Контінентал Фармерз Груп: елеватори компанії в поточному сезоні налаштовані лише на своє зерно

Елеватор «Контінентал Фармерз Груп»
Елеватор «Контінентал Фармерз Груп»

Компанія «Контінентал Фармерз Груп» показала журналістам одне зі своїх нових зерносховищ на заході України та розповіла про роботу власного елеваторного напрямку. Пропонуємо короткий звіт про побачене та почуте.  

Цього сезону «Контінентал Фармерз Груп» планує здійснювати зберігання врожаю на 5 елеваторах і 3 сушильно-зернових комплексах загальною потужністю понад 500 тис. т. Наявних потужностей буде достатньо для прийому зібраного врожаю.

«З п’яти елеваторів два крупних, і є три невеликих елеваторних підприємства в Львівській області. Вони мають по 10-15 тис. тонн зберігання продукції. Тобто, одночасно ми можемо зберігати 500 тис. т, а якщо робити оберти, то можемо перевалити і мільйон тонн зерна», — говорить операційний директор компанії Віталій Ставнічук

Незважаючи на війну, у 2022 році компанія ввела в операційну діяльність елеваторний комплекс в Івано-Франківській області, який придбала торік. На елеваторі є дві паралельні лінії на приймання продукції, кожна з яких розрахована на прийом 200 тонн зерна за годину. Є авто- та залізничне вивантаження. Загальна потужність одноразового зберігання комплексу — понад 87,5 тис. тонн.

Компанія також розглядає можливість облаштування додаткового елеватора у Львівській області. Але за словами представників «Контінентал Фармерз Груп», про конкретику зараз говорити поки що рано.

Враховуючи ситуацію у країні та проблеми з подальшим відвантаженням продукції, в «Контінентал Фармерз Груп» підстрахувались і закупили додатково полімерні рукави разом з зернопакувальними та зернорозпакувальними машинами. 

Віталій Ставнічук зазначив, що цей варіант передбачається на випадок збоїв реалізації, і переважно це буде продукція пізніх культур, зокрема, кукурудза. Можливо частково пшениця. Пшениця на виході суха, а тому зберігання таким способом доцільне. Досвід використання рукавів у компанії мають. Передбачається, що в рукави довдедеться закласти на зберігання близько 30% урожаю. 

Віталій Ставнічук спілкується з гостями

«Ми робили таке зберігання у 2021 році. Практика показала, що цей спосіб не важкий і що головне — надійний. Ми навіть зберігали вологу продукцію для послідуючої переробки і маємо досвід зберігання кукурудзи з вологістю 24-27% до трьох місяців без погіршення якості. Такий спосіб складування дозволяє розміщувати продукцію без втрати якості щонайменше рік»,­— зазначає Віталій Ставнічук.  

Минулі роки в елеваторному ринку України всі були налаштовані на швидку перевалку та кількість обертів. Тож елеватори один поперед іншого запроваджували розгалужені програми лояльності, аби залучити якнайбільше поклажодавців. Зараз ситуація діаметрально протилежна.

Як і в більшості інших компаній, в «Контінентал Фармерз Груп» готуються до можливого довготривалого зберігання зерна — до року. Тож аби зерно не втратило за цей час якості, спеціалісти створюють потрібні технічні та технологічні умови, готують обладнання та налаштовують персонал на зберігання «в довгу».

До речі, дуже важливо у цьому процесі і те, що на елеваторах будуть працювати «зі зрозумілим» зерном, тобто зерном власної компанії, яке отримало, за словами спеціалістів «Континентал», хороший плановий фунгіцидний захист. Порадувала також і сприятлива для якості зерна погода. Тож зараження ранніх зернових було мінімальним.

А ось приймати зерно від сторонніх поклажодавців в цьому сезоні компанія не планує.

«Єдиний проєкт, який наразі заморожений, це проєкт співпраці з фермерами щодо збуту продукції. Оскільки фермери очікують і не знають, що буде з цінами»,­—розповідають в компанії. 

Елеватори «Контінентал Фармерз Групп» знаходяться в західній частині України. І це розташування вже само по собі визначає пріоритети в способах та напрямках перевалки зерна.

«Активи компанії зручно розташовано для сухопутного експорту у Європу. Тому, в силу обставин, ми перепрофілювалися та користуємося цими експортними шляхами. Використовуємо усі доступні способи, серед яких і залізничне сполучення, і важковаговий автотранспорт»,— пояснюють в агрохолдінгу.

Та перевагу все ж віддають автотранспорту. 

«Збільшили частку автоперевезення. Частково власним парком і є найманий, тому що власний парк не забезпечує таких обсягів перевезень. Чому автотранспорт? Відповідно до тієї ситуації, яка склалася на сьогодні… Є конвенції, які ми мусимо виконувати або миритися з ними, і є підвищення тарифів «Укрзалізниці», які впливають на послуги логістики. Це основні статті витрат. Тому логічно мати власний або арендований автопарк. Це покращить логістику і вивантаження продукції»,— розповідає Віталій Ставнічук.

Відкривати додаткові напрямки та входити в переробку зернових компанія поки не планує. Тож цього сезону буде зосереджена виключно на експорт та, як вже було сказано, на можливе довготривале зберігання зерна.

«Успіх будь якої справи великою мірою залежить від кваліфікованих кадрів. Ми забезпечені професійною командою, яка повноцінно відбудовує виробничий процес. У нас добре налагоджений процес внутрішнього навчання, сформовано кадровий резерв, тож розраховуємо, що проблем у роботі не буде»,— говорять спеціалісти.

Елеватор, який показали гостям, знаходиться у Тернопільській області. Потужність одночасного зберігання 106 тис. т. Там 8 великих силосів (по 12,5 тис. тонн кожен), де зберігається готова продукція.

Є два 2 «сухих» силоси (де охолоджується зерно після сушки) та 2 оперативних силоси, що накопичують зерно для сушіння. 4 силоси на залізничне відвантаження, 2 силоси на автовідвантаження, 3 силоси для зберігання категорійних відходів.

Як розповів інженер-механік Ярослав Теплицький, елеватор «дзеркальний», тобто однаково побудований з двох сторін.

Він має дві лінії автоприймання і дві лінії приймання із залізниці.

Зерносушарки: Buhler, 4 одиниці з продуктивністю 150 т/год. Очистка відбувається сепараторами Buhler TAS 206A-6.

На елеваторі розташовані чотири рівноцінно однакові завальні ями. Об’єм 150 тонн зерна кожна.

Автомобіль на завальній ямі

Елеватор автоматизований і має лабораторію із сучасним обладнанням для аналізів зерна. Тож підприємство, як і компанія в цілому, має всі технічні складові для нормальної роботи в поточному сезоні, аби ще зовнішні обставини не заважали, але то вже інша історія... 

Інна Воробйова, Elevatorist.com