Як автоматизація допомагає працювати виробникам олії

Декілька останніх років Україна була лідером у світовому виробництві соняшникової олії. Проте після лютого 2022 року ситуація змінилася.

Вже у березні майже вся переробка олійних культур країни зупинилася. Окрема проблема — логістика готової продукції. Наразі ситуація поступово відновлюється і зараз працює близько 15% заводів, що дозволяє переробляти 10-15 тис. тонн сировини на добу проти 50-70 тис. тонн довоєнних обсягів.

Одним з активно діючих олійно-пресових заводів півдня України, не дивлячись на всі перипетії нашого життя, є Ново-Одеська компанія «Оіл Фемелі».

Однією з важливих причин, що дозволили підприємству ефективно працювати у цей важкий час, є автоматизація обліку та управління логістичними та виробничими процесами.

Роботи з цього напряму почалися ще до війни, але головний ефект від запровадження всієї системи АСУ виявився саме після березня 2022 року.

Що дало «Оіл Фемелі» впровадження АСУ

  • Співробітники стали ефективніше працювати. Зменшився обсяг виконуваних ними «паперових», монотонних та одноманітних операцій, що потребують багато часу. Усі облікові бізнес-процеси стали більш формалізовані, виключилося дублювання введення однієї й тієї ж інформації, що існувало раніше на різних етапах роботи.
  • Різко зменшилася кількість порушень та розкрадань на виробництві. Горезвісний «людський фактор» значно менше впливає на результати.
  • Керівники та виконавці стали робити менше помилок і приймати невірних чи явно помилкових рішень: 

По-перше, система не дозволяє виконавцям приймати такі рішення.

По-друге, у них побільшало інформації для прийняття правильного рішення.

По-третє, всі дії документуються і завжди видно хто, коли і яке рішення ухвалив.

  •  Скоротився час обслуговування одного клієнта, отже, той самий склад співробітників зміг обробити більше поклажодавців та заробляти більше грошей.
  • Стало менше порушень технологічних процесів та «забудькуватості» при виконанні договірних зобов'язань.
  • Зменшилась кількість спірних ситуацій типу:
  • «я ж Вам доповідав, і Ви сказали зробити те»
  • «напевно, я був неправильно зрозумілий»
  • «напевно, я не правильно Вас зрозумів»? та т.п.

Всі кроки під час проходження документів та узгодження виробничих питань стали прозорими та задокументованими.

  • Керівники всіх рівнів стали оперативно отримувати більш повну інформацію про поточну ситуацію, що допомогло їм більш точно прогнозувати тенденції та ризики, що насуваються. Вони змогли приймати більш виважені рішення та краще контролювати всі виробничі процеси

Як працює система на «Оіл Фемелі»

Особливість підприємства в тому, що воно не тільки виробляє олію, а й бере на зберігання інші зернові культури.

У зв'язку з цим система обліку зернових вимагає чіткого розуміння де, що і якого клієнта та якості зберігається у складах. Скільки вироблено продукції і т.д. і т.п.

Розглянемо етапами, як працює система обліку.

1. Машина із зерном заїжджає на КПП та реєструється, а в систему обліку вноситься вся інформація по машині та вантажу.

При цьому для машини формується штрих-код, що є її ідентифікатором на всіх етапах цього бізнес-процесу.

2. Після взяття проб, лабораторія проводить аналізи та їх результати вносяться до облікової системи. На їх основі визначається, куди вивантажуватиметься зернові.

3. Далі машина заїжджає на ваги для брутто-зважування. Тут ваговик за допомогою спеціального ручного сканера зчитує штрих-код, що ідентифікує конкретну машину, і водночас з ваг зчитуються показання ваги, які автоматично потрапляють до АСУ. Тобто. ніхто не вносить ці значення вручну до системи. «Людський фактор» на цьому етапі повністю виключено.

4. Після цього машина їде на призначений їй склад там розвантажується.

5. Розвантажившись на вказаному складі, відбувається зважування порожнього автомобіля (вага тари). Процес аналогічний описаному вище «зважування брутто». Вага тари вноситься в систему та обчислюється «вага нетто».

6. Машина отримує всі необхідні документи, які готуються до АСУ та виїжджає за територію підприємства. На цьому даний бізнес-процес вважається закінченим.

Облік всіх оброблених машин ведеться у спеціальному журналі, де зберігається вся історія роботи.

Автоматизація тільки цього бізнес-процесу дала можливість різко скоротити час обробки машин і налагодити чесний, прозорий і зрозумілий усім учасникам облік вантажу, що здається на зберігання.

Так само підсистема звітів дозволяє отримати всю необхідну інформацію за будь-який період роботи у розрізі приймань, відвантажень, культур, складів, постачальників тощо. і т.п.

Як підсумок, хочеться сказати таке.

Впровадження АСУ для підприємства призвело до:

  • зменшення витрат на облікові процеси, часу та вартості обробки однієї машини;
  • збільшення продуктивності праці співробітників, які беруть участь у цьому бізнес-процесі;
  • більшу прозорість ведення бізнесу для власників та керівників.

А у планах керівництва продовжувати надалі удосконалювати всю систему, підключаючи до неї нові бізнес-процеси.