених контрактів мав сплачувати Покупець.

Паралельно із всіма цими неприємностями, представниками AGROPROSPERIS TRADING 2 LIMITED було оголошено нам особисто, що, якщо ми повеземо своє зерно (за свої кошти) на їхню точку відвантаження в Келії (на р.Дунай), вже за новим контрактом і, відповідно, новою вартістю (значно нижче, ніж була в попередніх контарктах), то ми зможемо відвантажитись значно скоріше, без всіляких блокувань з боку терміналу. Ми відмовились брати участь в цій, на наш погляд, афері.

Хочемо зазначити, що на момент «повернення товару», ринкова вартість на пшеницю 4 класу значно знизилася та становила 141 USD/т на терміналі м. Ізмаїл. Логістичні витраті на перевезення до точки відвантаження в м.Ізмаіл з терміналу «ТІС-ЗЕРНО» склали 1100 грн/т, на загальну суму 2,7 млн грн.

Під час вивезення зерна з зернового терміналу «ТІС-ЗЕРНО» було декілька блокувань відвантаження, що призвело до простою автотранспорту та відповідних до цього витрат, несвоєчасного виконання нами обов’язків за новими контрактами та збільшення витрат за зберігання майже в 2 рази.

Враховуючи вищезазначене, сума втрат для нашої компанії за контрактами з AGROPROSPERIS TRADING 2 склала близько 9,7 млн грн.

Постають конкретні питання: «Скільки таких як ми …? Чому всі мовчать…?»

Читати по темі: Аграрій втратив половину вартості зерна через контракт з Агропросперіс

Особисто знаємо сільгоспвиробників, які на сьогоднішній день не відвантажили з терміналу й половини свого збіжжя… …тому і мовчать, бо це може призвести до чергового блокування».