Використання в роботі міні-електростанцій дозволить знизити витрати на сушіння зерна — експерт

Експерти технологічних компаній пророкують на наступні 5 років стрімке зростання інвестицій в технології генерування та накопичення електроенергії. Такі автономні енергетичні системи дозволять виключити ризики від монопольних постачальників та значно знизити вартість електроенергії в структурі витрат.

Про це під час конференції Large Farm Management розповів співзасновник DroneUA Валерій Яковенко, пише Latifundist.com.

Однозначно вже завтра на фермах чи елеваторах сучасні міні-електростанції не з’являться, відмічає Валерій Яковенко. Але пошук таких рішень уже стартував, і маркером цього стало стрімке зростання попиту серед агровиробників на потужні портативні зарядні станції.

«‎Якщо провести калькуляцію вартості сушки зерна, то в середньому знизити вологість кукурудзи на 1% буде коштувати фермеру 200 грн/тонна. Щоб знизити на 5%, це відповідно 1000 грн/т додаткових витрат. У розрахунку на 1 га при середній врожайності кукурудзи в 7 т/га — це вже 7 000 грн на 1 гектар. Змушує задуматися», — наводить розрахунки ‎співзасновник DroneUA.

Зазначається, що серед агропідприємців такі портативні зарядні станції вже активно використовуються для роботи польових офісів, проведення ремонтних робіт в зонах без доступу до центрального енергопостачання, чи як резервне живлення. Водночас їх використання можливе також в закритих житлових приміщеннях, що значно розширює сфери застосування.

Нагадаємо, фахівці говорять, що доведення вологої кукурудзи до базових показників у цьому сезоні може коштувати близько $50 за тонну.